Search
Close

Szeptember vége lehet az új határidő a magyar helyreállítási terv elfogadására

Brüsszel, 2021. július 27.
Az Európai Bizottság azt javasolja a magyar kormánynak, hogy szeptember 30-ig tolják ki a határidőt a magyar terv véglegesítésére – közölte Valdis Dombrovskis, a testület ügyvezető alelnöke azt követően, hogy a nyári szünet előtti utolsó pénzügyminiszteri tanácsi videokonferencián az eddigi 12 mellett további négy tagállam helyreállítási terve kapott zöld jelzést.

Szeptember 30-át javasolta új határidőnek a magyar helyreállítási tervről folytatott egyeztetés lezárására az Európai Bizottság – jelentette be hétfőn a pénzügyminiszterek informális tanácsülését követően Valdis Dombrovskis, a testület ügyvezető alelnöke. 

Ez azt jelenti, hogy a nyári szünet előtt már biztos nem lesz elfogadva a 7,2 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás felhasználását részletező magyar terv és legkorábban ősszel nyílhat meg az uniós pénzcsap. 

Dombrovskis már a legutóbbi, július 13-i pénzügyminiszteri tanácsülést követően értésre adta, hogy nem számít júliusban a magyar helyreállítási terv elfogadására és a Bizottság valószínűleg javasolni fogja a magyar félnek a 2 hónapos hivatalos határidő meghosszabbítását. 

Megfigyelők emlékeztetnek rá, hogy augusztusban a nyári szünet miatt gyakorlatilag holtszezon van, ezért a hosszabbításra tett bizottsági javaslat, amelyre még nem reagált a kormány, tulajdonképpen egy hónapra szól. 

Mivel Magyarország május 11-én nyújtotta be a tervet, elvileg július 12-én járt le a jogilag nem kötelező két hónapos határidő, amelyet ugyanakkor a felek közös megegyezéssel meghosszabbíthatnak. 

Nem hazánk az egyetlen tagállam, amelynél kitolják a kéthónapos határidőt: többek között a lengyel kormány is hasonlót kért a Bizottságtól. 

Mint korábban számos alkalommal megírtuk, a tervről szakértői szinten folytatott tárgyalások elsősorban, de nem kizárólag a támogatások visszaélésmentes felhasználására vonatkozó, Bizottság által kért garanciákon, és a megfelelő ellenőrzésen akadtak meg. A szakértői szinten zajló egyeztetések ugyanakkor komoly politikai dimenziót kaptak a szexuális kisebbségek jogait is érintő magyar gyermekvédelmi törvény elfogadása, majd hatályba lépése után, amely széleskörű felháborodást váltott ki Brüsszelben és számos uniós tagállamban. És aminek járulékos következménye lett az, hogy a Bizottság az addiginál is szigorúbb garanciákat kért számon a helyreállítási tervben a pénzek elköltésére vonatkozóan. 

Valdis Dombrovskis egy újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy a kormányok – ahogy azt a magyar is tervezi – előfinanszírozhatnak beruházásokat, de a megelőlegezett összegek visszatérítésének előfeltétele a terv jóváhagyása.

Az EU27-ek pénzügyminiszterei hétfői videókonferenciájukon az eddigi 12 mellett újabb négy ország helyreállítási tervének adtak zöld utat, a horvátnak, a ciprusinak, a litvánnak és a szlovénnek. A négy jóváhagyás írásos eljárás után válik hivatalossá, ami csak egy-két nap kérdése.

Így a 27-ből már 16 tagállam rendelkezik jóváhagyott tervvel, további kettő (Hollandia és Bulgária) még nem nyújtott be tervet, másik kilenc ország – köztük hazánk - elképzelései még az elbírálás szakaszában vannak. 

A Bizottság alelnöke szerint a 16 ország többsége valószínűleg még a nyár folyamán megkapja a 13%-os előleget, míg néhány országnak ugyanerre szeptemberig kell várnia. Dombrovskis hangsúlyozta, hogy az ehhez szükséges keret rendelkezésre áll (a Bizottság az elmúlt hetekben körülbelül 45 milliárd euró hitelt vett fel a pénzpiacokon), és kizárólag a tagállamok gyorsaságán múlik, hogy mikor jutnak hozzá a pénzhez.