Search
Close

Újabb EU-szankciók Oroszország és Belarusz ellen

Brüsszel, 2022. március 9.
Az EU által szerdán elfogadott szankciók negyedik köre az orosz tengerhajózást veszi célba és további 160 személyt helyez feketelistára, köztük 14 orosz oligarchát és családtagjaikat, valamint az Orosz Legfelső Tanács (a törvényhozás felső háza) 146 tagját. Belaruszt is újabb szankciókkal sújtja az EU, megszüntetve három fontos bank SWIFT-hez való hozzáférését és megtiltva területén a jegybank tranzakcióit.

A tagállamok nagykövetei szerdán újabb büntetőintézkedéseket hoztak Oroszország és Belarusz ellen az Ukrajna elleni agresszióra és a folytatódó katonai akcióra válaszul. 

A szankciók legújabb, sorozatban negyedik hulláma exportkorlátozásokat vezet be az orosz tengerhajózásra, a navigációs és rádió-kommunikációs technológiákra, és exportkontroll révén korlátozza a tengerhajózás biztonságát szolgáló berendezések szállítását is. 

Az EU újabb 160 személyt is feketelistára helyez (beutazási tilalom és számla- és vagyonbefagyasztás), köztük a parlament felsőháza, az Orosz Szövetségi Tanács 146 képviselőjét (akik megszavazták a két szakadár kelet-ukrajnai „népköztársaság” elismerését), és az acéliparban, az agrárszektorban, a gyógyszeriparban, a távközlésben és a digitális iparban érdekelt 14 oligarchát és üzletembert, illetve a családtagjaikat, akik üzleti tevékenységükkel jelentős bevételekhez juttatják az Orosz Föderációt. 

Az EU által bevezetett korlátozások immár 862 orosz magánszemélyt és 53 céget és szervezetet érintenek. 

Az EU a Belarusszal szembeni intézkedéseket is szinkronba hozza az orosz szankciókkal. Ami Belaruszt illeti, az új intézkedések:

-    Korlátozzák a SWIFT által három banknak (Belagroprombank, Dabrabyt Bank és a Belarusz Fejlesztési Bank) és leányaiknak nyújtott szolgáltatásokhoz való hozzáférést.

-    Megtiltanak minden, a valutatartalékokkal vagy vagyontárgyakkal kapcsolatos tranzakciót a belarusz központi bankkal, és a kereskedelmi célzatú beruházások államok által történő finanszírozását.

-    Április 12-től megtiltja a belarusz állami tulajdonú vállalatok részvényeinek európai tőzsdéken való jegyzését és az ilyen célú szolgáltatásokat.

-    Számottevő mértékben korlátozza a Belaruszból az EU-ba irányuló pénzügyi átutalásokat annak révén, hogy megtiltja a 100 eurót meghaladó betétet elfogadását belarusz állampolgároktól vagy ott tartózkodási engedéllyel rendelkező személyektől. 

-    Ugyancsak megtiltja euróban jegyzett bankjegyek Belarusznak való eladását.