Search
Close

EMA: nem lehet 3-4 havonta emlékeztető oltásokat adni

Brüsszel, 2022. január 11.
Óva intett az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) oltóanyag-stratégiájának vezetője attól, hogy a tagállamok három-négy havonta emlékeztető oltással védjék a lakosságot a Covid19 ellen. Marco Cavaleri szerint a túl gyakori oltás túlterhelheti az immunrendszert és oltási fásultságot idézhet elő a lakosság körében. Az EMA illetékese szerint egyelőre nem tartunk ott, de az omikronnal abba az irányba haladunk, hogy a koronavírus világjárványból helyi járvánnyá, közönséges betegséggé váljon.

Bár még nem áll rendelkezésre elegendő adat a negyedik Covid-elleni oltóanyagról (a második emlékeztető oltásról), az Európai Gyógyszerügynökség egyik vezető tisztviselője egy keddi sajtótájékoztatón mégis aggályosnak nevezte azokat az oltási stratégiákat, amelyek rövid időn belül a lakosság ismétlődő beoltását célozzák. 

„A rövid időközökben beadott ismétlődő oltások nem minősülnek hosszú távon fenntartható stratégiának. Nem lehet 3-4 havonta emlékeztető oltásokat beadni” – közölte egy kérdésre válaszolva Marco Cavaleri, az EMA oltóanyag-stratégiájának vezetője. A vezető tisztviselő két okot is megnevezett, amiért nem tanácsolja az emlékeztető oltások túl rövid időközönként való beadását. „Ha 3-4 havonta új emlékeztető oltást adunk, akkor az gyengítheti az immunválaszokat. Nem szabad túlterhelni az immunrendszert. Ezenkívül azt is kockáztatjuk, hogy a lakosság egyszerűen belefásul az ismétlődő védőoltásokba” – figyelmeztetett a szakértő, aki szerint sokkal célszerűbb időben jobban széthúzni a vakcinák beadását, amit ráadásul a hideg évszakokkal is jobban szinkronba kell majd hozni.

Több európai országban, így hazánkban is mérlegelik a negyedik védőoltást, Kásler Miklós miniszter szerint „biztosan számolni kell vele”. 

Az Európai Gyógyszerügynökség oltóanyag-stratégiájának vezetője elmondta, hogy még korántsem biztos az, hogy egy, külön az omikronra kifejlesztett vakcina lenne a legjobb stratégia az új, rendkívül gyorsan terjedő, de a Covid19 korábbi, Delta variánsánál szelídebbnek tűnő vírusvariáns ellen. A Pfizer/BioNTech minapi bejelentése szerint márciusra valószínűleg elkészül az omikron ellen kifejlesztett oltóanyag. Marco Cavaleri szerint ebben az esetben áprilisban-májusban megkaphatja a forgalomba hozatali engedélyt az új variánsra szabott vakcina. 

Az EMA vezető tisztviselője ugyanakkor arról is szót ejtett, hogy az omikron szélvészgyors terjedésével (a WHO szerint két hónapon belül kettőből egy európai átesik a víruson) a lakosság védettsége is növekedni fog, ami az átoltásra ráépülve elég gyorsan egy olyan helyzetet eredményezhet, hogy a világjárvány helyi járvánnyá, tulajdonképpen közönséges betegséggé szelídül, mint az influenza, ahogy a spanyol kormány már az újabb hullámot kezeli. „Valóban abba az irányba tartunk, hogy a vírus egyre inkább közönséges endémiává váljon. De, még nem tartunk ott, ahogy azt az omikron példája is mutatja” – húzta alá Marco Cavaleri.