Search
Close

Tervek az uniós földgázportfólió diverzifikálására

Budapest, 2022. augusztus 17. | Péter Előd, Tieger Endre
Még javában tart a nyári szünidő, ugyanakkor egyre égetőbbé válik a téli hónapok közeledtével az Európai Unió gázellátásának megfelelő mértékű biztosítása. Az EU tavaly 155 milliárd köbméter gázt importált Oroszországból, ami az unió teljes fogyasztásának mintegy 40%-át tette ki. Oroszország indokolatlan agressziójára válaszul az EU hozzálátott az orosz gázról történő fokozatos leváláshoz és ezzel együtt elkezdte diverzifikálni földgáz beszerzési portfólióját. Annak érdekében, hogy realitássá váljon az orosz földgáz kiesését pótolni az európai fogyasztók számára, júliusban az EU tagállamai megállapodtak abban, hogy idén télen önkéntes alapon 15%-kal csökkentik a földgáz iránti keresletet.

 

Azerbajdzsán

Amikor számba vette az EU azon piaci szereplőket, akik képesek és hajlandóak is lennének a kieső orosz gáz mennyiségét részben pótolni, akkor azt kellett megvizsgálnia, hogy jelenleg milyen vonatkozó infrastruktúrával rendelkezik. Amint ezt megtette, kirajzolódott, hogy az egyébként is partneri megállapodással rendelkező Azerbajdzsánnal lehetne még inkább szorosra fűzni a stratégiai energetikai megállapodásokat. 

Már az orosz-ukrán háború kirobbanása előtt is létező azeri földgázimport élénkítése tűnt egyértelműen kivitelezhető lehetőségnek. Az elmúlt években Azerbajdzsán gázexportja az EU-ba éves szinten 8 milliárd köbmétert jelentett. 

2022. július 18-án Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke kétoldalú találkozón vett részt Bakuban, Ilham Aliyev azeri elnökkel, ahol hosszútávú energiaügyi stratégiai együttműködésről írtak alá megállapodást. A megállapodás értelmében az Azerbajdzsánból az EU-ba irányuló gázszállítások az előrejelzések szerint 2027-re elérik az évi 20 milliárd köbmétert, a jelenlegi 8 milliárdról. A szállítások 2023-ra 12 milliárdra nőnek.  

Egyiptom és Izrael

Annak érdekében, hogy még inkább szélesítse energiabeszerzési portfólióját az Európai Unió, megvizsgálták, hogy a Mediterráneum térségéből, mely szereplőkkel lehet további megállapodásokat kötni a földgáz beszerzését illetően. 

2022. június 15-én Kadri Simson energiaügyi biztos háromoldalú találkozón vett részt Kairóban Egyiptom és Izrael képviselőivel. Tarek El Molla egyiptomi és Karin Elharar izraeli energiaügyi miniszterekkel együtt háromoldalú egyetértési megállapodást írt alá az EU, Egyiptom és Izrael között az Európába irányuló földgázexportról. 

A megállapodás lényege az, hogy az egyiptomi LNG infrastruktúrán keresztül szállítják majd a Földközi-tenger izraeli részéről kitermelt gázt az EU-s kikötőkbe. Iránymutató amerikai kutatások szerint a Mediterráneum keleti-medencéjében megközelítőleg több mint 9700 milliárd köbméter bizonyított földgáztartalék található, ami az európai gázellátást a következő 20-tól 25 évig képes lenne fedezni. 

Norvégia

Annak érdekében, hogy a következő évtizedekben ne jöhessen létre a jelenlegihez hasonló függőségi helyzet, az Európai Unió megvizsgálta, hogy mely nyugati partnerek bevonásával lenne képes stabil gázellátás biztosítására. Norvégia, amely Nyugat-Európa legnagyobb kőolaj- és földgázszállítója magától értetődő módon megoldásként szolgálhat az európai gázkereslet kielégítésére. Ebből kifolyólag az ország módosította 2022-ben a gázkitermelését. 

A norvég vezetékes gáz az EU és az Egyesült Királyság gázszükségletének 20-25 százalékát képes kielégíteni, míg az Equinor által üzemeltetett Hammerfest LNG cseppfolyósító üzem hozzájárul a globális LNG-piacok ellátásához. Az orosz-ukrán háború kitörése óta az Equinor, norvég vállalat, Európa legnagyobb vezetékes földgázszállítójává lépett elő. 

Norvégia földgázból származó bevétele négyszerese volt a tavaly júliusinak, miközben az eladott gáz mennyisége csak 5,7 százalékkal 10,2 milliárd köbméterre nőtt. Gyakorlatilag mindent megtesznek, hogy el tudják látni Európát megfelelő mennyiségű földgázzal, ám ez a közép-kelet-európai országok számára a földrajzi nehézségek miatt sovány vigasz marad. 

Egyesült Államok

Az európai gázpiacok tekintetében és a kialakult helyzet fényében az Amerikai Egyesült Államok egyre fontosabb partnere az Európai Uniónak. 2022-ben az USA eddig mintegy 11,0 milliárd köbméter földgázt exportált LNG formájában, ebből 7,5 milliárd köbméter, azaz 68% Európába ment. A globális LNG felvásárlási piacon egyre nagyobb versenyfutást realizálnak a szakértők, ezzel együtt Európában és Ázsiában is meredeken emelkedik a földgáz világpiaci ára. A vonatkozó ár őszre ismételten 50 dollár/mmBtu (1 MMBtu = 28 m³) rekordszinten fog mozogni. 

A hét nagy amerikai LNG-üzem 2021-ben 13,6 milliárd m³/nap mennyiséget volt képes előállítani exportra. 2023-ban az amerikai LNG-exportkapacitás elérheti a 14,2 milliárd köbmétert, ha a jelenleg zajló fejlesztési projektek révbe érnek. Előreláthatóan ennek a kitermelt földgáz mennyiségnek óriási felvásárlópiaca lesz, ami azt jelenti, hogy hatalmas verseny várható a gázbeszerzések terén Európa és Ázsia között.

Spanyolország

Ismét felvetődött több európai vezetőben is a gondolat, amit a spanyolok és a portugálok régóta hangoztatnak, miszerint Spanyolország földgázhálózatát össze kell kötni Franciaországéval, esetleg vízalatti vezetéken Olaszországéval. Spanyolország képes fogadni a világpiacról érkező LNG szállítmányokat, így tovább bővítve az Európai Unió lehetőségeit. Az elmúlt napokban Olaf Scholz, német kancellár felvetette az ötletet, hogy ezen útvonalat ki kellene építeni Közép-Európáig, ezzel csökkentve az orosz gázfüggőséget a térségben. 

 

Drágul a földgáz világpiaci ára, a COVID-19 világjárvány során felszakadt ipari és kereskedelmi ellátási láncok még nem teljesen gyógyultak ki a töredezett állapotukból és közeleg a tél. Az energiaügyi szakértők egybehangzó véleménye szerint az elmúlt telek esetleges energetikai kihívásai eltörpülnek az előttünk álló tél kihívásaitól. Az Európai Unió koncentráltan jelentős erőfeszítéseket tett a földgázbeszerzés diverzifikálására, ám ezek jóesetben is évek múltán lesznek képesek elérni tényleges céljukat. Ugyanakkor az előttünk álló tél során még valós tényező lesz az orosz vezetékes földgáz, hiszen jelenleg is 20%-os kapacitáson működik az Északi-Áramlat 1, mely az európai gazdaság ütőerét, Németországot látja el.