Search
Close

Három új forrásból évi 17 milliárd euró plusz bevétele lehet az EU-büdzsének

Brüsszel, 2021. december 22.
Három új saját bevételi forrásra tett javaslatot szerdán az Európai Bizottság, amelyekből évente 15,8 és 17,3 milliárd euró bevétele származhat az EU-büdzsének, és amelyekből futja majd a helyreállítási eszközhöz felvett megahitel részleges visszafizetésére és az újonnan javasolt szociális klímaalap költségeire is.

Több hónapos késéssel az Európai Bizottság december 22-én előterjesztette három új bevételi forrásra vonatkozó javaslatát az uniós költségvetésbe. Az első az európai kibocsátáskereskedelemből (ETS) származó bevételeken, a második az importált áruk széndioxid-kibocsátását ellensúlyozó mechanizmus (CBAM) által generált forrásokon, a harmadik pedig a multinacionális vállalatok nyereségének azon a részén alapul, amit az adóztatási jogok újraelosztásáról szóló globális megállapodás értelmében visszakerül a tagállamokhoz.

A három új saját bevételi forrás a Bizottság becslése szerint a 2026 és 2030 közötti időszakban évente 2018-as árakon számolva 15,8 és 17,3 milliárd eurót generál majd az uniós költségvetésbe. 

Az ETS-ből éves szinten 12,5 milliárd euró, a CBAM-ból 0,8 milliárd euró, a nemzetközi társasági minimumadóból pedig 2,5-4 milliárd euró bevételt remél Brüsszel. 

Az évi 16-17 milliárd eurós bevételből a Bizottság becslései szerint 7 milliárd euró jut majd a Fit for 55 klímacsomag keretében kompenzációként javasolt Szociális Klímaalap finanszírozására és hozzávetőleg 9 milliárd euró 2026-tól a 800 milliárd euró összegű helyreállítási eszköz (NGEU) finanszírozására közös adósságkibocsátás révén felvett hitel vissza nem térítendő támogatási komponensének a törlesztésére (a teljes hitelt 2057-ig kell majd visszafizetni). 

„A mai csomaggal egyrészt megteremtjük a Next Generation EU törlesztésének pénzügyi fedezetét, másrészt a Szociális Klímaalap finanszírozásának biztosításával alapvető támogatást nyújtunk az „Irány az 55%!” intézkedéscsomaghoz. Az új saját forrásokkal tehát garantáljuk, hogy a Next Generation EU valóban előnyös legyen a következő generáció számára” – jelentette ki Johannes Hahn, aki a költségvetésért és az igazgatásért felelős a biztosi testületben. 

Hahn sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a most javasolt három új saját forrás a közösen felvett hitel közel 2/3-nak a törlesztését fedezi (az ehhez szükséges összeg körülbelül 15 milliárd euró), ezért a fennmaradó 1/3 fedezésére második körben, 2023-ban terjeszt el majd elő javaslatot a Bizottság. Hahn szerint a második saját forrás csomagban az első csomag kiigazítása és esetlegesen a pénzügyi tranzakciókat terhelő adó (FTT) szerepelhet, plusz a még fennmaradó rés fedezésére valamilyen forrás.