Search
Close

Az európai polgárok egyre inkább támogatják az erős és független Európai Uniót

Brüsszel, 2024. május 23.
Az Európai Unió polgárai egyre inkább támogatják az erősebb és függetlenebb Európai Unió létrehozását - derül ki a legfrissebb, nyilvánosságra hozott Standard Eurobarométer felmérés adataiból. A felmérés azt mutatja, hogy az európaiak növekvő optimizmussal tekintenek a jövőre, és egyre nagyobb szükségét érzik az EU erősítésének, különösen a jelenlegi globális kihívásokkal szemben.

A Standard Eurobarométer 2024-es tavaszi 101-es kiadása az Európai Unió 27 tagállamában zajlott április 3. és április 28. között, és összesen 26 399 EU-polgárt kérdeztek meg személyesen. A felmérés eredményei alapján egyértelmű, hogy az európaiak számára az erős és egységes Európai Unió kiemelt fontosságú a jövőképük alakításában.

A kutatás szerint a megkérdezettek 77%-a támogatja az uniós tagállamok közötti közös védelmi- és biztonságpolitika összehangolását, míg 71% egyetért abban, hogy az EU-nak növelnie kell a kapacitásait a katonai eszközök előállításában. Emellett közel tízből heten (69%) támogatják az EU közös külpolitikáját. A résztvevők több mint kétharmada úgy véli, hogy Európa stabil hely a zűrzavaros világban (67%), és hogy az EU-nak elegendő hatalma és eszköze van gazdasági érdekeinek védelmére a globális gazdaságban (69%).

A prioritások

Az európai polgárok szerint a biztonság és védelem (34%) az EU középtávú cselekvésének elsődleges területe, melyet szorosan követ a klímaváltozás és a környezet (30%). Harmadik helyen az egészség (26%) áll, míg a gazdaság és a migráció negyedik (mindkettő 25%). Az életüket rövid távon leginkább a béke és stabilitás biztosítása (46%) fogja pozitívan befolyásolni, ezt követi az EU-n belüli élelmiszer-, egészségügyi és ipari ellátások biztosítása (28%), valamint a munkalehetőségek növelése és a migráció kezelése (mindkettő 26%).

Ukrajna

Az Ukrajna elleni orosz agresszióval kapcsolatban a megkérdezettek 87%-a támogatja a háború által érintett emberek humanitárius támogatását, és 83% egyetért az Ukrajnából menekülő emberek befogadásával az EU-ba. Az uniós polgárok 72%-a támogatja a gazdasági szankciókat az orosz kormány, vállalatok és egyének ellen. A megkérdezettek 70%-a egyetért az Ukrajnának nyújtandó pénzügyi támogatással. Továbbá tízből hat polgár jóváhagyná az EU-nak Ukrajna jelöltstátusz megadását és ugyanilyen arányban értenek egyet a katonai felszerelések vásárlására és szállítására nyújtott pénzügyi támogatással.

Mutatkoznak a bizakodás jelei

Az Ukrajna elleni orosz agresszió gyakorolta a legnagyobb hatást az EU-polgárok jövő iránti nézeteire (42%), ezt követi a járvány és egyéb egészségügyi válságok (34%), valamint az gazdasági és pénzügyi válság (23%). Az optimizmus növekszik a gazdaság iránt, a válaszadók 47%-a most 'jónak' minősíti az európai gazdasági helyzetet, ami a legmagasabb szint 2019 óta. A pozitív tendenciát tükrözi az euró iránti stabil magas támogatás is, mind az EU-ban (70%), mind az euróövezetben (78%).

Az EU és az uniós állampolgárság iránti pozitív értékelés is emelkedett, hiszen majdnem válaszadó háromnegyede (74%) úgy érzi, hogy az EU polgára, ami a legmagasabb érték több mint két évtized óta. A megkérdezett polgárok több mint 62%-a optimista az EU jövőjét illetően, ráadásul tízből közel hatan elégedettek a demokrácia működésével az EU-ban.