Search
Close

A képviselőpket aggasztja a kohéziós politika végrehajtásának csúszása

Brüsszel, 2022. április 13.
Egy néhány nappal ezelőtt elfogadott állásfoglalásban az Európai Parlament a 2021 és 2027 közötti kohéziós politika végrehajtásának felgyorsítására sürgette az Európai Bizottságot és a tagállamokat, felróva nekik, hogy a végrehajtás már kétéves késésben van.

Az Európai Parlament egy múlt héten elfogadott állásfoglalásban mély aggodalmának adott hangot a 2021-2027 közötti kohéziós politika végrehajtásában bekövetkezett számottevő késés miatt, arra figyelmeztetve, hogy a csúszás megnehezíti a tagállami, a regionális és a helyi hatóságok dolgát a források felhasználásának hatékony tervezésében.

A határozat arra sürgeti az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a partnerségi megállapodások és az operatív programok elfogadásának a felgyorsítása érdekében, anélkül, hogy aláásnák a klímapolitikához való hozzájárulási célokat, a partnerségi elvet és a megfelelő konzultációs folyamatot a helyi és a regionális szervekkel. 

A képviselők arra kérik a Bizottságot, hogy miközben szem előtt tartja a magas minőség elvét és a csalások elleni fellépés fontosságát, a folyamat felgyorsítása érdekében vegye fontolóra a belső eljárások áramvonalasítását.

Az EP arra szólítja fel a kormányokat, hogy egységben szemléljék a kohéziós politikát és a helyreállítási és stressztűrő-képességi eszközt (RRF), ahelyett, hogy előnyben részesítenék a helyreállítási terveket a kohéziós programok tervezésével és végrehajtásával szemben. 

A Parlament attól tart, hogy az esetleges alulteljesítés érveket ad majd azoknak a kezébe, akik jelentősen csökkenteni szeretnék a kohéziós politika költségvetését a következő programozási időszakban. Ezt elkerülendő a Bizottságot arra kérik a képviselők, hogy a félidei felülvizsgálat keretében jogszabályi javaslat formájában terjesszen elő egy szükségtervet az esetleges forrásvesztés elkerülése végett a programok lassú elindulásának következtében. 

Az állásfoglalás azt is aláhúzza, hogy a 2021 és 2027 közötti kohéziós politikai programok végrehajtásában bekövetkezett csúszás gátolja a tagállamok reagálási képességét az Ukrajna elleni orosz agresszió kontextusában, nem csupán az energia és az ellátási válságra, de a menekültkrízisre is közép- és hosszú távon. 

Az EP üdvözli azokat az erőfeszítéseket, amelyek a nem felhasznált regionális politikai alapoknak az orosz invázió elől menekülők számára való átcsoportosítására irányulnak, de egyúttal aggódnak amiatt, hogy ez nem lesz elegendő. A képviselők felkérték a Bizottságot, hogy nézzen utána a folyó pénzügyi keretből 2022-re rendelkezésre álló olyan források esetleges felhasználhatóságának, amelyek a tervezésben bekövetkező csúszás miatt esetleg forrásvesztést eredményeznének. 

A 2021-2027 közötti kohéziós politikára 392 milliárd eurós költségvetés áll rendelkezésre. A képviselők úgy vélik, hogy a Covid19-világjárvány, az RRF-tervek előkészítése és tárgyalása, és az 50 milliárd euró összegű REACT-EU alap megakadályozta az EU tagállamait abban, hogy időben benyújtsák a beruházási programjaikat.