Search
Close

Brüsszel a bírói függetlenséget fenyegető lengyel törvény megsemmisítését kéri

Brüsszel, 2021. március 31.
Az Európai Bíróság elé viszi az Európai Bizottság Lengyelországot a 2020 február közepe óta hatályban lévő igazságszolgáltatásról szóló törvény miatt, a jogszabály több rendelkezésének felfüggesztését kérve az ítélet megszületéséig, a bírói függetlenségben és az EU jogrendjében jóvátehetetlen károkozás veszélyére hivatkozva.

Újabb szintet lépett az Európai Bizottság és a lengyel kormány között az igazságszolgáltatás függetlensége körül évek óta zajló jogi vita, amikor a brüsszeli testület szerdán úgy döntött, hogy a folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárás utolsó, harmadik szakaszaként keresetet nyújt be az Európai Bíróságon a még 2019 decemberében megszavazott és 2020 február 14-én hatályba lépett igazságszolgáltatásról szóló törvény miatt. 

A Bizottság a vita kezdete óta nem először interim intézkedésre, azaz a végső ítélet megszületéséig a törvény alapvető rendelkezéseinek felfüggesztésére kéri a luxembourgi taláros testületet, „a bírói függetlenségre és az EU jogrendjére mért súlyos és jóvátehetetlen károkozás súlyosabbá válásának megelőzése érdekében”.  

A Bizottság megítélése szerint az igazságszolgáltatásról szóló lengyel törvény aláássa a lengyel bírák függetlenségét és összeegyeztethetetlen az uniós jog elsőbbségével. 

A jogszabály ezentúl, többek között fegyelmi eljárások alkalmazása révén, „megakadályozza a lengyel bíróságokat a bírói függetlenséget védelmező uniós jog bizonyos rendelkezéseinek a közvetlen alkalmazásától, és attól, hogy az ezeket érintő kérdésekben előzetes döntéshozatali eljárásban állásfoglalást kérjenek az EU Bíróságától”. 

Ezen túlmenően Brüsszel szerint Lengyelország uniós jogot sért, amikor megengedi a Legfelső Bíróság fegyelmi kamarájának – amelynek a függetlenségére nincsenek garanciák - olyan döntések meghozatalát, amelyek közvetlen hatással vannak a bírókra és funkciójuk gyakorlásának a módjára. Ez többek között magába foglalja a bírók mentességének a feloldását bűnügyi felelősségre vonásuk vagy őrizetbe vételük céljából, aminek aztán a hivatalból való ideiglenes felfüggesztés és bérük csökkentése a következménye. 

„A bírók elleni eljárások puszta lehetősége egy olyan testület által, amelynek a függetlenségére vonatkozóan hiányoznak a garanciák, „dermesztő hatással” van a bírákra és befolyásolhatja a függetlenségüket” – mutat rá közleményében a Bizottság.

A testület szerint ez komolyan aláássa a bírói függetlenséget és a hatékony jogvédelemre vonatkozó kötelezettséget, és ebből következően az EU jogrendjét is egészében.