Search
Close

A kínai vakcina is az EMA látókörébe került

Brüsszel, 2021. március 23.
Az Európai Bizottság minden rendelkezésre álló eszközt felhasznál annak érdekében, hogy az AstraZeneca teljesítse az elővásárlási szerződésben vállalt kötelezettségeit – jelentette ki sokadik parlamenti meghallgatásán az EU vakcinaügyi főtárgyalójAz Európai Gyógyszerügynökség igazgatója elmondta, hogy tárgyalások kezdődtek a kínai Sinopharma oltóanyagát képviselő céggel, a Szputnyik-vakcina engedélyezésének folyamatában pedig az üzemlátogatások vannak napirenden.

Az Európai Bizottság minden eszközzel azon lesz, hogy kikényszerítse az AstraZenecától szerződéses kötelezettségeit – közölte az EU nevében a fejlesztőkkel tárgyaló bizottsági főigazgató, aki immár sokadjára válaszolt a képviselők kérdéseire, ezúttal az EP költségvetési ellenőrzési bizottságában. 

Sandra Gallina emlékeztetett rá, hogy a Bizottság hivatalos felszólítást intézett a közelmúltban a brit-svéd multinacionális céghez, miután kiderült, hogy az AstraZeneca még a számottevően csökkentett mennyiséget sem lesz képes az első negyedévben leszállítani az EU-nak. Sandra Gallina úgy vélte, hogy miután a Pfizer-BioNtech és a Moderna teljesítette az elővásárlási szerződésben rögzített vállalásait, az EU-n belül fellépő vakcinahiányért kizárólag az AstraZenecát terheli a felelősség. „A cég nagyon rossz teljesítménye reputációs károkat okozott többek között az EU-nak is” – szögezte le az uniós vakcinafőtárgyaló, aki hozzátette, hogy a szerződésben megjelölt öt gyártóüzem helyett a cég jelenleg egyetlen üzemében folyik vakcinagyártás. „Teljességgel lehetetlen teljesíteni a szerződést, ha öt gyártókapacitás közül csak egy üzemel. Ez védhetetlen helyzet” – mutatott rá Gallina, aki emlékeztetett rá, hogy az AZ-nak eredetileg 100 millió adag oltóanyagot kellett volna leszállítania az első negyedévben és további 200 milliót a másodikban, június végéig. Ehhez képest, jó ha március végéig 20 milliót sikerül leszállítani.

Sandra Gallina azt is bejelentette, hogy valószínűleg még a héten a meglévő három mellett további két előbeszerzési megállapodás szövegét is hozzáférhetővé tehetik a gyártókkal (a Pfizerrel és a Modernával) való megállapodás értelmében. 

A Bizottság egészségügyi főigazgatója úgy véli, hogy az első negyedévbe leszállítandó 100 millió adagot a második negyedévben – ha minden terv szerint halad – újabb 300 millió adag vakcina követheti, amivel tartható lesz az a cél, hogy a nyár végére az uniós felnőttkorú lakosság legalább 70%-át beoltsák a COVID19 ellen. A képviselők érdeklődésére azt is közölte, hogy a március 11-én engedélyezett Johnson and Johnson oltóanyagból április közepén érkezik meg az első szállítmány az EU-ba.

Egy másik, ugyancsak keddi parlamenti meghallgatáson Emer Cooke, az Európai Gyógyszerügynökség igazgatója arról számolt be, hogy a Magyarországon is már alkalmazott Sinopharma kínai oltóanyag fejlesztőjét képviselő cég tárgyalásokat kezdett az EMA-val, aminek – így az ügynökség vezetője – remélhetőleg az lesz a vége, hogy idővel hozzáfoghatnak a kínai vakcina vizsgálatához is. Ugyanez a folyamat az orosz Szputnyikkal már egy ideje tart, és a következő fázisban az oroszországi gyártóüzemek és a klinikai laboratóriumok szakértők által történő felkeresése lesz napirenden. 

Emer Cooke nem tudott még csak hozzávetőleges időpontot sem mondani a Szputnyik uniós jóváhagyásáról, mivel – mint rámutatott – „a kísérleti eredmények még nem teljesek, a gyártási folyamatról pedig egyelőre nem áll rendelkezésre információ”.  Többször is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az orosz vakcinának ugyanazoknak a követelményeknek kell megfelelniük, mint bármilyen más oltóanyagnak.