Search
Close

Uniós szankciók a Wagner orosz zsoldossereg és támogatói ellen

Brüsszel, 2021. december 13.
Két szankciós csomagról is döntöttek hétfőn az EU-tagállamok külügyminiszterei: a Maliban zajló politikai átmenetet gáncsoló személyekről és szervezetekről, valamint a Wagner Csoportnak nevezett orosz magán zsoldoshadseregről, amely az EU szerint a nemzetközi jog megsértésével több válságövezetben is erőszakos felforgató tevékenységet folytat.

A Nyugat feltételezése szerint a Kreml hibrid hadviselésében szerepet játszó, zsoldosokból álló Wagner Csoporttal, és a hozzá tartozó nyolc személlyel és három szervezettel szembeni korlátozó intézkedésekről határozott hétfőn az EU külügyi tanácsa. 

A listán szereplő természetes és jogi személyek EU-ban lévő bankszámláit és vagyontárgyait befagyasztják, és beutazási tilalommal sújtják őket. Az Európai Unióban működő pénzintézetek és üzleti vállalkozások is el lesznek tiltva attól, hogy a szóban forgó személyekkel és cégekkel üzleteljenek és azoknak közvetve vagy közvetlenül hiteleket nyújtsanak. Bár a listán szereplő személyek és cégek nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, többségük vélhetően semmilyen üzleti és személyes érdekeltséggel nem rendelkezik Európában, így a szankciók inkább jelképesek.

„A Wagner Csoport zsoldosokat toborzott, képzett ki és küldött világszerte válságövezetekbe, hogy erőszakos cselekményeket generáljanak, fosztogassák a természeti kincseket és a nemzetközi jog, az emberi jogok megsértésével megfélemlítsék a polgári lakosságot” - fogalmaz az EU27-ek által kiadott sajtóközlemény. 

Az EU szerint a listán szereplők súlyos emberi jogsértésekben vettek részt, a kínzást, a törvénytelen vagy önkényes kivégzéseket és gyilkosságokat is beleértve, vagy felforgató tevékenységet folytattak Líbiában, Szíriában, Ukrajna keleti részén és a Közép-Afrikai Köztársaságban. Mint a külügyminiszterek rámutatnak, a zsoldoscsapat – amely 2017-benkörülbelül 6 ezer főt számlált – a Száhel térségre is kiterjesztette kártékony befolyását. 

A nyilatkozat szerint a döntés célja a Wagner Csoport felforgató tevékenységének a korlátozása, és az EU-nak az eltökéltségét demonstrálja azokkal szemben, akik a nemzetközi békét és biztonságot veszélyeztetik. A korlátozó intézkedéseket összesen négy uniós szankciós rezsim alapján fogadta el az Európai Unió. 

A Wagner Csoportról az első híradások 2014-ből származnak, amikor a korábban az orosz reguláris hadseregben szolgált, és onnan leszerelt katonákat Kelet-Ukrajnába és a Krímbe dobták át harcolni. Bár az orosz vezetés cáfol mindenféle hivatalos kapcsolatot a kormányzat és a zsoldossereg között, Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdai nyilatkozatában azt mondta, hogy a csoport Oroszország hibrid hadviselését tükrözi. 

A Wagner Csoport finanszírozójának és legfelső kormányzati kapcsolatának a Vlagyimir Putyin „szakácsának” is nevezett Jevgenyij Prigozint tartják, aki ezt cáfolja. Az EU egy évvel ezelőtt már szankciókkal sújtotta az orosz üzletembert, akit a csoport mögött sejtenek. 

A külügyminiszterek egy másik szankciós döntéssel olyan személyeket és intézményeket is feketelistára helyeztek hétfőn, akik a Maliban zajló politikai átmenetet akadályozzák. 

A külügyminiszteri tanács az Ukrajna keleti határai mentén megfigyelt orosz katonai felvonulással is foglalkoztak. Mint Borrell megjegyezte, az EU27-ek egységesen kiállnak Ukrajna szuverenitása és területi egysége mellett. „Bármilyen agressziónak politikai következményei és magas gazdasági ára lesz Oroszország számára” – figyelmeztetett sajtótájékoztatóján az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.