Search
Close

Francis Haugan: a Facebookot csak a profit érdekli

Brüsszel, 2021. november 8.
A Facebook ugyan nem szándékosan hozta létre a megosztottságot és a szélsőséges nézetek terjedését szolgáló rendszert, de a profit maximalizálása miatt nem tett semmit annak megváltoztatásáért – mutatott rá az Európai Parlament belső piaci szakbizottsága előtt az egykori munkahelyének szennyesét kiteregető Francis Haugan.

Egykori munkahelye, a Facebook üzleti modelljében rejlő veszélyekre mutatott rá és a technológiai óriás működésének átláthatóvá tételének szükségességére hívta fel a figyelmet az EP belső piaci szakbizottsága előtti „tanúságtételében” Francis Haugan, az amerikai cég egykori alkalmazottja. 

Francis Haugan – aki informatikai mérnökként éveken át a Facebook algoritmus-fejlesztéssel foglalkozó részlegében dolgozott – az amerikai Kongresszus után az Európai Parlament előtt is felfedte az FB működésének sötét oldalait és tippeket próbált adni a képviselőknek egy olyan digitális szabályozás megalkotásában, amely lehetővé teheti a hatékonyabb fellépést a közösségi médiákkal szemben. 

„Az FB termékei ártanak a gyermekeknek és gyengítik a demokráciát” – jelentette ki az informatikai mérnök, aki miután kilépett a kaliforniai tech óriástól, azzal vált ismertté világszerte, hogy több ezer belső dokumentumot hozott nyilvánosságra, felfedve a legnagyobb közösségi oldal működésének árnyoldalait. 

Haugan többek között azt állítja, hogy az FB-nél tökéletesen tisztában vannak, mit kellene tennie a közösségi oldal biztonságosabbá tétele érdekében, de a profit hajszolása minden egyéb szempontot felülbírál. 

A közérdekű bejelentő – akinek a bátorsága előtt az európai képviselők is kalapot emeltek – kiemelte, hogy az FB által kifejlesztett és alkalmazott algoritmusok a végsőkig polarizálnak és a szélsőségek irányába terelik a tartalmakat és velük együtt a felhasználókat. Nem mintha a cég ezt szándékosan művelné, de nem is sokat tesz ellene, egyszerűen nem hajlandó többet költeni a biztonságra – véli az FB korábbi alkalmazottja. Francis Haugan különösen veszélyesnek nevezte azt, hogy a Facebook üzleti megfontolásból olyan csoportokba tereli a felhasználókat, amelyeknek akár egymillió tagja is lehet, és amelyek a buborékon belül minden nap üzenetek ezreit váltják egymással. Az informatikai mérnök szerint a gyűlöletkampányok sokkal többet hoznak a konyhára a cégnek, mint a felvilágosító kampányok. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy a lakosság 4%-ra jutott a Coviddal kapcsolatos félretájékoztatás körülbelül 80 százaléka.

Francis Haugan szerint átfogó szabályozással átláthatóvá kell tenni a cég működését, mivel – ahogy fogalmazott – jelenleg minden a sötétben történik. Kitért arra, hogy a vállalatok szeretnek üzleti titkokra hivatkozni, de ezt az FB esetében elfogadhatatlannak tartja. 

A cég korábbi munkatársa úgy látja, hogy a Twitter és a Google is sokkal átláthatóbban működik az FB-nél, főleg azért, mert az előbbi például egy „tűzoltóbrigádot” is működtet, közel 20 ezer elemző segítségével, akik felhívják a figyelmet a nagyon félrevezető tartalmakra, amit aztán „kimoderálnak”. Mindezt szerinte az FB is megtehetné, csak esze ágában sincs, ha nem szorítják rá.

Érdekes, hogy az informatikai mérnök az automatikus tartalomellenőrzés helyett az emberi nyomon követésben hisz. Úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia nem tudja megfelelően kiszűrni a tiltott tartalmakat, mert „a terrorizmust támogató beszédet például nem mindig ismeri fel, főleg, ha nem angol nyelvű a szöveg”. 

„Az FB azt állítja, hogy nem célozza meg a felhasználókat a reklámjaival, a mesterséges intelligencia egészen addig képet alkot rólunk, amíg nem tiltjuk meg az emberek modellezését” – mondta. 

Francis Haugen úgy véli, hogy az FB folytatni akarja eddigi üzleti modelljét, de szerinte be kell avatkozni, amíg nem késő. Ebből a szempontból üdvözölte az EU új készülő jogszabályát a digitális szolgáltatási aktusról (DSA), amely potenciálisan akár az egész világ számára érvényes sztenderdeket állíthat fel. 

„A Facebook egyvisszacsatolási eszközként használja az embereket. Ha nem lépünk, ez egyre rosszabb lesz” – figyelmeztetett a legnagyobb közösségi platform ellentmondásait leleplező bejelentő.