Search
Close

Dombrovskis nem számít a magyar terv júliusi tanácsi elfogadására

Brüsszel, 2021. július 13.
Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke és a szlovén soros EU-elnökség 4-5 tagállami helyreállítási terv jóváhagyására számít még július végéig a pénzügyminiszteri tanács által első hullámban kedden elfogadott 12 mellett. De, nincs köztük a még mindig egyeztetés alatt álló magyar, miként a lengyel és a cseh terv sem.

Az EU pénzügyminiszteri tanácsa kedden szabad utat adott 12 tagállami helyreállítási tervnek, megnyitva az utat előbb a pénzügyi megállapodások július végéig a Bizottsággal történő aláírása és ezt követően a 13%-os előleg kifizetése előtt. 

Az EU27-ek pénzügyminiszterei kedden az osztrák, a belga, a dán, a francia, a német, a görög, az olasz, a lett, a luxemburgi, a portugál, a szlovák és a spanyol helyreállítási tervet hagyták jóvá, egyetlen esetben sem kérdőjelezve meg az Európai Bizottság által adott pozitív értékeléseket. 

Valdis Dombrovskis, bizottsági alelnök arra számít, hogy a zöld jelzést kapó országoknak egyösszegben folyósíthatják majd, valószínűleg még a nyáron a 13 százalékos előleget.

Andrej Sircelj szlovén pénzügyminiszter és Dombrovskis várakozásai szerint a július 26-án esedékes pénzügyminiszteri videokonferencián további 4-5 nemzeti terv kaphat zöld jelzést. Ezek: a szlovén, a litván, a ciprusi, a horvát és esetleg a Brüsszel által ezen a héten előzetesen jóváhagyandó ír helyreállítási terv. Így mindösszesen 17 tagállam rendelkezhetne elfogadott tervvel és vághatna bele a helyreállítási program végrehajtásába.

A bizottsági alelnök nem említette a júliusi befutók között a magyar, a cseh és a lengyel nemzeti terveket, amelyeket uniós források a jogállamisági és a csehek esetében összeférhetetlenségi problémák miatt eleve a rázósabb és ezért alaposabb előkészítést igénylő tervek közé sorolták.

Kedden 25-ik tagállamként Málta is tervet nyújtott be a Bizottsághoz, így már csak Bulgária és Hollandia adós ezzel. További négy ország pedig maga kérte az általa benyújtott program egyeztetésére szánt két hónapos időszak meghosszabbítását.