Search
Close

Bizottság: uniós jogot sért az AEGON-felvásárlás magyar vétója

Brüsszel, 2022. január 20.
Az Európai Bizottság előzetes megállapítása szerint Magyarország megsértette az uniós jogot, amikor megvétózta, hogy az osztrák VIG biztosító felvásárolja az AEGON csoport magyar leányvállalatait. Brüsszel a vizsgálat végén akár meg is semmisítheti a magyar vétót.

A magyar hatóságok 2021. április 6-i döntése, amely megvétózta, hogy a Vienna Insurance Group (VIG) felvásárolja az AEGON csoport magyar leányvállalatait, sérti az uniós összefonódás-rendelet 21. cikkét az Európai Bizottság által elvégzett előzetes vizsgálat következtetése szerint. 

A brüsszeli versenyhatóság még 2001. októberében indított vizsgálatot az ügyben, és mint csütörtöki közleményében emlékeztet rá, a tervezett felvásárlás egy nagyobb ügylet részét képezi, amelyet a Bizottság az uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet alapján 2021. augusztus 12-én feltétel nélkül engedélyezett. 

A felvásárlás arra irányult, hogy a VIG felvásárolja az AEGON magyar, lengyel, román és török életbiztosítási és nem-életbiztosítási, nyugdíjalap-kezelési, vagyonkezelési és kiegészítő szolgáltatásokat nyújtó üzletágait. Azelőtt, hogy a Bizottság engedélyezte az ügyletet, Magyarország vétóhatározatot adott ki a közvetlen külföldi befektetések átvilágítására vonatkozó magyar jogszabály koronavírus-világjárvánnyal összefüggésben bevezetett módosításai alapján, azzal érvelve, hogy a felvásárlás veszélyeztetné Magyarország jogos érdekeit.

Csakhogy, mint a testület rámutat, az uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet 21. cikke értelmében a Bizottság kizárólagos hatáskörrel rendelkezik az uniós léptékű összefonódások vizsgálatát illetően, a tagállamok pedig nem alkalmazhatják nemzeti jogszabályaikat ezekre az ügyletekre. 

A tagállamok csak akkor hozhatnak intézkedéseket a jogos érdekek védelmében, ha ezek az intézkedések összeegyeztethetők az uniós jog általános elveivel és egyéb rendelkezéseivel, és ha az intézkedésekről a tagállam – néhány kivételes esettől eltekintve – tájékoztatja a Bizottságot. A Bizottság ellenőrzi az intézkedések megfelelőségét és uniós joggal való összeegyeztethetőségét, és azt is megvizsgálja, hogy valóban jogos érdek védelmére irányulnak-e.

A Bizottság az előzetes értékelés alapján megállapítja, hogy megalapozott kételyek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy az intézkedés az EU összefonódás-ellenőrzési rendelete értelmében Magyarország jogos érdekeinek védelmére irányul-e. A Bizottság ezért előzetesen úgy ítéli meg, hogy Magyarország érvelése nem kielégítő, és hogy az országnak a döntés meghozatala előtt tájékoztatnia kellett volna a Bizottságot a felvásárlás tervezett megvétózásáról, és a jóváhagyását kellett volna kérnie. 

Előzetes értékelésében a Bizottság úgy érvel továbbá, hogy a vétó összeegyeztethetetlen az uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet 21. cikkével, mivel sérti a letelepedés szabadságát. Brüsszel felkéri Magyarországot, hogy 10 munkanapon belül válaszoljon a felvetésekre.

"A Bizottság ki fogja értékelni Magyarország válaszát, és mérlegelni fogja, milyen lépéseket tegyen a továbbiakban. Ha a válasz nem oszlatja el teljes mértékben az aggályokat, a testület végleges döntést hozhat az ügyben, megállapítva, hogy Magyarország megsértette az EU összefonódás-ellenőrzési rendeletének 21. cikkét, és elrendelheti a vétó visszavonását" - húzza alá a közlemény.