Search
Close

Társadalom

2022. augusztus 24.
Tagállami válaszok az energiaárak emelkedésére
Európának az egekbe szökő energiaárak miatt meredeken emelkedő áramszámlákkal kell szembenéznie, mivel az ukrajnai háború és az Oroszországgal szembeni európai szankciók fokozzák a gázellátás biztonságával kapcsolatos aggodalmakat. Az alábbiakban felvázolunk néhányat azok közül az intézkedések közül, amelyeket az Európai Unió egyes tagállamai jelentettek be a fogyasztók védelmére.
2022. július 13.
Eurobarométer 2022: Magyarországon vezető hírforrás a közösségi média
Az Ipsos European Public Affairs április 26 és május 11. között, az Európai Unió mind a 27 tagállamában kutatást végzett arról, hogy az uniós polgárok mennyire figyelnek az európai uniós hírekre, és általában a hírek kapcsán milyen felületekről tájékozódnak. Az online felmérésben több mint 52 ezer, 15 éves, vagy annál idősebb uniós polgár vett részt.
2022. május 6.
Lezárul az EU jövőjéről szóló vita első szakasza
A közel 50 javaslatot tartalmazó végleges jelentés három uniós intézmény vezetőjének történő benyújtásával május 9-én hétfőn hivatalosan is lezárul az Európa jövőjéről szóló egyéves konferencia, amelyen a polgárok fejthették ki elvárásaikat az EU-val szemben. Folytatásként az EP már elkötelezte magát az uniós szerződések módosítása mellett, ám a Tanács és az Európai Bizottság beleegyezése nem garantált.
2022. május 3.
Páneurópai listán választanának meg 28 képviselőt az EP-be
Az Európai Parlament által kedden megszavazott jogalkotási állásfoglalás értelmében a következő, 2024 májusában esedékes európai választásokon 28 képviselői mandátumról egy közös uniós választókerületen belül, egy páneurópai lista keretében döntenének. A választók a páneurópai listán szavazhatnának az Európai Bizottság következő elnökére is.
2022. március 25.
Az orosz gáz harmadát válthatja ki amerikai LNG-vel az Unió
Megkapta az EU tagállamaitól a zöld jelzést az Európai Bizottság javaslata a közös földgázvásárlásra, amelybe a Nyugat-Balkánt és három keleti partnert is bevonnak majd. A vezetők pénteken egész napon áttartó vita után beleegyeztek, hogy Spanyolország és Portugália ideiglenesen egyoldalú intézkedésekkel fékezze meg a vágtató gáz- és villamos energia árakat. A villamos energia árképzési moduljának felülvizsgálatára májusban terjeszt elő javaslatokat Brüsszel.
2022. március 22.
Külön alap helyett közös pénztárból téríti majd meg az EU az ukrán menekültek költségeit
Egy külön erre a célra létrehozandó pénzügyi alap helyett az EU tagállamai egyablakos rendszeren keresztül fordulhatnak majd az ukrán menekültekkel kapcsolatos költségeik megtérítéséért az Európai Bizottsághoz. Többek között ezt tartalmazza az a szerdán bemutatandó közlemény, amelyben Brüsszel operatív lépésekre fordítja le az ukrán menekülteknek ideiglenes védelmet nyújtó jogszabályt.
2022. február 22.
Energiaárak: Brüsszel a gáztárolók őszi feltöltésére sürgeti a tagállamokat
Az ősszel előrejelzettnél hosszabb ideig, legalább 2023-ig a korábbi évek átlagánál magasabb szinten maradnak az energiaárak az Európai Unióban, ami a gáztárolók kötelező őszi feltöltésére és más új intézkedésekre sarkallja az EU-t. Az Európai Bizottság március elején bemutatandó közleménye ugyanakkor az energia árak helyett már az ellátásbiztonságra helyezi a hangsúlyt.
2022. január 20.
Az EP tovább szigorítana a digitális szolgáltatások szabályain
Az Európai Parlament csütörtökön nagy többséggel megszavazta a digitális szolgáltatásokról szóló rendelet tervezetét, amely az illegális online tartalmak eltávolítását, a tartalmak jobb moderálását és az algoritmusok felelős használatát hivatott biztosítani.
2022. január 11.
EMA: nem lehet 3-4 havonta emlékeztető oltásokat adni
Óva intett az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) oltóanyag-stratégiájának vezetője attól, hogy a tagállamok három-négy havonta emlékeztető oltással védjék a lakosságot a Covid19 ellen. Marco Cavaleri szerint a túl gyakori oltás túlterhelheti az immunrendszert és oltási fásultságot idézhet elő a lakosság körében. Az EMA illetékese szerint egyelőre nem tartunk ott, de az omikronnal abba az irányba haladunk, hogy a koronavírus világjárványból helyi járvánnyá, közönséges betegséggé váljon.
2022. január 1.
Így állhatnak át az európai városok a fenntartható mobilitásra és közlekedésre
Az EU 424 legnagyobb városának fenntartható városi mobilitási tervet kell majd készítenie 2025-ig az új európai városi mobilitási keretrendszerre vonatkozó európai bizottsági javaslat értelmében. A keret iránymutatást nyújt a városoknak ahhoz, hogy a felülvizsgált uniós célokkal összhangban miként csökkenthetik az üvegházhatású gázok kibocsátását és hogyan javíthatják a mobilitást.