Search
Close

Közeleg a lengyel pénzbírság végrehajtásának ideje

Brüsszel, 2022. január 13.
Ketyeg az óra a lengyel kormánynak, amelynek elvileg január 18-ig kellene befizetnie az uniós kasszába körülbelül 15 millió euró, az Európai Bíróság által kiszabott pénzbírságot, különben tíz nap ráhagyással az Európai Bizottság az országnak járó kifizetésekből vonja le az összeget – közölte csütörtökön a testület illetékes szóvivője.

Január végén könnyen bekövetkezhet az, amire még nem volt példa az Európai Unió történetében: az Európai Bizottság körülbelül 15 millió euróval csökkentheti a Lengyelországnak járó pénzügyi transzfereket, végrehajtva az Európai Bíróság által még szeptember 20-án Varsóra kiszabott pénzbírságot egyik ideiglenes ítéletének a végre nem hajtása miatt. 

„Hasonló eddig nem voltpélda az EU gyakorlatában, hogy egy tagállam megtagadta a Bíróság által kiszabott pénzbírság kifizetését” – jegyezte meg Újvári Balázs, a Bizottság költségvetési ügyekben illetékes szóvivője. Lengyelországnak azért kell napi 500 ezer eurós pénzbírságot fizetnie az uniós kasszába, mert a mai napig nem hajtotta végre az Európai Bíróság tavaly májusi felfüggesztő rendelkezését a lengyel-cseh határon lévő, súlyosan környezetszennyezőnek minősített Turow-i bánya bezárásáról. 

Brüsszel még november 10-én küldte meg az első fizetési felszólítást 45 napos határidővel az első hónapra vonatkozó, körülbelül 15 millió euró összegű számla kifizetéséről (a számla a szeptember 20-október 19-i időszakot öleli fel). Miután Varsó nem reagált a meghagyásra, a Bizottság január 3-án egy emlékeztetőt (második felszólítást) küldött, arra szólítva fel a lengyel kormányt, hogy 15 napon belül rendezze a számlát. 

Ez a határidő január 13-án jár le és ha a lengyel hatóságok addigra sem tesznek eleget a felszólításnak, a dosszié a szóvivő tájékoztatása szerint átkerül a Bizottság költségvetési főigazgatóságához, ahol szemügyre veszik, milyen esedékes lengyel kifizetésekből vonhatják le a pénzbírságnak megfelelő összeget. Erről tájékoztatni fogják a kormányt, mielőtt 10 munkanap elteltével, tehát január utolsó napjaiban meghoznák a végleges döntést. 

A varsói kormány korábban azzal fenyegetőzött, hogy az országnak járó pénzek esetleges amputálására válaszul kevesebb pénzt fizethet be nemzeti hozzájárulásként az Unió kasszájába. 

A Bizottság értesülésünk szerint közben egy második, napi egymillió eurós bírság bevasalásán is „dolgozik”, amit egy másik, a fegyelmi kamarák működését az uniós joggal ellentétesnek minősítő európai bírósági ítélet miatt szabtak ki Lengyelországra. A Bizottság korábban levelet írt Varsónak, arról érdeklődve, hogyan tervezi végrehajtani az ítéletet. Erre Varsóból megérkezett a válasz, amit Brüsszelben jelenleg is tanulmányoznak. Nevük mellőzését kérő források valószínűsítették, hogy itt is hamarosan kiküldi a bizottság az első fizetési meghagyást.