Search
Close

Tömeges szankciók a minszki rezsim tagjai és kiszolgálói ellen

Brüsszel, 2021. június 21.
Az EU-külügyminiszterek az USA-val, Nagy-Britanniával és Kanadával egyeztetve 78 belorusz magánszemélyt és nyolc jogi személyt sújtottak szankciókkal, amelyeket néhány napon belül gazdasági büntetőintézkedések is követhetnek. A cél a nyomásgyakorlás fokozása a minszki rezsimre a represszió megszüntetése és a nemzeti párbeszéd elindítása érdekében.

Minden idők legnagyobb volumenű szankciós intézkedéséről döntöttek hétfőn az EU-tagállamok Luxembourgban ülésező külügyminiszterei, a fehérorosz rezsim 78 tagját, illetve a hatalomhoz közelálló személyeket és 8 jogi személyt vetve korlátozó intézkedések alá. 

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője sajtótájékoztatóján közölte, hogy a mostani, személyek és intézmények-vállalatok ellen hozott szankciókat rövidesen gazdasági korlátozó intézkedések is követik majd. 

A főképviselő megemlítette, hogy Szvetlana Cihanovszkaja, az emigrációban élő fehérorosz ellenzéki vezető – akivel reggel találkoztak a külügyminiszterek – átadott egy a minszki rezsimmel szoros kapcsolatokat ápoló cégekről készült listát. 

Az új, minden korábbinál kiterjedtebb büntetőintézkedéseket az EU részéről az emberi jogi helyzet drámai mértékű romlásával magyarázták Belaruszban, illetve azzal a céllal, hogy változást idézzenek elő a rezsim magatartásában.

Mint a külügyminiszterek közleménye is aláhúzza, a szankciók célja a nyomásgyakorlás a belorusz rezsimre egy átfogó nemzeti párbeszéd elindítása és a további represszió megszüntetése érdekében.

A sorrendben negyedik uniós szankciós lista után immár 166 magánszemélyt és 15 intézményt, illetve céget sújtott az EU vagyonbefagyasztással, beutazási és átutazási tilalommal, megtiltva egyúttal uniós természetes és jogi személyeknek, hogy a listára tett cégekkel és személyekkel üzleteljenek, azoknak hitelezzenek. 

Josep Borrell elképzelhetőnek tartja a szankciók ötödik hullámát is, amennyiben a mostani intézkedések után sem változtat a Lukasenko rezsim a hozzáállásán.

A most listázott 86 magán- illetve jogi személy közül heten, valamint egy intézmény is a Ryanair járat május 23-i eltérítésében játszott szerepük miatt néznek szembe szankciókkal. 

A korlátozó intézkedések több olyan üzletembert is célba vesznek, akik támogatják a Lukasenko-rezsimet, illetve annak a haszonélvezői. „Ezek a szankciók határozott jelzést küldenek a rezsim támogatóinak, hogy Alekszandr Lukasenko folytatólagos támogatásáért drágán meg kell fizetniük” – áll a közleményben. 

Az EU-val egyidőben az USA, Kanada és az Egysült Királyság is célzott szankciókat fogadott el a belorusz rezsim tagjai ellen. Az amerikai korlátozó intézkedések 62 egyént és öt intézményt, továbbá a gépeltérítés miatt több tucat személyt érintenek.