Search
Close

Külügyek

2023. január 6.
Uniós egészségügyi miniszterek: a tagállamok kérjenek negatív tesztet a Kínából érkezőktől
Kínában december elején, a szigorú járványügyi szabályok elleni tüntetések hatására feloldották az addigi korlátozásokat: kinyitottak az iskolák, az éttermek, a bevásárlóközpontok, és megszüntették az addigi kötelező tömeges tesztelést is. A kínai hatóságok szerint december első három hetében 63 ezer koronavírus fertőzöttet regisztráltak az országban, ám becslések szerint valójában 250 millióan, a teljes lakosság 18 százaléka kaphatta el a vírust ezen időszakban. Brit egészségügyi szakértők pedig úgy vélik, hogy naponta egy millió új fertőzött lehet Kínában.
2022. december 30.
Svéd soros elnökség: „Alázatosak leszünk a tagállamok sokféleségével szemben”
Január elsejétől - 1995-ös csatlakozása óta immáron harmadszor - Svédország veszi át az unió soros elnökségét. A szeptemberi választásokon győztes kormánykoalíció miniszterelnöke, Ulf Kristersson a prioritások között Ukrajna támogatását, az Európai Unió versenyképességének elősegítését, a zöld átmenetet, valamint a jogállamiság érvényre juttatását emelte ki. Ez utóbbi kérdésben az új svéd kormányfő kijelentette, hogy a féléves soros elnökség határozottan ki fog állni amellett, hogy az uniós pénzek kifizetését jogállamisági feltételekhez kössék.
2022. december 20.
Uniós gázársapka: mentességet kapott a magyar hosszú távú gázszerződés
Hónapokig tartó viták után megszületett az uniós gázársapkáról szóló megállapodás Brüsszelben. Hétfőn az uniós energiaügyi miniszterek minősített többséggel elfogadták az uniós gázár plafont. Kilenc tagállam szavazott ellene, de mivel kisebb népességű tagállamok voltak, blokkoló kisebbséget nem tudtak létrehozni. Németország is az első körben még a gázársapka ellen volt, de később a többségi döntés mellé állt.
2022. december 7.
Újraértékeli az Európai Bizottság a 17 magyar vállalást: francia és német álláspont szerint aránytalan a testület múlt heti állásfoglalása
Az uniós pénzügyminiszterek keddi, brüsszeli ülésén a tagállamok elfogadták a magyar helyreállítási tervről szóló bizottsági álláspontot. Az Ecofin szerint a magyar a legjobb öt tagállami terv között van, így kiváló minősítést kapott. Az helyreállítási terv elfogadásáról a pénzügyminiszterek elnapolták a szavazást, csakúgy, mint a jogállamisági kondicionalitási eljárásról és a Magyarországnak a felzárkóztatási forrásokból járó 7.5 milliárd eurós támogatás befagyasztásának feloldásáról.
2022. november 9.
Varga Mihály: Magyarország kész segíteni Ukrajnának, de uniós hitelfelvételben nem kíván részt venni
Ursula von der Leyen vasárnapi, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetése után jelentette be, hogy havi másfél milliárd eurós, összesen évi 18 milliárd eurós pénzügyi támogatást javasol Ukrajna számára. Az újabb európai uniós csomag a gyakorlatilag a csőd szélére került ukrán állam finanszírozását látná el 2023-ban.
2022. október 28.
Megtört bizalom: Emmanuel Macron és Olaf Scholz vitái
Az Európai Unió két vezető hatalma, Németország és Franciaország között egyre mélyülnek az ellentétek. Az utóbbi hónapokban három területen is szembe került egymással Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár. Ellenkezően gondolkodnak az energiaválság megoldásáról, Európa védelmi képességének javításáról és a Kínával való kapcsolatok megközelítéséről.
2022. október 14.
Tagjelölti státuszt javasol az Európai Bizottság Bosznia-Hercegovina számára
Rendhagyó módon az Európai Palament Külügyi Bizottságában jelentette be Várhelyi Olivér szomszédság-és bővítéspolitikai biztos, hogy több feltétel teljesülése esetén Bosznia-Hercegovina kapjon hivatalos uniós tagjelölti státuszt. Az ajánlást a csatlakozási folyamatban kulcsfontosságú lépésnek, Bosznia-Hercegovina polgárai számára pedig "történelmi pillanatnak” nevezte.
2022. október 12.
Jens Stoltenberg: a NATO kiáll Ukrajna mellett, ameddig csak kell
A júniusi madridi NATO csúcs óta először tart magas szintű találkozót az Észak-atlanti Szerződés Szervezete. A 30 tagállam védelmi minisztere elsősorban a madridi vállalások végrehajtását, az ukrajnai háború fejleményeit, kilátásait tekinti át, összpontosítva arra, hogy a szövetség miként fokozza és tartsa fenn az Ukrajnának nyújtott támogatását, illetve hogyan erősítse tovább a tagországok védelmét.
2022. október 7.
Elfogadták a nyolcadik szankciós csomagot: a kőolaj árplafon Magyarországot nem érinti
Hosszú vita után az Európai Tanács kompromisszumra jutott és elfogadta az orosz ellenes szankciók újabb, nyolcadik körét. Ennek leglényegesebb eleme, hogy megteremti a jogi környezetét a tengeren szállított orosz kőolaj árának meghatározására. Vagyis olyan olajszállítmányokra, amelyek Oroszországból indulnak és valamely uniós vagy G7 országhoz tartozó szállítmányozó vállalat juttatja el egy harmadik országba. Az ármeghatározás alapját az uniós vezetők a G7-ekkel fogják egyeztetni. Korábbi hírek az Ázsiába szállított orosz kőolaj árát vették alapul: az jelenleg 30%-kal olcsóbb, mint az Európában értékesített.