Search
Close

Uniós óvintézkedések egy új, Dél-Afrikából terjedő vírustörzs ellen

Brüsszel, 2021. november 26.
Egy új, Dél-Afrikából terjedő Covid-vírusvariáns megállítására az Európai Bizottság pénteken a repülőutak azonnali felfüggesztését és a régióból érkezőknek szigorú karanténszabályok előírását javasolta a tagállamoknak.

Az Európai Bizottság az afrikai kontinens déli részéből Európa felé irányuló légiforgalom azonnali felfüggesztésével készül reagálni egy új, állítólag minden korábbinál fertőzőbb koronavírus-variáns felbukkanására és terjedésére Dél-Afrikából.

A testület az új vírustörzs átterjedésének megakadályozása érdekében pénteken a beutazásokra hatályba léptethető vészfék-rendszer aktiválására tett javaslatot a tagállamoknak. A repülőjáratok felfüggesztése egyelőre Dél-Afrikát és a környező országokat érintené. Brüsszel ezzel párhuzamosan a régióból Európába visszaérkezőkkel szemben szigorú karantélelőírások alkalmazását kéri a kormányoktól.

„Nagyon fontos, hogy Európában mindenki gyorsan, határozottan és egységesen cselekedjen” – vélekedett Ursula von der Leyen, bizottsági elnök, aki a nap folyamán tudósokkal és szakértőkkel is egyeztetett, akik elmondása szerint támogatásukról biztosították az óvintézkedéseket az új variáns nemzetközi elterjedésének a megelőzése érdekében.

„Eljött az ideje a több védőoltásnak és az emlékeztető oltásoknak. Az EU által a gyártókkal kötött megállapodások előírják, hogy az oltóanyagokat haladéktalanul az új variánsokhoz kell hozzáigazítani, amint azok felbukkannak” – mutatott rá az Európai Bizottság elnöke. 

Az Euronews információi szerint a magyar kormány – amely egyedül az EU-ban nem kívánt részt venni az új uniós oltóanyag-beszerzésben – „diszkréten” felülvizsgálta az álláspontját és bejelentkezett vakcinákért, amelyek az 5-11 éves korosztály beoltásához szükségesek.