Search
Close

Mindenhol ingyenes Covid-teszteket sürget az EP

Brüsszel, 2021. április 26.
A Tanács után az Európai Parlament is elfogadja a héten a mandátumát a két intézmény közötti tárgyalásokra a digitális zöld oltási igazolványról. A képviselők ingyenes teszteket vagy ársapkát akarnak, megtiltanák a tagállamoknak új utazási korlátozások bevezetését és a dolgok jelen állása szerint az EMA engedélye nélkül nem vennék fel az igazolványba az orosz és a kínai vakcinákat.

Több lényeges pontban is eltér az Európai Parlament elképzelése a tagállamokétól a Bizottság által márciusban javasolt és a tervek szerint a nyári turistaszezonra hatályba lépő digitális zöld oltási igazolványról. 

A képviselők – akik csütörtökön szavaznak a parlamenti tárgyalóküldöttségnek adandó mandátumról – a digitális vagy papíralapú okmányban mindenekelőtt egy olya eszközt látnak, amely visszavezetheti az EU-t a személyek szabad mozgására vonatkozó jog és a schengeni vívmányok szavatolásához. 

Az EP álláspontja ezért – Sophie in’t Veld liberális párti és Tineke Strik zöldpárti koordinátorok szerint – megtiltaná a tagállamoknak, hogy az oltási igazolvány bevezetése után további korlátozásokat vezessenek be a határokon történő beutazás során. Országhatárokon belül ugyan nem köthetik meg a kormányok kezét, de ebben az esetben is ragaszkodni fognak ahhoz, hogy más uniós tagállamok állampolgárait is ugyanazok a jogok illessék meg. 

Az európai törvényhozók hozzáállása borítékolhatóan a kormányok ellenállásába ütközik majd, amelyek április 14-én már kialakították a saját álláspontjukat. 

A parlament ahhoz is ragaszkodik, hogy az oltási igazolványhoz mindenki hozzáférhessen és ne csak azok, akiket már beoltottak vagy átestek már a betegségen. Éppen ezért a képviselők fontosnak tartják, hogy a hatóságok EU-szerte biztosítsák állampolgáraik számára az ingyenes tesztelést, de legalábbis egy átmeneti időre vezessenek be egy ársapkát. Miként Sophie in’t Veld rámutatott, egyes országokban, mint például Finnországban akár 240 eurót is elkérhetnek egy-egy Covid-tesztért. Franciaországban ezzel szemben nem kerül pénzbe a teszt, míg Németországban heti 3-szor ingyenes a vizsgálat.

Ennek azért van jelentősége, mert az oltással még nem rendelkező személyeknek továbbra is negatív tesztet kell majd bemutatniuk az EU-n belüli utazás során. A digitális zöld oltási igazolvány ugyanakkor nem vakcinaútlevél – mutattak rá a képviselők hétfőn egy sajtóbeszélgetésen. 

Juan Fernando López Aguilar, spanyol szocialista képviselő, az állampolgári jogi szakbizottság (LIBE) elnöke és kollégái csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által sürgősségi használatra engedélyezett oltóanyagokat vennének fel az európai oltási igazolványba. Mivel az orosz és a kínai vakcinák egyelőre egyik feltételnek sem felelnek meg, így az ezekkel a szérumokkal beoltott személyek akkor utazhatnának be egy másik tagállamba, ha annak ez nincs ellenére. 

Egy kérdése válaszolva a holland liberális képviselőnő rámutatott, a Szputnyik V nevű orosz oltóanyag fejlesztője is kérte az EMA jóváhagyását, és ha megkapja az engedélyt, akkor ez a vakcina is bekerülhetne az oltási igazolványba. 

A képviselők remélik, hogy májusban sikerül majd nyélbe ütni a megállapodást a Tanáccsal, és így már júniusban hozzá lehet majd férni EU-szerte a dokumentumhoz. A Tanács által elfogadott álláspont értelmében átmenetileg, egy hat hetes időszakra még párhuzamosan léteznének a nemzeti és az uniós igazolványok, majd ennek leteltével az előbbit megszüntetnék.

Az oltási igazolványok addig maradnának használatban, ameddig a WHO a világjárványt befejezettnek nem nyilvánítja.