Search
Close

Rövidesen eldől, napokat vagy heteket kell-e még várni a magyar terv jóváhagyására

Brüsszel, 2021. július 12.
Az Európai Bizottság jelenleg tanulmányozza a magyar kormánytól múlt pénteken kapott választ, és ha nem lát esélyt a helyreállítási tervről folyó egyeztetések néhány napon belül történő lezárására, kezdeményezni fogja a kéthónapos határidő kitolását – jelentették be hétfőn Brüsszelben.

Az Európai Bizottság folytatja a magyar helyreállítási terv elbírálását, miután múlt pénteken megérkezett a válasz a kormánytól a testület előző levelére. A Bizottság célja a dosszié mielőbbi lezárása, de ha úgy ítéli meg, hogy ez napok helyett inkább heteket vehet igénybe, akkor javasolni fogja a magyar hatóságoknak a kéthónapos határidő meghosszabbítását. Ezt közölte hétfőn a sajtó érdeklődésére a testület illetékes szóvivője.

Eric Mamer többszöri rákérdezésre sem volt hajlandó részleteket elárulni a folyamatban lévő egyeztetésről, amely lezárásának hozzávetőleges határideje hétfőn, július 12-én járt le, pontosan két hónappal a magyar terv hivatalos benyújtása után. A szóvivő csupán annak ismétlésére szorítkozott, hogy a Bizottság más tagállamokhoz hasonlóan Magyarország esetében is a helyreállítási és stressztűrőképességi eszközről (RRF) szóló rendeletben rögzített 11 kritérium teljesítését kéri számon. 

A Bizottságnak elvileg két hónap áll rendelkezésére a tagállami tervek elbírálására, és ezt a brüsszeli testület eddig nagyjából tartani tudta a már általa jóváhagyott 17 tagállami terv esetében. A magyar lehet az első, bár korántsem az egyetlen, amelynél most már bizonyosan nem lesz elég a két hónap. A rendelet értelmében ilyen esetekben a felek kölcsönön megegyezéssel és hivatalosan a tagállam kérésére kitolhatják a határidőt. A magyar kormány – amely július 9-én, pénteken küldte meg a folyamat előrehaladása és lezárása szempontjából kulcsfontosságú válaszát, eddig nem élt a kérelem lehetőségével, öt másik tagország viszont értesüléseink szerint igen.

A következő egy-két napban dőlhet el, hogy az Európai Bizottságon belül működő helyreállítási munkacsoport a magyar válasz áttanulmányozása alapján lehetőséget lát-e a terv viszonylag gyors véglegesítésére, vagy – miként ez is benne van a pakliban – ez akár még heteket is igénybe vehet. Ha a munkacsoport elégedett az eredménnyel, a tervet a végleges bizottsági javaslat előtt még a Bizottság szakszolgálatainál is köröztetik. Ursula von der Leyen, bizottsági elnök a kialakult szokás alapján ezután Budapesten a magyar miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatón jelentené be a jó hírt, bár a végleges jóváhagyást a pénzügyminiszteri tanácsnak kell majd megadnia a tagállami szavazatok minősített többségével. 

Ursula von der Leyen eheti programjába csak egy írországi út van betervezve, az ír terv bizottsági jóváhagyásának bejelentése céljából. Az ír lesz a 24 eddig benyújtott helyreállítási terv közül a 18-ik, amely megkapja a zöld jelzést Brüsszeltől. A tervek közül az első 12-őt a pénzügyminiszteri tanács várhatóan július 13-i ülésén jóvá is fogja hagyni. 

Jól értesült források szerint a magyar helyreállítási terv jóváhagyásának elhúzódása a Bizottságnak azzal a szándékával függ össze, hogy érdemi biztosítékokat kapjon a magyar kormánytól a helyreállítási pénzek visszaéles-mentes elköltésére, és ennek ellenőrzésére. Brüsszelben rámutatnak, hogy ebben nincs semmi új, hiszen ezek az elvárások már a 2019-es országspecifikus ajánlásokban is szerepeltek, amelyek megfelelő mértékű figyelembevétele a tervek jóváhagyásának egyik rendelet által meghatározott előfeltétele. 

A magyar pedofiltörvény körül kipattant vita ugyanakkor egyértelműen arra sarkallta a Bizottságot, hogy még keményebb garanciákat kérjen Budapesttől a pénzek szabályos elköltésére. Úgy tudjuk, hogy a Bizottság gyártott egy ilyen garancialistát, amelyet szükségesnek tart ahhoz, hogy jóváhagyja a helyreállítási tervet, és ezt küldte el nemrég Budapestnek.