Search
Close

Vállalkozások és üzlet

2022. szeptember 23.
Putyin mozgósít - Brüsszel újabb oroszellenes szankciókat vezet be
Szerdán jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök 300 ezer tartalékos orosz katona részleges mozgósítását és népszavazás megtartását a kelet-ukrajnai megszállt területeken. Beszédében nukleáris fegyverek esetleges bevetésével is megfenyegette a Nyugatot. Mindez akkor történt, amikor a világ vezetői, köztük az Európai Unió állam-és kormányfőinek többsége részt vett New Yorkban az ENSZ közgyűlésén, ahol az országok közötti együttműködésről és biztonságról tárgyaltak.
2022. július 27.
Elfogadta az Európai Unió a 15%-os földgázfelhasználás-csökkentési tervet: egyedül Magyarország ellenzi
Alig kezdték el zárt ülésen az egyeztetést kedden délelőtt az unió energiaügyi miniszterei, amikor a DPA német hírügynökség már bejelentette, hogy megszületett a megállapodás az Európai Bizottság augusztus 1-jétől jövő március végéig szóló, 15%-os uniós földgázfelhasználás csökkentési javaslatáról. A német megkönnyebbülés nem volt véletlen, hiszen még a hétvégén is kétséges volt, hogy a tagállamok megszavazzák az Európai Bizottság -elemzők szerint Németországnak kedvező – előterjesztését. A testület az elfogadás érdekében -és a presztízsvesztés elkerülésére- felvizezte az eredeti, alig egy hete ismertetett javaslatot. Számos tagállam mentességet kapott a rendelkezés alól.
2022. július 15.
Optimista brüsszeli várakozás: 5.2%-os magyar GDP növekedésre számít az Európai Bizottság
Csütörtökön adta közre az Európai Bizottság a nyári gazdasági előrejelzését, amely szerint az ukrajnai háború, valamint a koronavírus járvány újabb hulláma negatívan hat a következő hónapokban is az Unió gazdaságára. A jelentés a tavaszi bizottsági prognózishoz képest alacsonyabb növekedést és magasabb inflációt vetít előre: 2022-ben az EU gazdasága 2,7%-kal, 2023-ban pedig 1,5 %-kal nő. Az euróövezet pedig 2,6%-os bővülésre számíthat idén, ami jövőre 1,4%-ra mérséklődhet.
2022. július 6.
Méltányos átállási alapért lobbiznak az autógyártásra szakosodott európai régiók
A szenes régiók mintájára az autógyártásra szakosodott régiók is segítségért lobbiznak a méltányos átállás érdekében külön költségvetési támogatással, az átképzést segítő alapokkal és rugalmasabb állami támogatási szabályokkal. Az autóipari régiók szövetsége pillanatnyilag hét EU-tagállam 20 régióját foglalja magába, de magyar résztvevők nélkül.
2022. május 31.
Politikai megállapodás az olajembargóról és a hatodik szankciós csomagról
Elvi egyetértésre jutottak az EU-tagállamok vezetői hétfőről keddre virradóra az Oroszország elleni szankciók hatodik köréről, benne az olajembargóval. A döntést sokáig blokkoló Magyarország egyelőre meghatározatlan ideig a Barátság csővezetéken keresztül kaphat majd orosz kőolajat, de arra is ígérete van, hogy vészhelyzetben az EU megfelelő intézkedésekkel biztosítja majd az olajellátását.
2022. május 29.
Megkapja Magyarország a felmentést az olajembargó alól, de ára lesz
Hétfő reggel újra tárgyalóasztalhoz ülnek az EU-tagállamok nagykövetei, hogy megállapodjanak az olajembargóról, amely a délután kezdődő EU-csúcson is szóba kerül majd. A tagállamok készek átmenetileg mentesíteni az embargó alól a csővezetékes orosz olajszállításokat, de cserébe biztosítékokat kérnek arra, hogy a Magyarországnak és néhány más tagállamnak továbbra is rendelkezésre álló olcsó orosz kőolaj csak minimális mértékben torzítsa a versenyt a belső piacon.
2022. május 25.
Margrethe Vestager: ez nem a demokrácia válsága
Az Európai Unió versenyjogi biztosa a közös gázvásárlástól stabilabb és alacsonyabb árakat remél, és biztosra veszi, hogy a nehézségek ellenére az Oroszország elleni hatodik szankciós csomag is megkapja a zöld jelzést. Európának a jövőben mélyebben a zsebébe kell nyúlnia az energiavásárlásnál, ha el akarja kerülni azt a kockázati prémiumot, ami most az orosz energiaimportnál testet ölt – hangsúlyozta több európai lapnak, köztük az EU-Monitornak nyilatkozva Margrethe Vestager.
2022. május 17.
Húsz milliárd euró új forrás lesz az orosz szénhidrogénekről való leválásra
A legnagyobb helyreállítási alapot (RRF) kiegészítő pénzügyi keret létrehozását javasolja szerdán a REPowerEU energiastratégia beruházási lábának az Európai Bizottság, amiből a testület szerint elvileg a magyar kőolajipari infrastruktúra átállítását is finanszírozni lehetne. A kosárban csak 20 milliárd euró lenne új pénz, amit a tagállamok kohéziós politikai és agrárpolitikai keretük 5%-nak erejéig kiegészíthetnének.
2022. május 2.
Új európai iránymutatások készülnek az orosz gáztrükkre
Az energiaügyi miniszterek hétfői rendkívüli ülésén kivétel nélkül minden tagállam megerősítette, hogy tartani fogja magát a Gazprommal kötött gázszállítási szerződéshez, amely euróban vagy dollárban való fizetést szab meg – közölte a találkozót követően Barbara Pompili, francia tárcavezető. Az Európai Bizottság néhány napon belül egy, az eddiginél részletesebb iránymutatást fog adni az európai cégeknek, melyek többsége számára május második felében lesz a következő fizetési határidő.
2022. április 28.
A Bizottság továbbra is szankciósértésnek tartja a rubelszámla nyitását
Az Európai Bizottságnak hivatalosan nincs tudomása arról, hogy bármelyik európai energiavásárló rubelszámlát nyitott volna a Gazprombanknál, amit a testület továbbra is az orosz központi bankot sújtó uniós szankciós rezsim megsértésének és potenciálisan eljárást maga után vonó kötelezettségszegésnek tekintene.