Search
Close

Kötelező menekültkvótát javasol az EP jelentéstevője

Brüsszel, 2021. november 30.
A nemzetközi védelemre jogosult személyeket kötelezően el kellene osztani a tagállamok között tömeges migrációval járó krízishelyzetekben és az áthelyezésért felelős EU-koordinátort is kinevezne a rendelettervezetről szóló EP-jelentés szerzője, a spanyol Juan Fernando López Aguilar.

A migrációs paktumról szóló jogalkotási csomag krízishelyzetekről szóló parlamenti jelentésének szerzője, Juan Fernando López Aguilar azt javasolja, hogy migrációs válsághelyzetben az első számú és legfőbb eszköz a nemzetközi védelemre szoruló személyek kötelező tagállamok közötti elosztása, vagyis a kötelező menekültkvóta legyen.

A spanyol szocialista – aki kedden mutatta be az állampolgári jogi szakbizottságban (LIBE) a Bizottság által javasolt krízisrendelethez kapcsolódó jelentését – ezzel látványosan eltérne Brüsszel tervétől, amely a menedékkérők áthelyezését csak mint választható opciót tartalmazta, és alternatívaként lehetőséget adott a kötelező szolidaritás kifejezéseként a tagállamoknak az elutasított menedékkérők visszaküldésének átvállalására (visszaküldési szponzorálás). 

Ehhez képest a LIBE szakbizottság spanyol elnöke szerint a migrációs nyomás elhárításának elsődleges eszközének a kötelező áthelyezésnek (vagy elosztásnak) kell lennie. Ez egy előzetes elosztási kulcs alapján történne, amelynél három szempontot vennének figyelembe: a tagállamok egy főre jutó GDP-jét, a népesség számát és a foglalkoztatás mértékét. 

A krízishelyzetekre vonatkozó rendelet olyan helyzetekben kívánna segítséget nyújtani országoknak, amikor azok hirtelen nagy tömegű migrációs hullámmal kell, hogy szembenézzenek. A jelentés szerint a az EP, a Tanács és az érintett tagállam kezdeményezésére a Bizottságnak az uniós ügynökségek (Frontex és EASO), valamint a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) és az UNHCR adatai alapján kockázatfelmérést kellene készítenie és megállapítást tennie nem csak tömeges migráció, hanem annak közvetlen veszélye esetén is, ami aktiválná a krízismechanizmust.

López Aguilar a nemzeti migrációs válsághelyzeteket regionális és helyi krízisszituációkkal is kiegészítette, utalva az ilyenek előfordulásának nagy valószínűségére Európa déli részén fekvő szigeteken. 

A rendelet parlamenti verziója a regisztrációs időszak három héttel történő ideiglenes meghosszabbítására is lehetőséget biztosítana migrációs krízishelyzetekben, és prima facie nemzetközi védelemben részesítene a kiskorúakat és más sebezhető csoportokat úgy, hogy egy hónapon belül elbírálják a kérelmüket és a kötelező áthelyezésnél is elsőbbséget élvezzenek. 

A spanyol szocialista politikus azt is javasolja, hogy az Európai Bizottság egy, a kötelező áthelyezésért felelős EU-koordinátort nevezzen ki, aki segítségére lesz a tagállamoknak a menedékkérők elosztásában. 

Juan Fernando López Aguilar szerint bár akadnak az EP-ben a kötelező menekültkvótát ellenző pártcsoportok, meggyőződése, hogy a parlamenti többség támogatni fogja a javaslatait.