Search
Close

Az EU Tanácsának új szakpolitikai döntései

Brüsszel, 2024. június 18.
Az elmúlt két napban az Európai Unió Tanácsa számos jelentős döntést hozott, amelyek meghatározhatják az EU jövőbeli szakpolitikai irányvonalát. Ezek a döntések a közlekedésbiztonságtól a környezetvédelemig terjednek, és mindegyikük a fenntartható fejlődés és a biztonság előmozdítását célozza. Lássuk, melyek a legfontosabbak.

Közúti biztonság megerősítése

A Tanács jóváhagyta azokat a következtetéseket, amelyek célja az EU közlekedésbiztonsági céljainak elérése érdekében tett erőfeszítések erősítése. A cél, hogy 2030-ra felére csökkentsék a közúti halálesetek és súlyos sérülések számát, és 2050-re elérjék a nulla közúti halálozást. Ehhez a Tanács támogatja a közlekedési infrastruktúra fejlesztését, az intelligens közlekedési rendszerek (ITS) alkalmazását, és a közlekedésbiztonsági oktatási programokat. Ezen kívül hangsúlyozzák a közúti közlekedési szabályok szigorúbb betartatását és a járműbiztonsági előírások szigorítását is.

Zöld áruszállítási csomag

A vasúti infrastruktúra kapacitásának és forgalmának hatékonyabb kezelése érdekében a Tanács elfogadta a "Greening Freight Package" nevű intézkedést. Ez a csomag célja a vasúti és más fenntartható szállítási módok előmozdítása, hogy csökkentsék a közlekedési ágazat szén-dioxid-kibocsátását. A csomag része az infrastruktúrafejlesztés és a digitális vasúti rendszerek bevezetése, amelyek javítják a szállítási hatékonyságot és csökkentik a forgalmi torlódásokat. A Tanács ezen felül kiemelte a multimodális szállítási rendszerek fontosságát, amelyek lehetővé teszik a különböző közlekedési módok közötti zökkenőmentes átmenetet.

Modern belvízi hajózási szolgáltatások

A Tanács elfogadta a belvízi hajózási információs szolgáltatások fejlesztésére vonatkozó álláspontját. Az új szabályozások célja a belvízi szállítás biztonságának és hatékonyságának növelése, különös tekintettel a digitális technológiák alkalmazására. Az új rendszerek révén pontosabb és időben történő információkat nyújtanak a hajózási útvonalakról, az időjárási körülményekről és a forgalmi helyzetről, ami segíti a hajózási döntéshozatalt és csökkenti a balesetek kockázatát. Ezen felül a fejlesztések hozzájárulnak a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentéséhez is, mivel a hatékonyabb útvonaltervezés révén csökkentik az üzemanyag-fogyasztást.

Tengeri biztonság növelése

A Tanács elfogadta az Európai Tengeri Biztonsági Ügynökség (EMSA) megerősítésére irányuló javaslatot. Az EMSA feladata a tengeri biztonság növelése és a szennyezés megelőzése az európai vizeken. Az új intézkedések közé tartozik a szigorúbb ellenőrzési és felügyeleti rendszerek bevezetése, valamint a korszerűbb technológiák alkalmazása a tengeri balesetek megelőzésére. Az EMSA emellett nagyobb szerepet kap a kikötők és hajók biztonsági szabványainak ellenőrzésében, és fokozza az együttműködést a tagállamok között a tengeri biztonság terén.

Nemzetközi vizek védelme

A Tanács zöld utat adott a nemzetközi vizekre vonatkozó új szerződésnek, amely célja a tengeri biológiai sokféleség védelme és fenntartható használata. A szerződés rendelkezései közé tartozik a tengeri védett területek kijelölése, a halászati kvóták szabályozása, valamint az illegális, be nem jelentett és szabályozatlan halászat elleni küzdelem. Ezen felül a szerződés előírja a tengeri hulladékok csökkentését és a szennyező anyagok kibocsátásának szigorúbb szabályozását is.

Egészséges talajok 2050-re

Az EU új talajmegfigyelési törvénye célul tűzi ki, hogy 2050-re egészséges talajokat biztosítson az egész unió területén. A törvény előírja a talajminőség rendszeres monitorozását, a degradált területek helyreállítását és a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok népszerűsítését. Az intézkedések között szerepel a talajerózió elleni védekezés, a szervesanyag-tartalom növelése, valamint a vegyi anyagok és műtrágyák használatának csökkentése. Az egészséges talajok kulcsfontosságúak az élelmiszerbiztonság, a biodiverzitás megőrzése és a klímaváltozás elleni küzdelem szempontjából.

Szuperszámítógépek az AI fejlesztésében

A Tanács elfogadta a szuperszámítógépek mesterséges intelligencia (AI) fejlesztésében való felhasználására vonatkozó új szabályozást. Az új szabályok célja az EU technológiai versenyképességének növelése és az AI kutatás-fejlesztés felgyorsítása. A szuperszámítógépek lehetővé teszik nagy mennyiségű adat gyors feldolgozását, ami elengedhetetlen az AI algoritmusok fejlesztéséhez és teszteléséhez. Az AI és a szuperszámítógépek kombinációja számos területen, például az egészségügyben, az éghajlatkutatásban és az iparban is jelentős előrelépést hozhat.