Search
Close

Külügyek

2022. szeptember 23.
Putyin mozgósít - Brüsszel újabb oroszellenes szankciókat vezet be
Szerdán jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök 300 ezer tartalékos orosz katona részleges mozgósítását és népszavazás megtartását a kelet-ukrajnai megszállt területeken. Beszédében nukleáris fegyverek esetleges bevetésével is megfenyegette a Nyugatot. Mindez akkor történt, amikor a világ vezetői, köztük az Európai Unió állam-és kormányfőinek többsége részt vett New Yorkban az ENSZ közgyűlésén, ahol az országok közötti együttműködésről és biztonságról tárgyaltak.
2022. szeptember 7.
Brüsszel árplafon bevezetését tervezi az orosz földgázra: Újabb gázembargó?
Számos hírügynökség szellőztetett meg híreket az elmúlt napokban arról, hogy az Európai Bizottság ársapkát vezetne be az orosz földgázra. Ezt a hétvégén az Európai Bizottság elnöke aztán maga is megerősítette. „Szilárd meggyőződésem, hogy itt az ideje, hogy bevezessük az Európába irányuló orosz gáz árplafonját.” - fogalmazott Ursula von der Leyen a német konzervatívok hétvégi találkozóján. A Handelsblatt német üzleti lap pedig úgy értesült, hogy a brüsszeli testület egyszerre két megoldási terven is dolgozik.
2022. július 28.
Olasz jobboldali megállapodás: Giorgia Meloni lehet Olaszország új miniszterelnöke
Olaszország egykor legfiatalabb minisztere, az Olaszország Fivérei párt alapítója, a most 45 éves Georgia Meloni szerdán egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy az Olaszország új miniszterelnöke legyen. A három jobboldali olasz párt ugyanis választási megállapodást kötött: eszerint a szeptember 25-i voksoláson a legtöbb szavazatot szerző pártelnököt jelölik miniszterelnöknek.
2022. június 22.
EU - Nyugat-Balkán konferencia: elmozdul-e a holtpontról a csatlakozási folyamat?
A csütörtökön, szokásosan kora délután kezdődő uniós csúcstalálkozó előtt a 27 tagállam vezetője 6 nyugat-balkáni ország állam-és kormányfőjével tárgyal a nyugat-balkáni bővítés állásáról. A találkozó délelőtt lesz, órákkal azelőtt, hogy az uniós tagállamok Ukrajna és Moldova tagjelölti státuszáról döntenek. Észak-Macedónia 2005, Montenegró 2010, Szerbia 2012, Albánia pedig 2014 óta tagjelölt. Koszovót és Bosznia-Hercegovinát pedig potenciális tagjelöltként ismeri el az Európai Unió. Bosznia-Hercegovina 2016-ban nyújtotta be a tagsági kérelmét, míg Koszovó a Stabilizációs és Társulási Megállapodás részese. Ez előzi meg a tagsági kérelem benyújtását, amely- Pristina közlése szerint- az év végéig megtörténhet.
2022. június 17.
Olaf Scholz: „Ukrajna az európai családhoz tartozik”
Történelmi látogatásra csütörtökön Kijevbe utazott Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök, Mario Draghi olasz miniszterelnök és Klaus Iohannis román államfő. A Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel való kijevi találkozóval még az Európai Bizottság pénteki bejelentés előtt jelezték: támogatják és elfogadják Ukrajna és Moldova tagjelölti státuszát. Nemcsak a látogatás tényével, hanem a közös sajtótájékoztatójuk pozitív üzeneteivel is eloszlatták a korábbi kételyeket Ukrajna uniós jövőjének támogatásával kapcsolatban. A német kancellár azt hangsúlyozta, hogy Németország a pozitív döntés mellett áll, és Ukrajna az „európai családhoz tartozik”.
2022. június 1.
Magyarország mentességet kapott, az Európai Bizottság arcvesztést került el
Csaknem egy hónapos kemény politikai harc, nyilatkozatháború, és médianyomás után mind Brüsszel, mind Budapest örömmel és megkönnyebbüléssel fogadta a kedd hajnalban megszületett elvi egyetértést és politikai nyilatkozatot az Oroszország elleni 6. szankciós csomag, és benne a kőolajembargó elfogadásáról.
2022. május 31.
Politikai megállapodás az olajembargóról és a hatodik szankciós csomagról
Elvi egyetértésre jutottak az EU-tagállamok vezetői hétfőről keddre virradóra az Oroszország elleni szankciók hatodik köréről, benne az olajembargóval. A döntést sokáig blokkoló Magyarország egyelőre meghatározatlan ideig a Barátság csővezetéken keresztül kaphat majd orosz kőolajat, de arra is ígérete van, hogy vészhelyzetben az EU megfelelő intézkedésekkel biztosítja majd az olajellátását.
2022. május 29.
Megkapja Magyarország a felmentést az olajembargó alól, de ára lesz
Hétfő reggel újra tárgyalóasztalhoz ülnek az EU-tagállamok nagykövetei, hogy megállapodjanak az olajembargóról, amely a délután kezdődő EU-csúcson is szóba kerül majd. A tagállamok készek átmenetileg mentesíteni az embargó alól a csővezetékes orosz olajszállításokat, de cserébe biztosítékokat kérnek arra, hogy a Magyarországnak és néhány más tagállamnak továbbra is rendelkezésre álló olcsó orosz kőolaj csak minimális mértékben torzítsa a versenyt a belső piacon.
2022. május 16.
Szijjártó nem hiszi, hogy a Bizottság elfogadható ajánlatot tesz
A magyar külügyminiszter sem igazán bízik abban, hogy az Európai Bizottság a magyar igényeknek megfelelő pénzügyi javaslattal rukkol elő az olajembargó elfogadása érdekében, ezért a legegyszerűbb megoldásnak azt tartaná, ha az EU mentességet adna a kőolaj csővezetékes szállítására. A külügyi tanács üléséről távozva az ukrán külügyminiszter azt mondta, hogy biztos az olajembargóban, a kérdés csak annak időzítése, valamint az, hogy az EU milyen árat fog fizetni érte.