Search
Close

Bel- és igazságügy

2022. szeptember 21.
Varga Judit: „Nem áll fenn a veszélye az uniós források elvonásának”
Intenzív és megoldás-orientált tárgyalásokon vannak túl az Európai Bizottsággal -erről beszélt újságíróknak Varga Judit Brüsszelben. Bár az Általános Ügyek Tanácsán a külpolitikai kérdésekben az egyhangú döntéshozatal megszüntetése volt napirenden- Németország támogatná, hogy Magyarország elveszítse vétójogát az uniós döntések blokkolását megelőzendő - ám a legtöbben az Európai Bizottság és a magyar kormány közti tárgyalásokról kérdezték a minisztert.
2022. szeptember 9.
Európai Bizottság: pozitív jelzés a korrupcióellenes hatóság felállítása Magyarországon
Két nap alatt 6 uniós biztossal tárgyalt Varga Judit igazságügyi miniszter Brüsszelben. Köztük volt Johannes Hahn költségvetési, Didier Reynders igazságügyi és Vera Jourová, a jogérvényülésért is felelős uniós biztos. Varga Judit Facebook oldalán összegezte a látogatás eredményeit. Úgy fogalmazott, hogy intenzív tárgyalásokat folytatott a bizottság tagjaival, konkrét kérdések és konkrét vállalások ügyében egyeztettek. "Azt gondolom, hogy az utóbbi időszakban fontos előrelépést tettünk a megállapodás érdekében. " – értékelte a brüsszeli találkozóit. Hozzátette azt is, hogy az uniós pénzek hatékony és átlátható felhasználása közös érdek. „Erre mi készek vagyunk messzemenő garanciákat biztosítani” -szögezte le Varga Judit a közösségi oldalán közzétett összegzésében és utalt arra is, a magyar kormány azért dolgozik, hogy Magyarország hozzájuthasson az őt megillető forrásokhoz.
2022. július 8.
Újabb Magyaraországról szóló jelentés a LIBE Bizottságban
2021 szeptemberében néhány napos látogatásra Budapestre érkezett a LIBE, azaz az Európai Parlament Állampolgári, Jogi Bel-és Igazságügyi Bizottságának delegációja, hogy a magyar jogállamiság helyzetét vizsgálja. A fókuszban a sajtó-és az akadémiai szabadság, az igazságszolgáltatás függetlensége, valamint a kisebbségi jogok és általában a demokratikus értékek tisztelete volt. A tényfeltáró delegáció eredményeiről jelentést készítettek, amiről szerdán a LIBE Bizottság tagjai szavaznak, szeptemberben pedig az Európai Parlament plenáris ülésén fognak vitát rendezni.
2022. július 5.
Pragmatikus vagy idealista megközelítés? Szerdán szavaz az Európai Parlament az atomenergia és a földgáz zöld minősítéséről
2021 áprilisában fogadta el az Európai Bizottság az ún. taxonómiáról szóló intézkedéscsomagot. Ennek lényege, hogy ösztönözze a pénzügyi befektetőket a fenntartható tevékenységek támogatására. A környezetbarát technológiák és vállalkozások ugyanis kulcsfontosságúak ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegessé váljon. Az 2022 januárjától hatályos rendeletben eredetileg nem szerepelt az atom és a földgáz zöld minősítése, de februárban kiegészítő módosítás született, amellyel ezt a két energiaforrást -átmenetileg - fenntarthatónak minősítették. Mairead McGuinness, pénzügyi szolgáltatásokért, pénzügyi stabilitásért és tőkepiaci unióért felelős ír biztos támogatta a nukleáris és a földgáz energia fenntartható minősítését, mivel ezzel kiválthatók a sokkal szennyezőbb szénalapú energiaforrások.
2022. május 23.
A tagállamok kétharmada tett fel kérdéseket a magyar meghallgatáson
A tagállamok kétharmada használta fel az általános ügyek tanácsában hétfőn tartott meghallgatást arra, hogy rákérdezzen Magyarország képviselőjénél a 7-ik cikk szerinti eljárás tárgyát képező jogállami visszásságokra. Miközben a leendő cseh soros EU-elnökség szükségesnek tartaná az eljárás felülvizsgálatát, az Unió igazságügyi biztosa szerint az eljárás lezárásának leggyorsabb módja az lenne, ha Magyarország valamennyi jogállami problémát megoldaná.
2022. május 19.
Négy év alatt négy meghallgatás a Magyarország ellen folyó eljárásban
Az EU-tagállamoknak nincs ínyére, hogy szavazzanak a Magyarországgal szemben zajló 7-ik cikk szerinti jogállami eljárás második szakaszának elindításáról – nyilatkozta az EU-Monitornak csütörtökön egy európai diplomata néhány nappal a hétfői magyar hivatalos meghallgatás előtt. A parlamenti magyar jelentéstevő ugyanakkor bízik benne, hogy a 2023 első félévében esedékes svéd soros elnökség alatt eljut az eljárás a szavazásig.
2022. április 29.
Brüsszel jelenleg ezért nem látja biztonságban az uniós pénzeket Magyarországon
Az Európai Bizottság által a magyar kormánynak küldött hivatalos levél elégséges bizonyítékot lát arra, hogy a magyar közbeszerzési rendszer alapvető hiányosságai a nyomozati és ügyészségi munka elégtelenségeivel és a magas rangú visszaélésekre is kiterjedő átfogó korrupció-ellenes keret hiányával ötvöződve olyan egyveleget alkotnak, amely komolyan veszélyezteti az Unió pénzügyi érdekeit és indokolttá teszi az általános feltételrendszerről szóló rendelet alkalmazását.