Search
Close

Brüsszel: a lengyel alkotmánybíróság nem független és nem pártatlan

Brüsszel, 2021. december 22.
Idei utolsó ülésén az Európai Bizottság újabb kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelországgal szemben a lengyel alkotmánybíróság és annak egy esetjoga miatt. A Bizottság szerint a lengyel alkotmánybíróság nem felel meg többé az EU-szerződés azon cikkének, amely a hatékony bírósági védelemhez való jogot garantálja.

Újabb kötelezettségszegési eljárás elindításáról döntött idei utolsó ülésén a biztosi testület, kétségbe vonva a lengyel alkotmánybíróság uniós szerződésnek való megfelelését és konkrétan megkérdőjelezve annak egyik közelmúltbeli, esetjogra vonatkozó ítéletét. 

A Bizottság által meghivatkozott két, július 14-i és október 7-i  alkotmánybírósági ítélet az EU-szerződések rendelkezéseit összeegyeztethetetlennek minősítette a lengyel alkotmánnyal, Brüsszel szerint „egyértelműen megkérdőjelezve az uniós jog elsődlegességét”. 

Az Európai Bizottság szerint a két ítélet „megsérti az uniós jog autonómiájára, elsődlegességére, hatékonyságára és egységes alkalmazására vonatkozó általános elveket és az Európai Bíróság ítéleteinek kötelező jellegét”. 

A testület közleményében aláhúzza, hogy az alkotmánybíróság júliusi ítélete megtagadta az Európai Bíróság által az EU működéséről szóló szerződés 279-es cikke alapján elrendelt felfüggesztő határozatok kötelező jellegét a hatékony bírósági felülvizsgálat garantálásáról. Az októberi ítéletével pedig a Bizottság szerint a lengyel alkotmánybíróság figyelmen kívül hagyta az EU-jogból fakadó kötelezettségeit, amikor alkotmányellenesnek minősítette a Bíróságnak az uniós alapszerződés 19 (1)-es cikkének az értelmezését. 

A testület továbbá úgy ítéli meg, hogy a két alkotmánybírósági döntés túlzóan korlátozó értelmezéssel megsérti a szerződés 19(1)-es cikkét, amely a hatékony bírósági védelemhez való jogot garantálja. Ezáltal megfosztja az egyéneket a lengyel bíróságok előtt a rendelkezésben foglalt teljeskörű garanciáktól. 

Az Európai Bizottság azt is leszögezi, hogy komoly kételyei vannak az alkotmánybíróság függetlensége és elfogulatlansága iránt, ezért úgy véli, hogy nem felel meg többé egy, a jog alapján létrehozott bíróság követelményeinek, ahogy azt az EU alapszerződés 19(1)-es cikke előírja.

Varsónak két hónapja van a válaszra, amelyet követően a Bizottság döntésétől függ majd, hogy folytatódik-e az eljárás.