Search
Close

Környezet, energia

2023. szeptember 21.
Jön a közös uniós gázbeszerzés harmadik köre
Csütörtökön az Európai Bizottság elindította a harmadik lehetőséget az európai vállalatok számára, hogy a nemzetközi piacon történő közös gázbeszerzés céljából az AggregateEU mechanizmuson keresztül regisztrálják gázvásárlási igényeiket.
2023. szeptember 19.
Európai-kínai autóipar: se veled, se nélküled
Ursula von der Leyen az évértékelő beszédében nemrég jelentette be a szubvencióellenes vizsgálatot a kínai elektromos autóipar ellen. A támogatók és a tervet ellenzők is egyetértenek abban, hogy politikai és gazdasági szempontból is nagyon kockázatos lépésre szánja el magát a Bizottság. A kérdésben, mint mindig, ott van a német-francia érdekellentét, ami nehézkessé teszi a közös uniós fellépést.
2023. szeptember 14.
Az EP szigorítaná a légszennyezés határértékeit
Az Európai Parlament szerdán elfogadta álláspontját az EU levegőminőségének javítását célzó jogszabály felülvizsgálatáról, hogy az európai polgárok számára tiszta és egészséges környezetet teremtsen.
2023. szeptember 13.
Gyorselemzés: Évértékelő - SOTEU2023
Ursula von der Leyen megtartotta évértékelő beszédét az európai parlamenti képviselők előtt Strasbourgban. Az Európai Bizottság elnöke beszédében kiemelte a testület teljesítette a 2019-ben tett vállalásainak többségét. A legfőbb célok változatlanok lesznek a ciklus utolsó évében: az európai ipar megerősítése, a bővítésére való felkészülés és Ukrajna támogatása. Érdekesség, de nem meglepetés a Kínával szemben történő gazdasági fellépés bejelentése, ahogy az is, hogy az USA lényegében szóba sem került a beszédben. Az értékelőből kitűnik a Bizottság elképzelése, miszerint egy minden eddiginél egységesebb és föderálisabb Európai Unió sokkal inkább képes érdekeinek képviseletére, versenyképességének kivívására, így az európai integráció mélyítésének útján haladnának tovább.
2023. augusztus 22.
Német zöld átállás: papíron jól mutat, a gyakorlat máshogy fest
Az Európai Bizottság Európai Zöld Megállapodáshoz tartozó intézkedéscsomagjának részletszabályozására nincsenek felkészülve a világszinten vezető, tőkeerős és versenyképes német vállalatok, az átállási időszak ellenére is nehézségektől tartanak. Egyes szakértők szerint a túlzottan ambiciózus német éghajlati és kibocsátáscsökkentési célok elérhetetlenek. Ezek ellenére a német kormány optimista a zöld átállás folyamatával kapcsolatban.
2023. augusztus 17.
Újra kétpólusú lesz a világ?
A nagy feltörekvő gazdaságokat tömörítő BRICS-csoport - Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika - a jövő héten tartja 15. állam- és kormányfői csúcstalálkozóját Johannesburgban. Az előzetes résztvevői várakozások szerint közösen megvitatják, hogyan lehetne a Nyugat dominanciáját ellensúlyozni képes szövetséget létrehozni.
2023. augusztus 17.
Szigorítás: bezárja kibocsátásáthelyezés kiskapuját az EU
Az Európai Bizottság csütörtökön elfogadta az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmusnak (CBAM) átmeneti szakaszára vonatkozó végrehajtási szabályokat, amely idén október 1-jén kezdődik és 2025 végéig tart. A célja, hogy az uniós vállalatoknak ne érje meg harmadik országokba vinni a környezetszennyező termelést.
2023. július 20.
A magyarok többsége támogatja az Európai Bizottság legfőbb politikai prioritását
A megkérdezett magyarok nagy többsége és az uniós polgárok szerint is, gyorsítani kellene az európai zöld átállást, mert szinte kivétel nélkül súlyos problémának tartják az éghajlatváltozást. A magyarok úgy vélik, sem a magyar kormány, sem az EU nem tesz eleget az ügy érdekében, viszont a kérdésben a legnagyobb felelősséget a vállalatoknak és az iparnak tulajdonítják.
2023. július 13.
Tovább robog az európai gépjárműipar zöldítése
Az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) alapján a Fit for 55 terv mentén zajlik az uniós jogszabály alkotás. Az Európai Parlament és az Európai Bizottság is új részleteket dolgozott ki a zöld átállás megkönnyítése érdekében. Az igazi kérdés az, hogy a nagyratörő tervek megvalósíthatók és segítik a zöld átállást, vagy éppen ellenkezőleg, csak hátráltatják az európai versenyképességet. Ezen szabályozások közvetlenül érintik majd a magyar gépjárműipart is.
2023. június 27.
Billeg az uniós természetvédelmi törvény elfogadása
Az Európai Bizottság kiemelt jelentőségű természetvédelmi törvénye június 27-én kedden nem ment át egy kulcsfontosságú európai parlamenti bizottsági szavazáson, ami veszélyezteti az EU Green Deal terveinek egyik legfontosabb pillérét. Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának (ENVI) törvényhozói 44 igen szavazattal és 44 nem ellenében foglaltak állást a vitatott természetvédelmi törvényről. A szavazategyenlőség egyenlő az elutasítással, mivel ez azt jelenti, hogy nincs többség annak támogatására.