Search
Close

További uniós pénzek jöhetnek a menekültek támogatására

Brüsszel, 2022. március 28.
Már 3,8 millió ukrán menekült tartózkodik az Európai Unióban, akik fogadásának és elosztásának a koordinálására a tagállamok belügyminiszterei 10 pontos cselekvési tervet fogadtak el hétfőn. Az Európai Bizottság közben keresi a pótlólagos forrásokat a legtöbb menekültet befogadó frontországok támogatására – közölte Ylva Johansson, belügyi biztos.

Tíz pontos cselekvési tervben állapodtak meg hétfői endkívüli tanácsülésükön az EU27-ek belügyminiszterei az Ukrajnából eddig az EU területére lépett közel 4 millió menekülttel kapcsolatos teendők jobb összehangolására. 

Ylva Johansson, az EU belügyi biztosa az ülést követő sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy mostanáig 3,8 millió menekült lépte át a határt Ukrajna felől az EU-ba, de Ukrajnán belül további 6-7 millióra becsülik az otthonaikat az orosz bombázások miatt elhagyni kényszerülők számát. Az EU-ba érkezett menekülők 50 százaléka gyermek. A biztos szerint Lengyelországban tartózkodnak a legtöbben, másfél millióan (a lengyel határt átlépők tényleges száma 2 millió felett van jóval, de közülük sokan valószínűleg továbbmentek főleg Németországba). 

A belügyi biztos emlékeztetett rá, hogy a menekültek áradata napi 200 ezer fővel néhány napja tetőzött, és mostanra lecsökkent napi 40 ezer főre. „Ugyanakkor nem tudhatjuk, hogy Putyin elnök milyen új lépésre szánja el magát, ami ugrásszerűen megnövelheti az újonnan érkezők számát” – vélekedett.

A tízpontos terv keretében az EU egy regisztrációs platformot hoz létre annak érdekében, hogy az ideiglenes védelmet élvező emberek az összes tagállamban ténylegesen gyakorolhassák a jogaikat. A platformon keresztül a tagállami hatóságok információt cserélhetnek a másik tagállamban nyilvántartásba vett személyekről. 

A terv egy másik pontja a tagállamok által a határátkelőknél, vagy központi pályaudvarokon létrehozott szállítási és információs központokat kapcsolja majd egyetlen közös rendszerbe, lehetővé téve a különböző közlekedési és személyszállítási útvonalak és eszközök összehangolását. 

A már létező szolidaritási platform át fogja világítani a tagállamok menekültek tömeges fogadására szolgáló kapacitásait annak érdekében, hogy közvetíteni tudja más tagállamok segítségnyújtásra vonatkozó ajánlatait. Az EU menekültügyi Ügynöksége célzott támogatást fog nyújtani a tagállamoknak a módosított vagy új operatív tervek alapján. 

A tagállamokat a közép- és hosszú távú szükségletek kezelése érdekében nemzeti szükségtervek kidolgozására kérik fel, amelyek alapul szolgálnak majd a Bizottság által elkészítendő közös európai válságtervhez. A Bizottság egy közös uniós indexet dolgoz majd ki, amelybe a tagállamok, az európai ügynökségek és a nemzetközi szervezetek által szolgáltatott információk kerülnek bele. 

A Bizottság a menekültügyi ügynökséggel karöltve szabvány operatív eljárásokat és egységes iránymutatást készít a gyermekek fogadására és támogatására, különös tekintettel a szülői kíséret nélküli gyerekekre. 

A tervnek továbbá egy közös emberkereskedelem elleni terv és a különösen sok ukránt befogadó Moldova iránt megnyilvánuló megerősített szolidaritás is a része.

Az EU az USA-val, Kanadával és az Egyesült Királysággal is össze kívánja hangolni az ukrán menekültek befogadását. A terv az ukrajnai háború biztonsági következményeire is hangsúlyt helyez, és gondoskodni kíván az intézkedések megfelelő finanszírozásáról. 

A német és a lengyel kormány közös javaslata hat hónapon át minden egyes menekültre ezer euró támogatást fizetne a frontországoknak. Bár a belügyi biztos nem foglalt állást a javaslatról, Ylva Johansson megerősítette, hogy az állam- és kormányfők kérésére a Bizottság az eddigieken túli pénzügyi források mozgósítását mérlegeli a szóban forgó tagállamoknak.