Search
Close

EU-szinten teljesült a 70%-os beoltottsági cél

Brüsszel, 2021. augusztus 31.
Az EU felnőttkorú lakosságának koronavírus elleni teljes beoltottsági szintje a nyár végére elérte a 70%-ot – jelentette be kedden Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Brüsszelben, ahol a lakosságnak csak alig több mint a fele kapott legalább egy vakcinát, az IKEA-ban és a nagyáruházakban is oltóhelyeket hoznak létre, hogy október végére elérjék a 65%-os teljes oltottsági szintet.

Több mint 256 millió uniós polgár, vagyis a felnőttkorú lakosság 70%-a megkapta mindkét (illetve a Johnson and Johnson esetében az egyetlen) koronavírus elleni védőoltást augusztus végéig – jelentette be kedden az Európai Bizottság elnöke, hozzátéve, hogy ezzel a nyár végi „határidőre” sikerült elérni a korábban kitűzött célt. 

„Az, hogy az EU felnőttkorú lakosságának 70%-os teljes beoltottsági szintjét már augusztusban sikerült elérni, nagyszerű teljesítmény. De, a járványnak nincs vége. Többre van szükség. Mindenkit felszólítok, hogy aki csak képes rá, oltassa be magát” – közölte kedden Ursula von der Leyen. 

A 70%-os cél elérése ellenére az európai oltási mérleg nagyon kiegyensúlyozatlan, esetenként egy országon belül is. Belgiumban például a nyár végére a holland anyanyelvű Flandriában a 18 éven felüliek 87%-a már megkapta a védőoltást, a déli, franciaajkú Valloniában pedig 77%.

Eközben az etnikailag sokszínű Brüsszel főváros régióban augusztus utolsó napjaiban a felnőttkorú lakosság alig több mint a fele kapta csak meg legalább az egyik védőoltást. Ez részben magyarázatot ad arra, miért indult újra emelkedésnek a fertőzöttek száma: a városi kórházakban jelenleg 51 koronavírusos beteget ápolnak intenzív osztályon, ami messze elmarad a járvány korábbi szakaszaiban mért számoktól. 

A fő ok, amiért az elmúlt napokban Covidban megbetegedett brüsszeli betegeket vallon és flamand kórházakba kellett szállítani az, hogy a nyári szabadságolások miatt nagyjából harmadával kevesebb a szakápoló személyzet a fővárosban. Ugyanakkor a nyári szünet végén nem csak ők térnek vissza és foglalják el a helyüket, de a világ minden részéből a Brüsszelben élő és dolgozó külföldiek is, akiknek a tömeges visszatérése növeli az egészségügyi kockázatokat.

A belga hatóságok ezért a korlátozások szeptember 1-től érvényes újabb enyhítése dacára szigorították a tesztelési követelményeket és karanténszabályokat azok számára, akik az EU-n kívülről térnek vissza, illetve olyan uniós tagálamból, amely a járványkockázati színskálán vörös mezőbe került. Azoknak a visszatérőknek, akiknek nincs érvényes oltási igazolása vagy a védettséget igazoló papírja, a visszatérést követő első és hetedik napon PCR-tesztet kell elvégeztetnie, és ha csak az első teszt nem negatív, karanténban kell maradnia. Mindez azokra vonatkozik, akik az EU-n belül vörös zónából, vagy az EU-n kívülről fehér zónába tartozó országból utaznak vissza Belgiumba.

Ha valaki az EU-n kívüli kockázatosnak minősülő országból tér vissza, akkor is tesztnek kell alávetnie magát a visszatérés utáni első és hetedik napon, függetlenül attól, hogy van-e érvényes Covid-igazolványa. Ugyanez a szabály vonatkozik azokra, akik közelről érintkeztek olyan személyekkel, akiknek a tesztje pozitív volt. 

A siralmas beoltottsági arányon a brüsszeli egészségügyi hatóságok új intézkedésekkel próbálnak javítani annak érdekében, hogy október végéig a felnőtt korú lakosság legalább 65 százaléka megkapja a teljes beoltottsághoz szükséges vakcinát. Hétfő óta az IKEA, a Carrefour és más vásárlók által sűrűn látogatott kereskedelmi láncokban kialakított oltópontokon lehet védőoltást kapni. 

A The Brussels Times információi szerint a brüsszeli kórházakban intenzív osztályon ápolt új (delta) koronavírusos betegek közös jellemzője, hogy egyiküket sem oltották be Covid ellen. 

A Sciensano nevű belga közegészségügyi intézet még a vírus alfa változatában megbetegedett személyekre kiterjedő vizsgálata arra a megállapításra jutott, hogy a vakcinával már beoltottak 52-62%-kal kisebb valószínűséggel fertőznek meg másokat, mint azok, akiket nem oltottak be. A tanulmány ugyanakkor még az alfánál is virulensebb delta verzió elterjedése előtt készült.