Search
Close

Aligha lesz meg az EU-ban a hónap végéig a 70%-os nyájimmunitás

Brüsszel, 2021. július 11.
Az Európai Bizottság elnöke szombaton bejelentette, hogy leszállították a tagállamoknak azt az oltóanyag-mennyiséget, amelynek segítségével a kormányok a hónap végéig a felnőtt korú lakosság legalább 70%-át beolthatják a koronavírus ellen. Csakhogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legutóbbi, július 4-i adatai szerint a 70%-os teljes beoltottsági szintet nagy eséllyel nem sikerül július végéig elérni.

Egy kis kommunikációs trükköt is bevetett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szombaton, amikor kiállva a kamerák elé azt bizonygatta, hogy az EU jó úton van a célként kitűzött a felnőtt korú lakosság körében legalább 70%-os beoltottsági szint elérése felé a hónap végéig. 

„Jó hírem van az európai polgároknak. Az EU tartotta a szavát. Mostanra elegendő vakcinát szállítottak le a tagállamoknak, hogy azok képesek legyenek még július végéig teljesen beoltani a felnőtt korú lakosság legalább 70%-át. A holnapi nappal 500 millió adag oltóanyagot osztottak ki az Európai Unió területén. Az EU teljesít, a közös stratégiánkat siker koronázta” – jelentette be a testület elnöke. 

Az Európai Bizottság eredetileg ugyanakkor nem a 70%-os nyájimmunitás eléréséhez szükséges oltóanyagok biztosítását, hanem a felnőtt korú lakosság legalább 70%-nak a teljes beoltását jelölte meg célként. Márpedig e tekintetben az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb, július 4-i állapotokat tükröző kimutatása szerint jónéhány tagállam és az EU egésze lemaradásban van és kisebb csodának kellene történnie a kitűzött cél július végéig történő eléréséhez.

Az oltási kampány terén tapasztalható lelassulás és lemaradás egyébként részben magyarázatot adhat arra, hogy miért kell tartani a koronavírus delta variánsának terjedése miatt a járvány negyedik hullámától Európában. Spanyolországban és Portugáliában olyan mértékben megnőtt az új fertőzések aránya, hogy a két kedvelt idegenforgalmi célország máris bepirosult az ECDC által működtetett járványügyi színskálán. Szakértők szerint az egyik fő probléma, hogy éppen azok a fiatalok lehetnek most a legnagyobb terjesztők, akik az oltási kampányban a sor végén álltak és még nem kapták meg a második, sőt sok helyen még az első dózist sem.

Az ECDC tagállamoktól kapott adatokon alapuló utolsó kimutatása szerint július elején a tagállamok közül egyedül Máltán sikerült a 18 és 18 év feletti korosztály esetében elérni, sőt meghaladni a 70%-os teljes oltottsági szintet (79,1%). E mutató alapján Magyarország is jól áll, hiszen a felnőttek 62,1 százaléka már megkapta mindkét védőoltást. 

A szkeptikusok viszonylag nagy száma miatt ugyanakkor nagyon lelassulni látszik a folyamat, ezért több ország is olyan intézkedéseket tervez, amelyek növelhetik a lakosság hajlandóságát a védőoltásra. Belgiumban és Hollandiában – az első oltások arányában élenjáró két tagállamban – július elejére még nem érték el az 50%-os nyájimmunitási szintet, Németország és Franciaország valamivel 40% felett járt, miközben Csehországnak és Szlovákiának még mindig nem sikerült teljesen beoltania a felnőtt korú lakosság 40%-át sem. 

Különösen aggasztó a helyzet a két sereghajtónál, Bulgáriánál, ahol csak 15% kapta meg mindkét vakcinát, és Romániánál, ahol 30%. 

Érdemes egy pillantást vetni a legalább az első védőoltásokról vezetett statisztikákra. Ebben a kategóriában Belgium az Európa bajnok, ahol a 18 éven felüliek több mint 80%-a már megkapta az első adagot, és az oltási kampány tempójából ítélve ők a következő hetekben teljesen be lehetnek oltva. A lassú rajtot vett hollandok 77,2 százalékkal Málta után a harmadikak, de a finneknél is 74% már legalább egyszer be lett oltva. Németországban a felnőtt korú lakosság 65,2%-a kapta meg már legalább az első dózist, a lengyeleknél, a cseheknél és főleg a szlovákoknál ugyanakkor még nem sikerült elérni a 60%-os szintet. 

Magyarországon az ECDC adatai alapján a felnőtt korú lakosság 67,8 százaléka kapott legalább egy védőoltást, ami e mutató tekintetében a 10-ik legmagasabb arány az EU-ban. Mivel az egyszer és a kétszer beoltottak (62,1%) között nincs nagy különbség, ez arra utalhat, hogy a maradék több mint 30%, de a legalább a 70%-os átoltottsághoz szükséges több mint 10% meggyőzése nem ígérkezik könnyű feladatnak. De, július végéig nem is lehetetlen kihívás.