Search
Close

Régiók és városok

2022. november 29.
Uniós pénzügyi alapért lobbiznak a modellváltó autóipari régiók
A belső égésű motorok sikeres kivezetése érdekében az EU autóipari régiói új uniós támogatási mechanizmusokat szorgalmaznak, külön pénzügyi forrásokkal, az új rendeletek megfelelő területi hatásvizsgálatával és a munkaerő újra- és továbbképzését szolgáló intézkedésekkel.
2022. november 28.
A helyreállítási tervre vár a partnerségi megállapodás
Információink szerint a 2021 és 2027 közötti kohéziós politikai forrásoknak stratégiai keretet biztosító magyar partnerségi megállapodás lényegében elfogadásra kész és a helyreállítási terv jóváhagyását követően jelenthetik be az aláírást.
2022. november 27.
COP27: a régiók nagyobb beleszólást követelnek a klímavédelembe
A helyi és regionális önkormányzatok egyre nagyobb beleszólást követelnek maguknak a klímaváltozás elleni globális erőfeszítésekbe, különös tekintettel arra, hogy miként azt az Egyiptomban rendezett COP27 is megmutatta, a nemzeti kormányok képtelenek felnőni a feladathoz.
2022. november 24.
Tagállami iránymutatások a jövő kohéziós politikájához
A 12 ezer tagú Szövetség a Kohézióért nyilatkozatban üdvözölte a tagállamok által a héten elfogadott következtetéseket, amelyek leszögezik, hogy a gazdasági, társadalmi és területi kohéziónak az európai projekt középpontjában kell maradnia 2027 után is, miközben nagy hangsúlyt helyeznek az EU pénzügyi érdekeinek a védelmére.
2022. november 20.
Budapest és a nagyvárosok helyzete az új kohéziós politikában
Miközben az európai nagyvárosoknak kulcsszerep jut az uniós klímavédelmi célok elérésében, többségük az EU átlagos fejlettségi szintje felett van, és ezért korlátozott a hozzáférése a kohéziós politikai támogatásokhoz. Egyes országokban a politikai konstelláció is tovább nehezíti a fővárosok dolgát. Utánanéztünk, hogy Budapest esetében mire van kilátás.
2022. november 15.
A feljogosító feltételek, avagy kavics a kohéziós gépezetben
Miközben a magyar helyreállítási tervről küszöbön áll a döntés, a 2021 és 2027 közötti kohéziós források lehívásához szükséges feltételek is kezdenek összeállni. A politikai jóváhagyás ugyanakkor elválhat a tényleges kifizetésektől, ha a magyar kormány nem felel meg az úgynevezett feljogosító feltételeknek.
2022. október 31.
Novemberben véglegesíthetik a magyar partnerségi megállapodást
Az Európai Bizottság reális esélyt lát a partnerségi megállapodások legkésőbb novemberben történő aláírására az utolsó négy uniós tagállammal, köztük Magyarországgal – derült ki a testület parlamenti képviselőknek adott tájékoztatásából.
2022. október 27.
Először lehet majd jövedelmet támogatni a kohéziós politikából
A kohéziós politika történetében először nyílik majd lehetőség jövedelemtámogatások nyújtására a magas energiaköltségek által sújtott rászoruló háztartásoknak és kis- és középvállalkozásoknak – mutatott rá az EP illetékes szakbizottságában a regionális politikai főigazgatóság vezetője.
2022. október 20.
Negyven milliárd euró a kohéziós büdzséből az energiaárak csökkentésére
Bár nem tekinthető válságkezelő eszköznek, a kohéziós politika a koronavírus-járvány után a magas energiaárak hatásainak enyhítésébe is fokozott mértékben beszáll. Az Európai Bizottság által október 18-án bemutatott új energiacsomag részeként a tagállamok a 2014 és 2020 között még nem felhasznált kohéziós forrásokból akár 40 milliárd eurót is fordíthatnak majd a rászoruló háztartások és vállalkozások megugró energiaszámláinak a csökkentésére.