Search
Close

Brüsszel friss tervével az EU éveken belül leválna az orosz gázról

Brüsszel, 2022. március 8.
Az Európai Bizottság által kedden javasolt intézkedési terv az év végéig kétharmaddal csökkentené az orosz földgáz iránti uniós keresletet és céliul tűzi ki, hogy az EU már jóval 2030 előtt teljesen leváljon az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. Brüsszel áprilisban jogalkotási javaslatot kíván előterjeszteni arra kötelezve a tagállamokat, hogy a fűtési szezon kezdetéig 90%-os szintig töltsék fel föld alatti gáztárolóikat.

Oroszország Ukrajna elleni agressziójára és a geopolitikai feszültségek által táplált gázár-robbanásra való tekintettel az Európai Bizottság kedden egy olyan tervet terjesztett az EU tagállamai elé, amelynek végrehajtása esetén az Unió - állítása szerint - már az év végéig kétharmaddal csökkentheti az Oroszországból érkező földgáz iránti keresletet. „Borzalmasan nehéz, de nem lehetetlen” – közölte Frans Timmermans, a testület ügyvezető alelnöke a közlemény bemutatásakor, amely az európai zöld megállapodás felgyorsításában látja a megoldást az egekbe szökő fosszilis energia árak és Európának az Oroszországtól való függősége ellen. 

A RePowerEU néven futó kezdeményezés egyértelmű célja, hogy az EU a gázellátás diverzifikálása, a megújuló gázok térnyerésének felgyorsítása, a földgáznak a fűtésben és a villamos energia termelésében más energiaforrásokkal való helyettesítése, valamint az energiahatékonysági célok növelése révén már jóval 2030 előtt teljesen leváljon az orosz gáztól és más fosszilis tüzelőanyagoktól. 

„Függetlenné kell válnunk az orosz olajtól, széntől és földgáztól. Egyszerűen nem támaszkodhatunk egy olyan beszállítóra, aki nyíltan fenyeget bennünket. Most kell cselekednünk annak érdekében, hogy enyhítsük az emelkedő energiaárak hatását, diverzifikáljuk gázellátásunkat a következő télre, és felgyorsítsuk a tiszta energiára való átállást. Minél gyorsabban állunk át a megújuló energiaforrásokra és a hidrogénre, és minél nagyobb energiahatékonyság mellett tesszük ezt, annál gyorsabban leszünk valóban függetlenek és a saját energiarendszerünk urai” – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. 

„Villámgyorsan át kell állnunk a megújuló energiaforrásokra. A megújuló energiaforrások olcsó, tiszta és potenciálisan kimeríthetetlen energiaforrást jelentenek, és ahelyett, hogy máshol finanszíroznák a fosszilis tüzelőanyagok ágazatát, Európában teremtenek munkahelyeket. Putyin ukrajnai háborúja azt mutatja, hogy sürgősen fel kell gyorsítani a tiszta energiára való átállást” – szögezte le Frans Timmermans, az európai zöld megállapodásért felelős ügyvezető alelnök. 

A közlemény aláhúzza, hogy Ukrajna Oroszország által történő lerohanása után a gyors tiszta energia átállás melletti érvek erősebbek és világosabbak, mint valaha. Az EU földgázfogyasztásának a 90%-át importálja, és Oroszország az uniós gázfogyasztás több mint 40%-át fedezi. Az EU kőolaj-importjának 27%-a, szénbehozatalának pedig a 46%-a származik Oroszországból. 

A dokumentum szerint az EU-nak minden forgatókönyvre fel kell készülnie, és jóval az évtized vége előtt függetlenedhet az orosz földgáztól. „Minél előbb és határozottabban diverzifikáljuk az ellátásunkat, felgyorsítjuk a zöld energiatechnológiák üzembe helyezését és csökkentjük az energia iránti keresletet, annál korábban leszünk képesek kiváltani az orosz gázt” – mutat rá közleményében a Bizottság, hozzátéve, hogy a fókuszt a földgázról az orosz kőolajra és szénre is ki lehet terjeszteni, ahol az EU potenciális beszállítók szélesebb körére számíthat. A következtetés az, hogy a zöld átállás felgyorsítása egyszerre csökkenti a kibocsátást, csökkenti a az importál fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget és megvéd a szélsőség sárkilengésektől. 

A REPowerEU terv két pillérre alapozva növelné az uniós energiarendszer ellenállóképességét: 


-    a gázellátás diverzifikálása a nem orosz szállítóktól származó LNG-import és csővezetékes behozatal, valamint a biometán- és a hidrogéntermelés és -import növelése révén; 
-    valamint a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának gyorsabb csökkentése otthonainkban, az épületekben, az iparban és a villamosenergia-rendszerekben az energiahatékonyság fokozása, a megújuló energiaforrások használatának növelése, a villamosítás és az infrastrukturális szűk keresztmetszetek kezelése révén.
A Bizottság hangsúlyozza, hogy már az „Irány az 55%!” (Fit for 55) program jegyében kidolgozott bizottsági javaslatok teljes körű végrehajtása is 30%-kal, azaz 100 milliárd m3-rel csökkentené a földgáz éves fogyasztását 2030-ra. A REPowerEU tervben foglalt intézkedésekkel legalább 155 milliárd m3 fosszilisgáz-felhasználást lehetne megszüntetni fokozatosan, ami megegyezik az Oroszországból 2021-ben behozott mennyiséggel. E csökkentés közel kétharmada a testület meglátása szerint egy éven belül elérhető, véget vetve az EU egyetlen beszállítótól való túlzott függőségének.

A Bizottság szerint az enyhe télnek és az LNG-import gyors felfutásának köszönhetően Európa átvészeli az idei telet, akkor is, ha Oroszország esetleg teljesen elzárná a gázcsapot. A következő télre azonban már most meg kell kezdeni a felkészülést. A testület áprilisban jogalkotási javaslatot terjeszt majd elő, amely elő fogja írni a már meglévő föld alatti gáztárolókapacitásoknak a fűtési szezon kezdetéig (október 1-ig) legalább 90%-os szinten történő feltöltöttségét. A gáztárolók a télen felhasznált földgáz 25-30%-át adják normális esetben. A Bizottság 100%-os visszatérítési rátát fog javasolni annak érdekében, hogy a piaci szereplőket a tárolók feltöltésére ösztönözze. 

Az Európai Bizottság javaslatait már csütörtökön és pénteken megvitatják az EU27-ek állam- és kormányfői, akik Versailles-ban tartandó informális csúcstalálkozójukon nyilatkozatot fogadnak el, a Politico által megszerzett szövegtervezet tanúsága szerint az orosz gáztól, kőolajtól és széntől való európai függőség fokozatos kivezetését előirányozva. 

Joe Biden, amerikai elnök kedden bejelentette, hogy az USA olajembargót vezet be Oroszország ellen. Nagy-Britannia pedig az orosz kőolaj és földgáz év végéig történő fokozatos kivezetését tervezi. Az EU-ban nincs konszenzus sem az orosz olaj-, sem a földgáz-szállítások leállításáról.