Search
Close

Pénzbírság várhat Varsóra a bírósági ítélet elszabotálása miatt

Brüsszel, 2021. szeptember 7.
Napi pénzbírság kiszabását kéri Lengyelországra az Európai Bizottság az EU Bíróságától a fegyelmi kamarák működését felfüggesztő ítéletének figyelmen kívül hagyása miatt és újabb eljárást is kezdeményezett a Bíróság egy másik júliusi ítélet nem megfelelő végrehajtása miatt.

Két, a lengyel igazságszolgáltatás függetlenségével összefüggő döntést is bejelentett kedden az Európai Bizottság. A testület először is pénzbírság kiszabását kéri az Európai Bíróságtól Lengyelországra a bírók függetlenségét sértő lengyel törvény alkalmazását felfüggesztő júliusi bírósági interim ítélet figyelmen kívül hagyása miatt. Másodszor a Bizottság hivatalos felszólító levél útján új eljárást kezdeményezett, mert Lengyelország megítélése szerint nem hajtotta végre maradéktalanul a bírák ellen fegyelmi eljárásokat elmarasztaló bírósági ítéletet. 

Mindkét ügy az Európai Bíróság július közepén hozott ítéleteinek végrehajtásával áll összefüggésben. A lengyel hatóságok augusztus 16-án válaszoltak a Bizottság július 20-án küldött levelére, amely a július 14-i és 15-i bírósági ítéletek végrehajtására vonatkozott. 

Miután a lengyel válasz egyik esetben sem elégítette ki a Bizottságot, az kedden úgy döntött, hogy újra az EU Bíróságához fordul. Először is napi pénzbírság kiszabását kéri a luxemburgi taláros testülettől (konkrét összeget nem tartalmaz a javaslat) a lengyel legfelső bíróság fegyelmi kamarájának működését és más, a bírói függetlenséget érintő lengyel törvények hatályának felfüggesztéséről szóló ítélet figyelmen kívül hagyása miatt. A varsói kormánynak mindaddig fizetnie kellene a büntetést, amíg nem hajtja végre maradéktalanul az interim intézkedésekre vonatkozó bírósági ítéletet.

A Bizottság szerint a kifogásolt rendelkezéseket az azokat azonnali hatállyal felfüggesztő bírósági ítélet ellenére folytatólagosan alkalmazzák. A lengyel hatóságok a közelmúltban például fegyelmi eljárást indítottak egy bíró ellen, aki egy elé kerülő ügyben az Európai Bíróság júliusi 14-i ítéletét alkalmazta. Ráadásul – jegyzi meg a testület – a fegyelmi kamara továbbra is működik. 

A Bizottság ezenkívül hivatalos felszólító levél kiküldéséről is döntött a lengyel kormánynak az Európai Bíróság azon (július 15-i) ítéletének nem kielégítő végrehajtása miatt, amely az uniós joggal ellentétesnek minősítette a fegyelmi rezsim bevezetéséről intézkedő lengyel törvényt. 

Varsó ugyan arról a szándékáról értesítette a Bizottságot, hogy kész felszámolni a fegyelmi kamarát jelenlegi formájában, de anélkül tette ezt, hogy közölte volna, hogyan képzeli el ezt. Eközben a fegyelmi kamara elnöke újabb jelölteket nevezett ki az első fokú fegyelmi kamarába. 

Ha a levélre nem érkezik megfelelő válasz, a Bizottság második lépcsőben ugyancsak az EU Bírósága elé viheti Lengyelországot. 
„Az igazságszolgáltatási rendszereknek függetlennek és tisztességesnek kell leniük EU-szerte. Az uniós polgárok jogait ugyanúgy kell szavatolni bárhol is élnek az Európai Unióban” – szögezte le Ursula von der Leyen, az Európai bizottság elnöke.