Search
Close

Magyar és ukrán vonatkozású az első jóváhagyott Interreg-program

Brüsszel, 2022. november 7.
Az Európai Bizottság által jóváhagyott első határokon átnyúló együttműködési program keretében 66 millió euró áll majd Magyarország, Szlovákia, Románia és Ukrajna rendelkezésére 2021 és 2027 között.

Az Európai Bizottság november 4-én jóváhagyta a határokon átnyúló együttműködést támogató „Interreg NEXT Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna” programot, amelynek keretében több mint 66 millió áll majd rendelkezésre 2021 és 2027 között a három tagállam és Ukrajna határmenti régióira fókuszáló fejlesztésekre. 

A most jóváhagyott program keretében – amely az első ilyen a 2021 és 2027 közötti időszakban – a három ország együtt fog működni az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés és egészségügyi rendszereik ellenállóképességének fejlesztése érdekében. A program olyan fenntartható megoldásokat is támogatni fog, amelyek az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást és a katasztrófamegelőzést szolgálják. 

A résztvevő országok emellett együttműködnek a természetvédelem, a környezetbarát infrastruktúrák kiépülésének előmozdítása, valamint a fenntartható turizmus fellendítése érdekében. A program egy további célja annak elősegítése, hogy Ukrajna a közigazgatás színvonalában és hatékony működése terén közeledjen a másik három résztvevő uniós tagállam normáihoz. 

A közösen megvalósítandó projektek a jogi és közigazgatási együttműködést is elő kívánják mozdítani a határmenti régiókban fennálló közös szűk keresztmetszetek felszámolása érdekében úgy, hogy szorosabbra fonják a kapcsolatokat a polgárok, a civil társadalom és az intézmények között.

„A program az EU Ukrajna felé megnyilvánuló töretlen szolidaritásának és általános támogatásának a része. A kohéziós politika keretei között az Interreg segíteni fog Ukrajnának és a határos tagállami régióknak a közös kihívásokkal való szembenézésben és a lehetőségek kihasználásában. Ukrajna az európai család része, és ez egy újabb kézzelfogható jele az együttműködésnek” – jelentette ki Elisa Ferreira, a kohézióért és reformokért felelős uniós biztos. 

Az Interreg NEXT együttműködési program finanszírozására 2021 és 2027 között 1,1 milliárd eurót különített el az EU az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, a Szomszédsági, fejlesztési és nemzetközi együttműködési eszközből és az előcsatlakozási eszközből. 

A 2021 és 2027-es időszakban közel 600 millió eurót fordít az Unió öt Interreg-programra a tagállamok és Ukrajna közötti határokon átnyúló és nemzetek közötti együttműködés erősítésére. 


A konkrét projektek egyelőre nem elérhetők az Európai Bizottság vonatkozó honlapján, így a 2014-2020 közötti időszakból vett példákkal illusztráljuk, hogy milyen projektekről szól az együttműködés. Íme néhány: ár- és belvíz megelőzés a Tiszán, kárpátaljai életmód – a hagyományos munkakultúrák feltámasztása, fenntartható energiát használó egyetemek határokon átnyúló hálózata, Máramaros, Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Kárpátok határrégiók közötti mobilitás javítása, kerékpáros közlekedés és egyebek.