Search
Close

Elindulhat a kölcsönfelvétel a helyreállítási terv finanszírozására

Brüsszel, 2021. május 28.
Az Európai Bizottság a következő hetekben megkezdi a hitelfelvételt a helyreállítási program finanszírozásához – jelentette be pénteken Ursula von der Leyen bizottsági elnök azt követően, hogy az EU mind a 27 tagállamában befejeződött a saját források rendszeréről szóló tanácsi határozat ratifikációja. Finnország, Svédország és Írország „csatlakozásával” 22-re emelkedett a nemzeti tervet benyújtó tagországok száma.

Rövid nyilatkozatban üdvözölte pénteken Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy a tagállamokban lezárult annak a tanácsi határozatnak a ratifikációja, amely előfeltétele a folyó áron 800 milliárd euró összegű (2018-as áron 750 milliárd EUR) helyreállítási eszköz finanszírozásának.

Május 20-ig még 5 tagállamban – Magyarországon, Lengyelországban, Ausztriában, Hollandiában és Romániában – nem zárult le a jóváhagyási eljárás, de 28-án pénteken az utolsó tagállam is ráütötte a pecsétet a megállapodásra. Így elhárult az akadály az elől, hogy az Európai Bizottság a következő hetekben megkezdje a pénzpiacokon azoknak a kölcsönöknek a felvételét, amelyekből a helyreállítási programot finanszírozzák – jelezte Ursula von der Leyen. A Bizottság elnöke hozzátette, hogy a nemzeti helyreállítási tervek jóváhagyását követően megindul a pénzek folyósítása a tagállamoknak.

Korábbi várakozások szerint erre legkorábban júliusban kerülhet sor azon tagállamok esetében, amelyek által benyújtott tervek megkapják a Tanács jóváhagyását. Ezt megelőzően a Bizottságnak nagyjából két hónap áll rendelkezésre a nemzeti tervek elbírálására és a javaslat megtételére. Az első kifizetés a teljes keret 13%át érinti majd előleg formájában. 

A héten közben újabb három tagállami helyreállítási terv futott be Brüsszelbe: a finn, a svéd (3,2 milliárd EUR) és az ír (1milliárd EUR). Valamennyi vissza nem térítendő támogatás lehívására vonatkozik, de nem a kölcsönkeret felhasználására. 

Ezzel a 27 tagállam közül már 22 ország nyújtotta be a végleges tervet. A Bizottságnál a cseh, a holland, a máltai, a bolgár és a román tervre várnak még. 

A 27 tagállam által ratifikált új sajátforrás-határozat három újítást vezet be a jelenlegi rendszerben. Először is a tagállamoktól bekérhető források maximális szintje (plafon) állandó jelleggel az EU GNI 1,2%-ról 1,4%-ra emelkedik. Másodszor, az EU GNI további 0,60%-nak megfelelő ideiglenes plafonemelés kizárólag a helyreállítási eszköz (NGEU) finanszírozását szolgálja majd, lehetővé téve a Bizottságnak, hogy soha nem látott mértékű kölcsönfelvétel révén biztosítsa a szükséges forrásokat a tőkepiacokról. Harmadszor: egy, a nem újrafelhasznált műanyag hulladékra vonatkozó tagállami hozzájárulás kerül bevezetésre, az első új uniós saját forrás 1988 óta. Ezzel párhuzamosan Dánia, Ausztria, Németország, Hollandia és Svédország, melyek ideiglenes visszatérítésre voltak jogosultak a legutóbbi, sajátforrás-rendszer reformja során, a 2021-27 közötti időszakban egyösszegű átalánykorrekcióra tarthatnak igényt.