Search
Close

Fél évvel kiterjesztik a "koronás" állami támogatási keretet

Brüsszel, 2021. november 18.
Hat hónappal, 2022. június 30-ig meghosszabbította az állami támogatásokra vonatkozó, a koronaválsággal összefüggésben elfogadott ideiglenes keretet az Európai Bizottság, amely több más célzott eszközt is elérhetővé tesz a tagállamok számára az üzleti vállalkozások és magánberuházások támogatására.

Az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keret hat hónappal, 2022. június 30-ig történő meghosszabbításáról döntött csütörtökön az Európai Bizottság. A döntést lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy szükség esetén meghosszabbítsák támogatási programjaikat, hogy a válság által még mindig érintett vállalkozásokat ne fosszák meg hirtelen a szükséges támogatástól.

A testület korlátozott időtartamra két új intézkedést is bevezet, hogy közvetlen ösztönzőket teremtsen az előretekintő magánberuházási és fizetőképesség-támogatási intézkedésekhez.

A korlátozott meghosszabbítás az EU versenypolitikai biztosa szerint lehetőséget nyújt a válsághelyzet kezelését célzó intézkedések fokozatos és összehangolt megszüntetésére anélkül, hogy hirtelen kilengéseket idézne elő. „A helyreállítás további támogatása érdekében két új eszközt vezettünk be a gazdaság újraindítására és a magánberuházások bevonására a gyorsabb, környezetbarátabb és digitálisabb helyreállítás érdekében” – jelentette ki Margrethe Vestager, aki a Bizottság egyik ügyvezető alelnöke. 

Az egyik új intézkedés a beruházások támogatásáról szól, segítve a tagállamokat a válság következtében elmaradt beruházások pótlásában. A tagállamok ösztönzőket teremthetnek a vállalatok által végrehajtott beruházásokhoz, és alkalmazhatják ezt az eszközt a zöld és a digitális átállás felgyorsítására. 

A Bizottság közleménye hangsúlyozza, hogy az intézkedés a verseny indokolatlan torzulásának elkerülését célzó biztosítékokat is tartalmaz, például a kedvezményezettek széles körét kell megcélozniuk, és a támogatási összegeknek méretükben korlátozottnak kell maradniuk. Ez az eszköz 2022. december 31-ig áll a tagállamok rendelkezésére. 

A másik intézkedés a fizetőképesség-támogatására fókuszál, ennek célja, hogy magánforrásokat mozgósítsanak és azokat a kis- és középvállalkozásokba (kkv-kba) – többek között induló vállalkozásokba és kis méretű, közepes tőkeértékű vállalatokba – történő beruházások céljára rendelkezésre bocsássák. 

A tagállamok garanciákat nyújthatnak magánközvetítőknek, ösztönzőket teremtve az ilyen típusú vállalatokba történő befektetésre, és könnyebb hozzáférést biztosíthatnak számukra az ilyen jellegű tőkefinanszírozáshoz, amelyhez gyakran nehezen tudnak egyénileg hozzájutni. Ez különösen fontos, tekintettel arra, hogy a válság során emelkedett a vállalatok eladósodottságának szintje. Ez az eszköz 2023. december 31-ig áll a tagállamok rendelkezésére.

A testület további könnyítéseket is bejelentett. Ezek a következők: 
i.    2022. június 30-tól 2023. június 30-ig meghosszabbította azt a lehetőséget, hogy a tagállamok az ideiglenes keret alapján nyújtott visszafizetendő eszközöket (pl. garanciák, kölcsönök, visszafizetendő előlegek) más támogatási formákká, például közvetlen támogatásokká alakítsák át; 
ii.    bizonyos típusú támogatások maximális összegeit arányosan hozzáigazította a meghosszabbított időtartamhoz; 
iii.    tisztázta a Bizottság megmentési és szerkezetátalakítási iránymutatása kivételes rugalmassági rendelkezéseinek alkalmazását; 
iv.    a rövid lejáratú exporthitel-biztosítással összefüggésben további 3 hónappal (2021. december 31-től 2022. március 31-ig) meghosszabbította a nem piacképes kockázatú országok kiigazított listáját.

Az állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keretet a Bizottság 2020. március 19-én fogadta el és azóta öt ízben módosította.