Search
Close

Magyarország kimarad az új közös vakcinavásárlásból

Brüsszel, 2021. május 20.
Magyarország eddig egyetlen tagállamként nem vesz részt a legújabb uniós oltóanyag-közbeszerzésben, amelynek keretében az EU 1,8 milliárd adagot kötött le 2021 vége és 2023 között a Pfizer/BioNTech céggel. Szijjártó Péter külügyminiszter azzal indokolta a döntést, hogy Magyarország elegendő vakcinával rendelkezik egy esetleges harmadik beoltáshoz is.

Az Európai Bizottság csütörtökön aláírta a harmadik szerződést a Pfizer/BioNTech gyógyszergyártó céggel 2021 vége és 2023 között további 1,8 milliárd adag oltóanyag leszállítására, ám a magyar külügyminiszter megerősítette, hogy Magyarország ezúttal kimarad a közös vakcinabeszerzésből. 

Szijjártó Péter ezt azzal indokolta, hogy hazánk már több mint 10 millió adag oltóanyagot lekötött 2022 végéig, és ebből egy esetleges harmadik védőoltásra is futja majd. Arra is emlékeztetett, hogy 2022-től a nemzeti oltógyár is elkezdi a gyártást, „ezért teljesen felesleges pluszt vásárolni”. 

A Bizottság által aláírt szerződés a jelenlegi oltóanyagból és a variánsokra igazított oltóanyagból 900 millió adag beszerzését teszi lehetővé, és további 900 millió adag beszerzésére biztosít opciót.

A szerződés előírja, hogy az oltóanyag-előállítás bázisának az EU-ban kell lennie, és az alapvető összetevőit is az EU-ból kell beszerezni. Azt is kiköti, hogy az ellátás 2022. évi kezdetétől garantálni kell az EU-nak történő szállítást. 

Megerősítették a tagállamok azon lehetőségét, hogy az EU-n kívüli, rászoruló országoknak vagy a COVAX-eszközön keresztül továbbértékesítsék vagy eladományozzák az adagokat, hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy az egész világon méltányos módon hozzá lehessen jutni az oltóanyaghoz. Az új szerződés megerősíti az EU oltóanyag-termelési kapacitását, így lehetővé teszi, hogy az a világ más piacait is kiszolgálja.

„Az aláírással hatályba lépett az új szerződés. Ez jó hír az európai polgárok vírussal és annak variánsaival szembeni védelméért folytatott hosszú távú küzdelmünk szempontjából! Ezzel biztosítottuk, hogy az EU-ban akár 1,8 milliárd adag előállítására és beszállítására kerüljön sor. A más gyártókkal kötött esetleges szerződések ugyanezt a mintát fogják követni, mindannyiunk javára” – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. 

Az új oltóanyagok beszerzéséhez egyébként a tagállamok használhatják a REACT-EU csomagot, amely az új helyreállítási eszköz egyik legnagyobb programja.