Search
Close

EU-ügyek

2024. június 20.
Elfogadták a 14. szankciós csomagot Oroszország ellen
Az uniós tagállamok jóváhagyták a 14. szankciós csomagot Oroszország ellen, amely először tiltja az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) továbbértékesítését. Néhány gázpiaci szakértő kétségbe vonja, hogy az intézkedésnek lesz-e érezhető hatása, tekintettel arra, hogy Európa továbbra is importál orosz gázt. Ráadásul az uniós kikötőkből Ázsiába irányuló tranzitszállítmányok csak az összes orosz LNG-export 10%-át teszik ki.
2024. június 20.
Egy helyett akár három is: az AfD új EP-frakciót alapítana
Az Alternatíva Németországért (AfD) párt a közelmúltban történt kizárása után az Identitás és Demokrácia (ID) csoportból, új parlamenti frakció létrehozását tervezi az Európai Parlamentben. Az eredeti tervük az volt, hogy visszatérnek az ID-be, de a párt most új szövetségesek keresésébe kezdett. A választások előtti hónapokban intenzív diskurzus volt arról, hogyan foghatnának össze az Európai Néppárttól jobbra álló konzervatív, radikális pártok, azonban a jelenlegi állás szerint egy frakció helyett három is lesz a következő öt évben.
2024. június 18.
Az EU Tanácsának új szakpolitikai döntései
Az elmúlt két napban az Európai Unió Tanácsa számos jelentős döntést hozott, amelyek meghatározhatják az EU jövőbeli szakpolitikai irányvonalát. Ezek a döntések a közlekedésbiztonságtól a környezetvédelemig terjednek, és mindegyikük a fenntartható fejlődés és a biztonság előmozdítását célozza. Lássuk, melyek a legfontosabbak.
2024. június 14.
Franciaország fokozná az EU Kína elleni fellépést
Az Európai Unió szigorítja Kínával szembeni kereskedelmi intézkedéseit, Franciaország pedig tovább fokozná a nyomást, más ágazatokban is hasonló lépéseket javasol a kínai dömping ellen. Ezzel szemben a német autógyártók élesen tiltakoznak a Bizottság döntése ellen, komoly vitákat generálva az EU-n belül. Az ideiglenes vámok véglegesítése a következő hónapokban várható, az uniós tagállamok szavazatai alapján.
2024. június 11.
Érkezhetnek a részletes AI-szabályok
Az uniós mesterséges intelligencia jogszabály (AI Act) egy hosszú szabályozási folyamat kezdete volt. Az elfogadott jogszabály az Európai Bizottságra és az újonnan létrehozott Európai Mesterséges Intelligenciával Foglalkozó Hivatalra (AI Office – MI Iroda) ruházta a felelősséget abban, hogy végrehajtási utasításokat és iránymutatásokat dolgozzon ki a kihívások kezelésére. Ezen részletszabályok intenzív kidolgozása ebben a hónapban kezdődhet meg.
2024. június 6.
Melyik tagállamokra lesz érdemes figyelni az EP választáson?
A június 6-9 között rendezett európai parlamenti választáson az uniós választópolgárok megszavazzák a következő ötéves ciklusra felálló 720 fős testületet. A tagállamok népességükkel arányosítva eltérő számú képviselőt delegálnak az Európai Parlamentbe, tehát egyrészről a súlyuk meghatározza befolyásukat. Másrészről, viszont alapvetően minden tagállamban egyfajta „népszavazásnak”, illetve „pontos közvélemény-kutatásnak” számít a választás, így belpolitikai szempontból is kiemelt jelentőséggel bír. Nézzük meg e két kritérium metszetében, mely tagállamokban lesz sorsdöntő a szavazás.
2024. június 4.
Scholz és Macron tehet keresztbe az európai jobboldal tömbösödésének?
Az európai jobboldal tömbösödésének kérdése központi téma az idei európai parlamenti választásokon. Az Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök stratégiája döntően befolyásolhatja a jobboldali frakciók alakulását. Az Európai Bizottság elnökének kiválasztásában és az európai jobboldal frakcióinak formálódásában is kulcsszerepet játszanak majd, akár szétzilálva, akár szövetségre kényszerítve a különböző politikai erőket.
2024. május 30.
Új irányelv a mezőgazdaság védelmében
Az Európai Bizottság új irányelvet fogadott el, amely világosan meghatározza a vis maior és a rendkívüli körülmények alkalmazását az EU mezőgazdasági szektorában előre nem látható és szélsőséges időjárási események esetén. Az intézkedés célja, hogy biztosítsa a gazdák számára a Közös Agrárpolitika (KAP) támogatásainak folytonosságát, és egységes alkalmazást teremtsen a nemzeti hatóságok számára.
2024. május 28.
A román elnök lehet a Bizottság következő elnöke?
Klaus Iohannis román elnök NATO főtitkári ambíciói háttérbe szorulhatnak, ahogy az európai politikai színtéren újabb lehetőségek bontakoznak ki előtte. Brüsszelben egyre többen vélik úgy, hogy a román elnök a NATO-s főtitkári versenyén keresztül hozná helyzetbe magát egy magas rangú uniós pozícióra, mivel elnöki mandátuma idén decemberben lejár.
2024. május 23.
Kizárták a német AfD-t az ID frakcióból az Európai Parlamentben
A német szélsőjobboldali párt, az Alternatíva Németországért (AfD) kizárásra került az Identitás és Demokrácia (ID) Európai Parlamenti frakcióból. Az ID döntése jelentős hullámokat keltett az európai politikai színtéren, különösen a közelgő 2024-es európai parlamenti választások fényében. Különösen érdekes, hogy a botrányok közepette is, ki állt ki a német párt mellett.