Search
Close

Az orosz szén kitiltásával újabb Rubicont léphet át az EU

Brüsszel, 2022. április 5.
Az EU-ba irányuló orosz szénimport teljes betiltása, négy nagy orosz bank tőkepiacokról való kizárása, orosz hajók európai kikötőkből való kitiltása, a keleti irányból érkező közúti áruszállítása leállítása, 10 milliárd euró értékű technológiaexport embargó és újabb többmilliárdos csapás az oligarchák érdekeire – ezt a szankciós csomagot javasolja az Európai Bizottság a tagállamoknak az orosz erők által Bucsában elkövetett vérengzésre válaszul. Brüsszel közben már az orosz kőolaj-import korlátozásán is dolgozik. A földgáz egyelőre nincs napirenden.

Az orosz gazdaságra és állami bevételekre mért újabb, hatását tekintve milliárdokban mérve bőven kétszámjegyű intézkedéscsomagra tett javaslatot kedden az Európai Bizottság a Kijev környéki településen, Bucsában elkövetett orosz vérengzésre és más emberiesség elleni bűncselekményekre válaszul.

Az Ursula von der Leyen bizottsági elnök által bejelentett csomag hét pilléren nyugszik, és a háború február 24-i kezdete óta először az EU-ba irányuló orosz energiaimportot, konkrétan az orosz szénbehozatalt is sújtaná. De, mint von der Leyen szavaiból kiderül, a Bizottság már a kőolaj-embargón is dolgozik, ennek részleteiről egyelőre nem szivárogtak ki részletek. 

„A negyedik szankciós csomag kemény csapást mért és korlátozta a Kreml politikai és gazdasági opcióit. Kézzelfogható eredményeket látunk. De, tekintettel az eseményekre, tovább kell fokoznunk a nyomást”. Ezeknek a szavaknak a kíséretében konferálta fel a Bizottság elnöke a sorrendben ötödik szankciós csomagot, amely szerdán került jóváhagyásra a tagállami nagykövetek elé. 

A hat pilléren nyugvó intézkedéscsomag első eleme az oroszországi szénbehozatalra meghirdetett tilalom, amely éves szinten 4 milliárd euró bevételt jelent Oroszországnak. 
A javaslat értelmében az EU teljesen betiltaná a pénzügyi tranzakciókat négy kulcsfontosságú orosz bankkal, köztük a második legnagyobb pénzintézettel, a VTB-vel. Az orosz bankszektorban 23%-os piaci részesedéssel rendelkező négy bankot a Bizottság szerint teljesen elvágják a piacoktól, ami tovább gyengíti az orosz pénzügyi rendszert. 

Három: orosz hajók, illetve oroszok által üzemeltetett hajók nem köthetnének ki az EU kikötőiben. A tiltás alól kivételt tesznek majd a mezőgazdasági termékeket és élelmiszereket, a humanitárius segélyt és az energiahordozókat szállító hajók. Ezzel párhuzamosan Brüsszel az orosz és belarusz közúti teherfuvarozókat is kiebrudalja, megbénítva ezzel a közúti áruszállítást a két ország felé az unió irányából. 

Négy: a csomag része a technológia-export tilalmának kiterjesztése újabb területekre 10 milliárd euró értékben, ahol Oroszország sebezhetőnek számít. Ez magába foglal kvantum számítógépeket és fejlett félvezetőket, de érzékenynek számító gépeket és szállítóeszközöket is. A cél Oroszország technológiai hátterének és ipari kapacitásának a meggyengítése. 

Öt: új importtilalmak 5,5 milliárd euró értékben az Oroszország és az oligarchák bevételeinek a megnyirbálására, faáruktól kezdve a cementig, tengeri herkentyűktől kezdve az égetett szeszig. 

Hat: további célzott intézkedések, mint orosz cégek részvételének tilalma a tagállami közbeszerzési eljárásokon, és mindenféle pénzügyi támogatás (uniós és tagállami) nyújtásának megtiltása orosz állami intézményeknek. 

Hét: az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) további magánszemélyek feketelistára helyezését javasolja.
Ursula von der Leyen ezenkívül közölte, hogy a testület további szankciók előkészítésén dolgozik, ideértve a kőolajimportot is (a tilalmat nem említette). A Bizottság megfontolás tárgyává tesz egyes, tagállamok által javasolt intézkedéseket is, mint például az orosz import megadóztatása (lengyel javaslat), vagy az orosz export ellenértékét szolgáló fizetés egy részének egy speciális számlán való elkülönítése (utóbbit Észtország javasolta).