Search
Close

Egy hetet adott magának az EU a magyar vétó kiiktatására

Brüsszel, 2021. május 10.
Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője még egy utolsó erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy az EU27-ek egyhangú álláspontra jussanak a Kínát Hongkong ügyében elmarasztaló nyilatkozatról. Az eddigi erőfeszítéseket Magyarország rendre blokkolta, most a szakértőknek technikai szinten egy hetük van arra, hogy kiutat találjanak a zsákutcából – jelentette ki Josep Borrell a külügyi tanács hétfői ülését követően.

Technikai szintű egyeztetések folynak a tagállamok között egy mindenki, így Magyarország számára is elfogadható megoldásról a Kínát Hongkong miatt bírálni kívánó, hetek óta függőben lévő EU-nyilatkozat ügyében – jelentette ki hétfőn, a külügyi tanácsülést követően az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, hozzátéve, hogy a kormányok egy hetet adtak a szakértőknek arra, hogy kiutat találjanak a vitában. (Josep Borrell ugyan név szerint nem említette Magyarországot, de tudvalevő, hogy egyedül hazánk állta útját a nyilatkozat elfogadásának). 

A magyar kormány múlt héten április közepe után immár második alkalommal hiúsította meg az EU27 nevében egy közlemény elfogadását, amely Pekinget bírálná Hongkong demokratikus jogainak csorbítása miatt. Egy EU-diplomata azt mondta lapunknak, hogy a magyar diplomácia ugyan elvileg nem ellenzi a nyilatkozat elfogadását, nem ért egyet azonban annak az időzítésével. „Ez elég ügyes kifogás” – tette hozzá. 

Josep Borrell, az uniós főképviselő a külügyi tanács hétfői ülését követően egy kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy valamilyen megoldást találni kellene még jóval a következő (júniusi) külügyi tanácsülés előtt. Emlékeztetett rá, hogy a tagállamok döntése alapján szakértői szintű egyeztetések kezdődtek azzal a céllal, hogy legkésőbb egy héten belül egy olyan megoldással álljanak elő, amely mind a 27 tagállam számára elfogadható. 

„Egy utolsó erőfeszítést kívánok tenni az egyhangúság elérésére. Ha ez nem megy, ahogy az a múltban is számos alkalommal előfordult, akkor olyan álláspontot kell elfoglalnunk, amely nem tükrözi az egyhangúságot” – szögezte le a főképviselő.

Ha nem sikerül megszerezni Budapest támogatását egy új, vélhetően kevésbé elmarasztaló nyilatkozathoz, akkor a főképviselő saját hatáskörben kiadhat egy közleményt, ami mögött azonban nem áll konszenzus. Az utóbbi időben kezd gyakorlattá válni az, hogy a főképviselői közleményeket egyes tagállamok külön nyilatkozattal megtámogatják. 

Egy nevének mellőzését kérő EU-diplomata szerint közelebbről nem megnevezett tagállamok "növekvő elégedetlenséget szemlélik" a sorozatos magyar vétókat külpolitikai kérdésekben, és mérlegelik annak a lehetőségét, hogy a jövőben indokolt esetben Magyarország kihagyásával az EU26-ok és az uniós intézmények nevében fogadjanak el álláspontokat.

Egy másik EU-diplomata szerint ugyanakkor ez csak az utolsó mentsvár lehet, és egyébként is elég rossz színben tüntetné fel külföldön az EU-t egy ilyen húzás. Nem egyértelmű, hogy jogilag védhető lenne-e 26 tagállam nevében külpolitikai nyilatkozatok elfogadása. 

Josep Borrell hétfőn újságírók előtt világossá tette, hogy miközben Csehország számíthat az uniós partnerek szolidaritására a Moszkvával szemben fennálló vitában, arra viszont jelenleg nincs készség, hogy – miként azt Babis cseh miniszterelnök a hétvégén Portóban kollégáitól kérte – ezt a szolidaritást valamennyi tagállam egy orosz diplomata kiutasításával fejezze ki.

„Mindenki egyetért azzal, hogy el kell kerülni a feszültség fokozását és az eszkalációt, ezért jelenleg újabb diplomáciai kiutasítások sincsenek napirenden” – közölte a főképviselő, aki arra számít, hogy Törökországhoz hasonlóan az állam- és kormányfők május 24-25-re tervezett orosz stratégiáról szóló vitáját követően felkérik majd egy helyzetjelentés elkészítésére.