Search
Close

Elfogadták a 14. szankciós csomagot Oroszország ellen

Brüsszel, 2024. június 20.
Az uniós tagállamok jóváhagyták a 14. szankciós csomagot Oroszország ellen, amely először tiltja az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) továbbértékesítését. Néhány gázpiaci szakértő kétségbe vonja, hogy az intézkedésnek lesz-e érezhető hatása, tekintettel arra, hogy Európa továbbra is importál orosz gázt. Ráadásul az uniós kikötőkből Ázsiába irányuló tranzitszállítmányok csak az összes orosz LNG-export 10%-át teszik ki.

Új intézkedések és bezárt kiskapuk 

"A csomag új célzott intézkedéseket tartalmaz, és maximalizálja a meglévő szankciók hatását azáltal, hogy bezárja a kiskapukat" - közölte a belga elnökség. A megállapodás több mint egy hónapos vitát követően született meg a tagállamok között. 

Ez a csomag meg fogja akadályozni Oroszország hozzáférését a kulcsfontosságú technológiákhoz - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. "Megfosztja Oroszországot további energia-bevételektől, és foglalkozik Putyin árnyékflottájával és árnyékbanki hálózatával külföldön" - tette hozzá. 

LNG-export és uniós kikötők 

Az új intézkedések értelmében az európai kikötők - Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában és Spanyolországban - nem engedhetik meg az orosz LNG továbbértékesítését. Az LNG-t főként az oroszországi szibériai Jamal-félszigetről szállítják, és ezek a kikötők eddig kulcsfontosságú csomópontok voltak olyan országok számára, mint Törökország és Kína. 

Németország és Magyarország tiltakozása

Sokáig Magyarország, majd már Németország is aggodalmát fejezte ki a tervezettel kapcsolatban. Végül - az egyhangúság szükségessége miatt - az elfogadott szöveg enyhítette az Európai Bizottság eredeti javaslatát, elhagyva azt az intézkedést, amely arra kényszerítette volna az EU vállalatainak harmadik országokban működő leányvállalatait, hogy szerződéses úton tiltsák meg termékeik továbbértékesítését Oroszországba. 

Az új korlátozások nem érintik az orosz LNG-export többségét az EU-ba, azonban a tranzitszállítmányok tilalma az első ilyen korlátozás, amelyet a közösség alkalmazott az orosz földgázra. 

Szakértői vélemények és várható piaci hatások 

Egyes szakértők a gázpiacon megkérdőjelezik, hogy az intézkedéseknek lesz-e bármilyen kézzelfogható hatása, mivel Európa még mindig vásárol orosz gázt. Eközben az EU kikötőiből Ázsiába irányuló tranzitszállítmányok csak az összes orosz LNG-export 10%-át teszik ki. Sok uniós tisztviselő abban reménykedik, hogy az eredeti javaslat potenciálisan újra beépíthető lesz egy jövőbeli szankciócsomag tárgyalása során.