Search
Close

Macron alkut kötne Moszkvával az európai biztonságról

Strasbourg/Brüsszel, 2022. január 19.
A demokrácia, a progresszió és a béke európai ígéretének megújítását helyezte középpontba szerdán Strasbourgban az EP plenáris ülésén mondott beszédében Emmanuel Macron francia köztársasági elnök. Macron közölte, hogy heteken belül egy új biztonsági rendre vonatkozó európai javaslatot kell az asztalra helyezni, megvitatni azt a szövetségesekkel, majd tárgyalásokat kezdeni erről Oroszországgal.

A francia köztársasági elnök szerdán Strasbourgban képviselők előtt hangsúlyozta, hogy az EU három nagy ígérete – a demokrácia, a haladás és a béke – az elmúlt években megingott, és „nemzedékünk feladata, hogy ezt visszaállítsa”. 

Emmanuel Macron a francia soros EU-elnökség alkalmából 30 percen át vázolta fel a képviselőknek a féléves programot, majd két alkalommal, több mint egy órán keresztül válaszolt az EP tagjainak kérdéseire és megjegyzéseire. 

A francia államfő megismételte tárgyalási ajánlatát Moszkvának az európai biztonságpolitikai architektúráról, miközben azt a benyomást keltette, hogy az ajánlat nem lehet más, mint visszatérni a 30 évvel ezelőtti kiindulóponthoz, amikor Oroszország is magára nézve kötelezőnek fogadott el olyan elveket, mint az országok választási szabadsága, területi épségének és a határok sértetlenségének tiszteletben tartása.

„A következő néhány hétben el kellene jutnunk egy európai javaslat véglegesítéséhez egy új biztonsági és stabilitási rendről. Ezt az európaiak között kell kialakítanunk, aztán megvitatni NATO-szövetségeseinkkel, majd tárgyalások céljából átnyújtani Oroszországnak” – jelentette ki a francia elnök, aki szerint az EU-nak a párbeszédet arra kell felhasználnia, hogy egyértelművé tegye az elveit és az elvárásait az új biztonsági rendszerről. 

Macron leszögezte, hogy Németországgal folytatják az együttműködést annak érdekében, hogy az úgynevezett Normandia-formátumban (Németország, Franciaország, Ukrajna és Oroszország) hárítsák el az ukrán határon kialakult veszélyhelyzetet. „Biztosítani fogjuk, hogy Európa egységes hangja hallható legyen” – tette hozzá Emmanuel Macron.

A francia államfő Afrika mellett hosszasan szólt a Nyugat-Balkánról is, amelynek szerinte világos perspektívát kell adni egy „pozitív csatlakozásról”, amelynek ésszerű határidőn belül be kellene következnie. Ugyanakkor egyértelművé tette azt is, hogy – szerinte – az EU a jelenlegi szabályok mellett nem lenne képes 31-32 taggal működni. Úgy vélte, hogy az EU jövőjéről szóló, jelenleg is zajló konferencia lehetőséget teremt a szabályok újragondolására, arra, hogyan lehetne felgyorsítani és olajozottabbá tenni a döntéshozatalt (a nemzeti vétó eltörlését konkrétan nem említette). 

Macron szerint ahhoz, hogy az EU és Nagy-Britannia kapcsolataiban helyreálljon a bizalom a brit félnek mindenekelőtt tartania kell magát a saját maga által vállalt kötelezettségekhez, legyen az az északír jegyzőkönyv, vagy a halászati politika. 

Az elnök a jogállamiság kérdéséről is részletesebben szólt, azt ígérve, hogy Párizs féléves elnöksége alatt az európai értékek előmozdítója lesz. Megjegyezte, hogy a liberális demokrácia az utóbbi évtizedekben kifáradt és jelenlegi formájában nem tud megfelelni az évszázad kihívásainak. 

A francia vezető szerint a jogállamiság vége az önkény lenne. „Van egy ideológiai küzdelem, amit a határaink mentés egyes autoriter hatalmak folytatnak” – jegyezte meg. „A jogállamiságot nem Brüsszel találta ki, hanem ez a mi közös kincsünk” – szögezte le. 

Emmanuel Macron arra is kitért, hogy az EU-nak egy jövőbe mutató modellt kell követnie, ami a környezeti fenntarthatóságon és egy európai digitális modell létrehozásán kell többek között, hogy alapuljon. Utóbbi három pillérre kell, hogy épüljön. Ezek: a tisztességes piaci verseny, a fogyasztók védelme és az innováció.