Search
Close

Régiók és városok

2022. július 6.
Méltányos átállási alapért lobbiznak az autógyártásra szakosodott európai régiók
A szenes régiók mintájára az autógyártásra szakosodott régiók is segítségért lobbiznak a méltányos átállás érdekében külön költségvetési támogatással, az átképzést segítő alapokkal és rugalmasabb állami támogatási szabályokkal. Az autóipari régiók szövetsége pillanatnyilag hét EU-tagállam 20 régióját foglalja magába, de magyar résztvevők nélkül.
2022. július 3.
Hamarosan újabb pénzek érkezhetnek az ukrajnai menekültek ellátására
További módosításokat javasolt az Európai Bizottság múlt héten a kohéziós politikai jogszabályokban annak érdekében, hogy a tagállamok és a regionális-helyi hatóságok könnyebben megbirkózhassanak az ukrajnai háború következményeivel. A területeknek nyújtott rugalmas támogatás (FAST-CARE) megduplázza az előlegkifizetések összegét, kiterjeszti a 100%-os uniós társfinanszírozás lehetőségét, továbbá felgyorsítja és leegyszerűsíti a támogatások nyújtásának lehetőségét az ukrán menekültek integrálásához.
2022. június 7.
A Tanács is erősítené a kohéziós politika területi dimenzióját
A kohéziós politikának új növekedési forrásokhoz kell hozzásegítenie azokat a jellemzően közepes jövedelemszintű régiókat, amelyek a felzárkóztatási támogatások dacára az elmúlt években stagnáltak vagy tartósan recesszióba süllyedtek. Többek között ezt húzzák alá azok a következtetések, amelyeket az általános ügyek tanácsa fogadott el csütörtökön a 8-ik kohéziós jelentésről. A regionális politikáért felelős uniós biztos reméli, hogy július végéig a tagállamok felének lesz jóváhagyott partnerségi megállapodása.
2022. május 31.
Magyarország is a regionális innovációs partnerségek között
Az Európai Bizottság 63 európai régiót, hét várost és négy tagállamot - köztük Magyarországot - választott ki a regionális innovációs partnerségek Régiók Bizottságával közösen kidolgozott kísérleti projektjéhez. A Bizottság reményei szerint a kezdeményezés hozzá fog járulni az európai régiók közötti nagy innovációs szakadék megszüntetéséhez.
2022. május 27.
Elvileg 350 millió euró új EU-pénz lenne a magyar olajberuházásokra
Az újonnan bemutatott REPowerEU terv finanszírozására szánt 20 milliárd euró összegű vissza nem térítendő támogatási keret 1,7%-a, körülbelül 346 millió euró jutna Magyarországra – közölték uniós források, megerősítve azt, hogy a csomagban nincs külön pénz félretéve hazánknak az olajinfrastruktúra feljavítására vagy az olajellátás diverzifikációjára.
2022. május 23.
A nyári szünetig nyélbe kellene ütni az alkut a magyar helyreállítási tervről
Nem vesztegethet időt a magyar kormány a következő hetekben, ha hozzá szeretne férni a legnagyobb helyreállítási alap, az RRF forrásaihoz. Nagyjából a nyári szünetig meg kellene egyezni az Európai Bizottsággal a nemzeti tervről ahhoz, hogy az év végéig ne kelljen lemondani az eredeti összeghez képest 1,3 milliárd euróval csökkenő teljes támogatási keret 70%-ról, úgy, hogy az RRF-hez csatolt energetikai átállásra fókuszáló új alap, a REPowerEU rá eső részét is bezsebelhesse.
2022. május 18.
Brüsszel új terve maximum kétmilliárdot javasol az olajinfrastruktúra feljavítására
Az Európai Bizottság szerdán bemutatta a RePowerEU elnevezésű tervét, amely 2022 és 2027 között 210 milliárd euró összegű pótlólagos beruházást tart szükségesnek az orosz fosszilis üzemanyagoktól való fokozatos függetlenedésre 2026-2027-ig bezárólag. Brüsszel 1,5-2 milliárd euró beruházással számol a közép-európai és benne a magyar kőolajinfrastruktúra modernizálásához, és az RRF-et kiegészítő új vissza nem térítendő támogatásokkal további ösztönzést kíván adni a magyar kormánynak a helyreállítási terv elfogadásához szükséges feltételek teljesítéséhez.
2022. május 17.
Húsz milliárd euró új forrás lesz az orosz szénhidrogénekről való leválásra
A legnagyobb helyreállítási alapot (RRF) kiegészítő pénzügyi keret létrehozását javasolja szerdán a REPowerEU energiastratégia beruházási lábának az Európai Bizottság, amiből a testület szerint elvileg a magyar kőolajipari infrastruktúra átállítását is finanszírozni lehetne. A kosárban csak 20 milliárd euró lenne új pénz, amit a tagállamok kohéziós politikai és agrárpolitikai keretük 5%-nak erejéig kiegészíthetnének.
2022. május 9.
Ha Macronon múlik, lesz szerződésmódosítás
Európai politikai közösség létrehozására tett javaslatot az EU jövőjéről szóló konferencia záróeseményén mondott beszédében a francia köztársasági elnök, egyfajta köztes együttműködési struktúraként az EU és a csatlakozni kívánó, illetve az Unióból kilépő országok részvételével. Emmanuel Macron támogatja az uniós szerződés módosítását, és azt szeretné, ha az Európai Tanács júniusi ülésén napirendre tűzné a témát. Eközben 13 másik uniós tagállam közös nyilatkozatban óva intett az elhamarkodott döntésről a szerződésmódosítás ügyében.
2022. május 6.
Lezárul az EU jövőjéről szóló vita első szakasza
A közel 50 javaslatot tartalmazó végleges jelentés három uniós intézmény vezetőjének történő benyújtásával május 9-én hétfőn hivatalosan is lezárul az Európa jövőjéről szóló egyéves konferencia, amelyen a polgárok fejthették ki elvárásaikat az EU-val szemben. Folytatásként az EP már elkötelezte magát az uniós szerződések módosítása mellett, ám a Tanács és az Európai Bizottság beleegyezése nem garantált.