Search
Close

Környezet, energia

2022. szeptember 7.
Brüsszel árplafon bevezetését tervezi az orosz földgázra: Újabb gázembargó?
Számos hírügynökség szellőztetett meg híreket az elmúlt napokban arról, hogy az Európai Bizottság ársapkát vezetne be az orosz földgázra. Ezt a hétvégén az Európai Bizottság elnöke aztán maga is megerősítette. „Szilárd meggyőződésem, hogy itt az ideje, hogy bevezessük az Európába irányuló orosz gáz árplafonját.” - fogalmazott Ursula von der Leyen a német konzervatívok hétvégi találkozóján. A Handelsblatt német üzleti lap pedig úgy értesült, hogy a brüsszeli testület egyszerre két megoldási terven is dolgozik.
2022. augusztus 30.
Lélektani határ: 1000 euró MWh-ként
Az energiaválság Európára gyakorolt hatása egyre nő, ami kifejezetten rossz előjel a közelgő telet megelőzően. Már augusztus 29-én a jövő évi német áram benchmark ára rövid időre ugyan, de meghaladta az 1000 eurót MWh-ként. A német gazdaság befolyása az európai és a magyar gazdaságra számottevő és nincs ez másként az energia zsinór ár mértékének vonatkozásában sem. Ez azt jelentené, hogy jövő év elejére 208 KWh-s magyar havi átlagfogyasztással számolva az áram havidíja piaci áron megközelítőleg 85.000 Ft-ot tenne ki egy mérőponton Magyarországon.
2022. augusztus 17.
Tervek az uniós földgázportfólió diverzifikálására
Még javában tart a nyári szünidő, ugyanakkor egyre égetőbbé válik a téli hónapok közeledtével az Európai Unió gázellátásának megfelelő mértékű biztosítása. Az EU tavaly 155 milliárd köbméter gázt importált Oroszországból, ami az unió teljes fogyasztásának mintegy 40%-át tette ki. Oroszország indokolatlan agressziójára válaszul az EU hozzálátott az orosz gázról történő fokozatos leváláshoz és ezzel együtt elkezdte diverzifikálni földgáz beszerzési portfólióját. Annak érdekében, hogy realitássá váljon az orosz földgáz kiesését pótolni az európai fogyasztók számára, júliusban az EU tagállamai megállapodtak abban, hogy idén télen önkéntes alapon 15%-kal csökkentik a földgáz iránti keresletet.
2022. július 27.
Elfogadta az Európai Unió a 15%-os földgázfelhasználás-csökkentési tervet: egyedül Magyarország ellenzi
Alig kezdték el zárt ülésen az egyeztetést kedden délelőtt az unió energiaügyi miniszterei, amikor a DPA német hírügynökség már bejelentette, hogy megszületett a megállapodás az Európai Bizottság augusztus 1-jétől jövő március végéig szóló, 15%-os uniós földgázfelhasználás csökkentési javaslatáról. A német megkönnyebbülés nem volt véletlen, hiszen még a hétvégén is kétséges volt, hogy a tagállamok megszavazzák az Európai Bizottság -elemzők szerint Németországnak kedvező – előterjesztését. A testület az elfogadás érdekében -és a presztízsvesztés elkerülésére- felvizezte az eredeti, alig egy hete ismertetett javaslatot. Számos tagállam mentességet kapott a rendelkezés alól.
2022. július 22.
Eddig 8 tagállam ellenzi az Európai Bizottság: 15%-os földgázfelhasználás-csökkentésről szóló javaslatát
„Fel kell készülnünk az orosz földgáz import teljes leállására, ez reális forgatókönyv.” - ezzel indokolta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az uniós vészhelyzeti terv kidolgozását. Az ajánlás szerint a tagállamoknak augusztus elsejétől jövő március végéig, 15 %-kal kell csökkenteniük a földgázfogyasztásukat, az elmúlt 5 év átlagfogyasztásához képest.
2022. július 5.
Pragmatikus vagy idealista megközelítés? Szerdán szavaz az Európai Parlament az atomenergia és a földgáz zöld minősítéséről
2021 áprilisában fogadta el az Európai Bizottság az ún. taxonómiáról szóló intézkedéscsomagot. Ennek lényege, hogy ösztönözze a pénzügyi befektetőket a fenntartható tevékenységek támogatására. A környezetbarát technológiák és vállalkozások ugyanis kulcsfontosságúak ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegessé váljon. Az 2022 januárjától hatályos rendeletben eredetileg nem szerepelt az atom és a földgáz zöld minősítése, de februárban kiegészítő módosítás született, amellyel ezt a két energiaforrást -átmenetileg - fenntarthatónak minősítették. Mairead McGuinness, pénzügyi szolgáltatásokért, pénzügyi stabilitásért és tőkepiaci unióért felelős ír biztos támogatta a nukleáris és a földgáz energia fenntartható minősítését, mivel ezzel kiválthatók a sokkal szennyezőbb szénalapú energiaforrások.
2022. június 15.
Lázas egyeztetések az uniós klímacsomagról - kérdéses a megállapodás
Rendkívüli koordinátori ülést tartott hétfőn az ENVI, az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága. Az ülésen, amelyen az EP jogi szolgálata is részt vett, a képviselők úgy döntöttek, hogy a jövő heti brüsszeli mini plenárison tárgyalják újra a Strasbourgban elbukott három dossziét.
2022. június 10.
Dominóhatás az Európai Parlamentben: a képviselők leszavazták karbonadót
Az Európai Parlament képviselőinek többsége szerda délután- kaotikus és indulatokkal tarkított vita után- leszavazta az uniós szén-dioxid-kereskedelmi rendszer (ETS) kiterjesztésére, a szén-dioxid-klímaadó bevezetésére és a szociális klímavédelmi alap létrehozására vonatkozó uniós klímacsomagot.
2022. június 1.
Magyarország mentességet kapott, az Európai Bizottság arcvesztést került el
Csaknem egy hónapos kemény politikai harc, nyilatkozatháború, és médianyomás után mind Brüsszel, mind Budapest örömmel és megkönnyebbüléssel fogadta a kedd hajnalban megszületett elvi egyetértést és politikai nyilatkozatot az Oroszország elleni 6. szankciós csomag, és benne a kőolajembargó elfogadásáról.
2022. május 31.
Politikai megállapodás az olajembargóról és a hatodik szankciós csomagról
Elvi egyetértésre jutottak az EU-tagállamok vezetői hétfőről keddre virradóra az Oroszország elleni szankciók hatodik köréről, benne az olajembargóval. A döntést sokáig blokkoló Magyarország egyelőre meghatározatlan ideig a Barátság csővezetéken keresztül kaphat majd orosz kőolajat, de arra is ígérete van, hogy vészhelyzetben az EU megfelelő intézkedésekkel biztosítja majd az olajellátását.