Search
Close

Kilenc hónapig lenne érvényes az uniós Covid-igazolvány

Brüsszel, 2021. november 25.
Az Európai Bizottság azzal az ajánlással fordult a tagállamokhoz, hogy fogadják el érvényesnek a digitális Covid-igazolványt a második védőoltás beadásától számított 9 hónapig. Didier Reynders, igazságügyi biztos az EU-Monitornak azt mondta, hogy nem változnak azok a szabályok, amelyek a tagállamok elismerésétől teszik függővé a szabad beutazást az orosz és kínai vakcinával oltottak számára.

Az eltérő tagállami szabályozások veszélyétől tartva az Európai Bizottság csütörtökön azt javasolta a kormányoknak, hogy az első védőoltások beadása után 9 hónapig mindenhol fogadják el érvényesnek az uniós digitális Covid-igazolványt. Ezzel egyidőben a testület az elvileg jövő június végén lejáró Covid-igazolvány érvényességének nyár utánra történő meghosszabbítását kezdeményezte a tagállamoknál.

A 9 hónap valójában 6+3, azaz az első két (a Johnson vakcina esetében egy) védőoltás után hat hónappal még 3 hónapig érvényesnek kellene elfogadni a hatóságoknak a Covid-igazolványt, amely az Unión belüli szabad mozgás fő letéteményese lett a Covid-korlátozások alatt.

A Bizottság javaslata az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerdán prezentált tudományos értékelésén alapul, amelynek értelmében a vakcinák a beadásuk után még hat hónapig nyújtanak biztos védelmet a koronavírussal szemben. A járványvédelmi központ ezért arra sürgette a tagállamokat, hogy mielőbb lássanak hozzá a 40 év feletti állampolgárok emlékeztető vakcinával való beoltásához. 

A Bizottság most azt mondja, hogy minden országnak fel kell gyorsítania a harmadik oltás beadását, mert egyrészt 6 hónapon túl már nem nyújtja a régi védelmet, másrészt 9 hónap után már lejárna a két védőoltásról tanúskodó Covid-igazolvány érvényessége. Az EU-ban július óta több mint 650 millió digitális Covid-igazolványt állítottak ki, és már a világ 51 országában használják.

Mivel még nem áll rendelkezésre elegendő információ az emlékeztető oltások hatékonyságáról, nem lehet megállapítani, hogy azok mennyi ideig nyújtanak védelmet. Ugyanakkor a már beérkező adatokból a Bizottság szerint arra lehet következtetni, hogy az emlékeztető oltás tovább nyújt védelmet az első két vakcinánál.

Brüsszel úgy döntött, hogy nem törli el a fertőzés mértékét jelölő európai színskálát, mert az közérthető felvilágosítást ad az aktuális járványügyi helyzetről az EU-ban. A színskálát ugyanakkor hozzáigazítják a változó helyzethez, és elsősorban koordinációs intézkedéseket szolgál majd a különösen alacsony fertőzöttségű területek (zöld szín a skálán) vagy a különösen fertőzött térségekben (mélyvörös szín). Ezekre a területekre speciális szabályok vonatkoznak majd, mentesítést adva az egyén alapú megközelítés alól, amelynek célja a z EU-n belüli utazási szabadság elősegítése. 

A zöld színskálából érkezők beutazását nem lehet majd korlátozni, miközben a mélyvörös régiókban élők esetében negatívan ösztönöznék a ki- és beutazásokat úgy, hogy a beoltatlan és a vírusfertőzésből még nem felépült személyeknek utazás előtt tesztet kell csinálniuk, megérkezés után pedig karanténba kell vonulniuk. 

Ez alól mentességet élveznek majd a határokon át ingázók, a 12 év alatti gyermekek és a halaszthatatlan utazásra indulók.

A Bizottság a színskála kritériumainak a módosítását ia javasolja. A három kritérium, amely alapján alacsony vagy magas kitettségűnek minősítenek majd egy régiót: a megbetegedések aránya, az átoltottság mértéke, a tesztelések mértéke. 

A Bizottság új ajánlásai az úgynevezett vészfék-rendszer alkalmazását is leegyszerűsítik, amely rendkívüli helyzetekben feljogosítja a tagállamokat arra, hogy eltekintsenek a főszabályoktól. A testület javaslatának értelmében a módosított szabályok 2022. január 10-től lennének érvényesek.

Didier Reynders, igazságügyi biztos az EU-Monitor kérdésére azt mondta, hogy a nem az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákkal (praktikusan orosz és kínai vakcinákkal) beoltottak esetében a szabályok nem változnak, vagyis a tagállamok továbbra is kétoldalú alapon dönthetik el, hogy a keleti vakcinákkal beoltottak Covid-igazolványát elfogadják, vagy sem. Ismeretes, hogy az EU-tagállamok többségébe jelenleg nem utazhatnak be szabadon azok a magyar állampolgárok, amelyeket orosz vagy kínai vakcinával oltottak be. Pontosabban beutazhatnak, de csak ugyanolyan feltételek mellett, mintha nem lenének beoltva. Néhány uniós tagállam, például Franciaország ugyanakkor elfogadva a keleti oltásokat is.