Search
Close

Használható lesz az e-személyi az egész EU-ban

Brüsszel, 2024. március 26.
A Tanács is rábólintott, így 2026-ig bevezetik az európai digitális személyazonosság (eID) új keretrendszerét. Az új rendszer célja annak biztosítása, hogy az emberek és a vállalkozások Európa-szerte biztonságosan, elektronikus úton azonosíthassák és hitelesíthessék magukat. Az elektronikus azonosítás nem lesz kötelező az állampolgároknak, önkéntes alapon opcionális lesz a használata.

A javaslat  

Még anno 2021 júniusában az Európai Bizottság javaslatot tett egy új online azonosítási keretrendszerre, amely az európai digitális személyazonosító tárcán (EDIW) keresztül minden uniós polgár, lakos és vállalkozás számára elérhető lenne. Az elfogadott új jogszabály módosítani fogja a belső piacon történő elektronikus tranzakciókhoz kapcsolódó elektronikus azonosításról és bizalmi szolgáltatásokról szóló 2014. évi rendeletet (eIDAS-rendelet), amely megteremtette a közszolgáltatásokhoz való biztonságos hozzáférés, valamint az online és határokon átnyúló tranzakciók alapjait az EU-ban. 

Jön az elektronikus pénztárca és az e-személyi 

Az új uniós jogszabály értelmében a tagállamoknak olyan új digitális pénztárcákat kell biztosítaniuk majd az állampolgároknak és a vállalkozásoknak, amelyek képesek lesznek elektronikus formában a személyazonosságukat más személyes iratukat (pl. jogosítvány, képesítés, bankszámla) igazolni. A polgárok a digitális pénztárcájukból egyszerűen, mobiltelefonjuk segítségével igazolhatják majd személyazonosságukat és oszthatják meg elektronikus dokumentumaikat. 

Az új európai digitális személyazonossági tárcák (EDIW) lehetővé teszik majd minden uniós polgár számára, hogy az egész EU-ban elismert nemzeti digitális azonosítójukkal hozzáférjenek az online szolgáltatásokhoz anélkül, hogy magánjellegű azonosítási módszereket kellene használniuk vagy szükségtelenül személyes adatokat kellene megosztaniuk. A felhasználói ellenőrzés biztosítja, hogy csak a szükséges információk kerülnek megosztásra. 

A tagállamoknak feladata, az állampolgároknak szabad választása marad 

 Az új jogszabály főbb elemei a következőképpen foglalhatók össze: 

  • 2026-ig minden tagállamnak elérhetővé kell tennie a digitális személyazonossági tárcát a polgárai számára, és el kell fogadnia a többi tagállam által kibocsáttotakat 

  • Senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés, aki nem kívánja használni az elektronikus tárcát, illetve bármely funkcióját. A használata mindig önkéntes marad. 

  • Az elektronikus tárca igénylése, a használata és a visszaadása minden természetes személy számára ingyenes lesz