Search
Close

Uniós pénzből szállítanak fegyvereket Ukrajnának

Brüsszel, 2022. február 28.
Az európai légtér lezárása az orosz légiflotta elől, a megtévesztő orosz propagandát sugárzó Russia Today és Szputnyik televíziós csatornák sugárzásának betiltása, az ukrán hadsereg nehézfegyverekkel való ellátása uniós finanszírozással és a belarusz rezsim elleni újabb szankciók. Íme a vasárnapi szankciós „termés”, amiről a tagállamok külügyminiszterei állapodtak meg telekonferenciájukon. Eközben orosz-ukrán béketárgyalások kezdődtek a határ belarusz oldalán.

Története során az Európai Unió először fog finanszírozni fegyverek és más eszközök beszerzését és szállítását egy háborúban álló országnak. Az EU27-ek külügyminiszterei vasárnapi informális videokonferenciájukon támogatták a kül-és biztonságpolitikai főképviselő javaslatát, hogy az EU nehézfegyverekkel, például légvédelmi rakétákkal lássa el az orosz agresszió ellen védekező Ukrajnát. 

Josep Borrell szerint az EU az európai békeeszközből és a kormányközi alapból 450 millió eurót fordít majd az Ukrajna számára létfontosságú harcászati fegyverek beszerzésére, amelyek egy Lengyelországban felállítandó logisztikai központból jutnának el a tervek szerint Ukrajnába a frontvonalba. Az Unió további 50 millió euró értékben üzemanyagot és katonai védőeszközöket szállít majd az ukrán hadseregnek. 

Előzőleg több tagállam is bejelentett fegyverszállítást az orosz túlerővel szemben harcoló ukránoknak. Németország például korábbi álláspontjához képest 180 fokos fordulattal ezer tankelhárító fegyvert és 500 vállról indítható Stinger rakétát ajánlott fel Kijevnek. Olaf Scholz német kancellár széles körben történelminek mondott parlamenti beszédében pedig bejelentette, hogy Németország az orosz kihívás miatt a GDP 2%-a fölé emeli hadi kiadásait. 

Az EU egyhangúlag úgy döntött, hogy lezárják az Európai Unió légterét minden orosz repülőgép előtt. „Valamennyi orosz tulajdonban lévő, Oroszországban nyilvántartásba vett vagy oroszok által ellenőrzött repülőgép kitiltását javasoljuk. Ezek a repülőgépek nem szállhatnak le és fel az Unióból és nem repülhetnek át az EU területe felett” – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. 

Az EU ugyancsak egy tabut megdöntve betiltja az orosz állami tulajdonú Russia Today és Szputnyik, illetve a hozzájuk tartozó tv-csatornák sugárzását az EU területén. „Ezek nem terjeszthetik többé hazugságaikat Putyin háborújának igazolására és az Unión belüli egység megbontására” – jelentette ki von der Leyen, aki mérgező és kártékony félretájékoztatásról beszélt. 

Ezen kívül az uniós szankciós lista is újabb személyek és cégek nevével bővül, Josep Borrell szerint az orosz elit Putyint támogató tagjairól van szó, akik hasznot húznak az Ukrajna elleni háborúból. 

A külügyminiszterek jóváhagyták az előző nap G7-es szinten hozott döntést egyes orosz bankoknak a SWIFT-rendszerről történő lekapcsolásáról és az orosz központi bank európai tranzakcióinak a befagyasztásáról (a gazdasági és pénzügyi szankciókról lásd külön anyagunkat). Josep Borrell szerint a szankciók az orosz jegybank kezelésében lévő tartalékok körülbelül felét érintik. 

Az Ukrajna elleni orosz támadásban való aktív közreműködés miatt a Lukasenko-rezsimet is újabb gazdasági szankciókkal sújtja az EU, betiltva belarusz ásványi anyagok, dohánytermékek, fák, a cement, a vas és az acél exportját az EU-ba. Ezentúl Belaruszra is kiterjesztik a kettős felhasználású termékek exportjának tilalmát. Az EU olyan személyeket is célba vesz majd a szankciókkal, akik felelősek az Ukrajna elleni agresszióért. 

Az EU emellett nemzetközi színtéren is fokozott erőfeszítést tesz Oroszország diplomáciai elszigetelése érdekében. Ezen erőfeszítés első eredményét Josep Borrell az ENSZ Biztonsági Tanács szavazásában látja, ahol senki, még Kína sem támogatta Oroszországot. „A nemzetközi közösség el fogja szigetelni Oroszországot” – közölte az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. 

Az EU humanitárius fronton is aktív és minden segítséget megkíván adni az Ukrajnával határos tagállamoknak, ahová nagy számban áramlanak be az ukrán menekültek (az ENSZ becslése szerint vasárnap estig 368 ezer ukrán menekült el az országból). A vasárnap ugyancsak válságülést tartó belügyminiszterek pedig annak lehetőségéről tárgyaltak, hogy az ukrán menekültek ideiglenes védelmet kapjanak az EU területén. A Bizottság várhatóan napokon belül javaslatot terjeszt elő, amit a következő bel- és igazságügyi tanácsülésen fogadhatnak el. 

Közben bejelentették, hogy mlg vasárnap ukrán-orosz tárgyalások lesznek Belaruszban, a határhoz közel. A hírt mindkét oldalról megerősítették, egyelőre nem tudni, hogy milyen szinten tartják a találkozót.