Search
Close

A magyarok eurót szeretnének, de nem rövid távon

Brüsszel, 2021. július 9.
A magyarok közel 70 százaléka támogatja az egységes valuta bevezetését, de többen vannak azok, akik szerint ennek a lépésnek még nem jött el az ideje. Egyebek mellett ez derül ki a legfrissebb Eurobarométer-felmérésből, amely abban a hét uniós tagállamban készült, ahol még nem vezették be az eurót.

Romániában (75%) és Magyarországon (69%) a legmagasabb a közös valutát támogatók aránya azon hét tagállam közül, amelyek még nem vezették be az eurót. Többek között ez derül ki abból az Eurobarométer-felmérésből, amely a bolgárok, a csehek, a horvátok, a lengyelek, a magyarok, a románok és a svédek közös valutához való viszonyulását vizsgálta. (Dániának kimaradási joga, ún. opt-out-ja van a közös valuta alól). 

A május 20. és 27. között készült és 7058 személyt érintő felmérés 3 százalékkal nagyobb támogatottságot mutatott ki az euró bevezetését illetően Magyarországon, mint az előző, 2020-as hasonló közvéleménykutatás. Ez Románia után a második legmagasabb szám, és messze felülmúlja a hét még kívül lévő ország 57%-os átlagát, ami viszont így is 7 százalékos emelkedést mutat a korábbi felméréshez képest.

A magyarok körülbelül negyede (26%) nem híve a közös valuta bevezetésének, ez a szám is jóval alatta marad a hét országban mért átlagos elutasítási aránynak (40%). A megkérdezettek 5 százaléka nem foglalt állást a kérdésben. 

Magyarországon a megkérdezettek 51 százaléka mondta magát jól tájékozottnak az eurót illetően, 48%-uk viszont teljesen rosszul informáltnak mondta magát. A megkérdezettek 60%-a szerint pozitív, 33%-uk szerint viszont negatív hatása lenne az euróra való áttérésnek.

Ugyanakkor csak 26 százalék látja úgy, hogy Magyarország készen is áll a forint lecserélésére, a megkérdezettek 66 százaléka szerint nem.  A felmérésbe bevont magyarok egyharmada (33%) minél előbb szükségesnek tartaná az euró bevezetését, 44 százalékuk szerint azonban ennek még nem jött el az ideje. 12 százalék minél később, míg 8 százalék soha nem fizetne hazánkban euróval. 

A hetek átlagánál kevesebb magyar (63% 71% ellenében) tart az euró bevezetésének árakat torzító hatásaitól. A magyarok 68 százaléka egyáltalán nem tekintené az identitás egy részének elvesztésének a forintról a közös valutára való átnyergelést, 27 százalékuk igen. A hetek átlagában a megkérdezettek 43 százaléka jobban tartott tőle, 55 százalékuk nem.