Search
Close

A Bizottság továbbra is szankciósértésnek tartja a rubelszámla nyitását

Brüsszel, 2022. április 28.
Az Európai Bizottságnak hivatalosan nincs tudomása arról, hogy bármelyik európai energiavásárló rubelszámlát nyitott volna a Gazprombanknál, amit a testület továbbra is az orosz központi bankot sújtó uniós szankciós rezsim megsértésének és potenciálisan eljárást maga után vonó kötelezettségszegésnek tekintene.

Az Európai Bizottságnak nincs baja azzal, ha a Gazprom európai ügyfelei az orosz gázmonopólium bankjánál eurószámlát nyitnak, de még azzal szemben sem lenne kifogása, ha a földgázért külföldi valuta helyett rubellel fizetnének. Ami viszont magas rangú uniós tisztviselők szerint már nem férne bele, az az, ha az európai cégek az orosz elnök által március 31-i rendelettel összhangban két számlát – egy euró és egy rubelalapút – nyitnának a Gazprombanknál, gyökeresen eltérve az érvényes szállítási szerződésben rögzített fizetési feltételektől. 

A rubelszámla nyitása ugyanis az Európai Bizottság szerint annak elfogadását jelentené, hogy a gázszámla rendezése az euróban megállapított összeg átutalásával nem számítana teljesítésnek, mint eddig, hanem csak a valuta rubelre való átváltásával és a rubelszámláról a Gazprom kifizetésével. Erről beszélt szerdán Ursula von der Leyen, bizottsági elnök is, amikor azt mondta, hogy „ha a szerződésben ez nincs külön rögzítve, a gázszállítások rubelben való kifizetése az uniós szankciók megsértésének minősül”.

A már idézett magas rangú tisztviselők szerint a szankciósértés azzal valósulna meg, hogy az európai cégek által euróban vagy dollárban átutalt összeg fölött átváltási céllal lényegében az orosz állam és az európai szankciók alá eső orosz jegybank és nem a számlatulajdonos vásárló rendelkezne. „Minden bizonnyal az Orosz Központi Bank venné át a teljes ellenőrzést a pénz felett, és ők mondanák meg, hogy a kifizetés feltételei mikor teljesülnek. A rubelre való átváltást addig húzhatják, amíg akarják, és közben játszhatnak a pénzzel. Spekulálhatnak is, és még időkerete sincs az átváltásnak és a számla rendezésének” – közölte egy magas rangú EU-tisztviselő.

Mivel az Ukrajna elleni orosz agresszió részeként bevezetett szankciók minden pénzügyi ügyletet megtiltanak, amelyhez köze van az orosz jegybanknak, a művelet és a kettős számlavezetés megkövetelése a Bizottság szerint a szankciós rezsim megsértésével érne fel. Ráadásul – teszik hozzá -, az elnöki rendelet által előírt fizetési feltétel mellett a földgázt vásárló és valutában fizető európai cégek lényegében kölcsönt nyújtanának az orosz jegybanknak, amit tiltanak a szankciók. 

Brüsszel szerint az európai cégek akkor járnának el szabályszerűen, ha az érvényes szerződéssel összhangban valutában fizetnének a földgáz-szállításért, és utána bejelentenék, hogy a részükről ezzel eleget tettek a fizetési kötelezettségeknek. 

Az orosz fél a jelenlegi rendszerben is azt tehet az euróban vagy dollárban való fizetés után, amit jónak lát, így belátása szerint válthatja át a rubelt, de ez a Bizottság szerint az ő dolguk. A különbség az elnöki rendelettel az, hogy még ha ki is rendezik is valutában a számlát, attól az még az orosz fél számára nem jelenti a fizetési feltételek teljesítését. Ehhez ugyanis egy rubelszámlát is kellene nyitniuk, ahová az orosz hatóságok a valuta átváltása után átutalnák a pénzt, ahonnan az továbbkerülne a Gazprom számlájára. A Bizottság szerint az európaiügyfelek 97%-a euróban vagy dollárban fizet a gázért, a maradék 3% pedig fontban. 

A cégek többsége egy luxemburgi bankszámlán keresztül fizet a Gazpromnak jelenleg, de az új, az orosz elnöki dekrétummal egyoldalúan módosított szabályok értelmében mostantól a Gazprombanknál kellene nyitniuk egy euró (vagy dollár) és egy rubel alapú számlát.

Lengyelország és Bulgária nem volt hajlandó meghajolni az orosz követelés előtt, és a szokványos és a szerződésben előírt módon fizettek, minek utána a Gazprom elzárta a gázcsapot. Feltehetően ugyanez vár a többi cégre is, ha csak nem mennek szembe az Európai Bizottság iránymutatásaival, vagy nem találnak ki valamilyen áthidaló megoldást. A zavaros orosz szabályzat egyébként két lehetőséget is tartalmaz a cégek mentesítésére, de az egyáltalán nem világos, hogy ezért mit kell tenniük. 

Egyesek szerint május 20-ig valamennyi európai ügyfél szembekerül majd ezzel a dilemmával. Lapunk úgy tudja, hogy az MVM-nek – amely hosszú távú gázszerződést kötött a Gazprommal – legközelebb május végén van fizetési kötelezettsége. 

Brüsszelben azt állítják, hogy hivatalosan nincs tudomásuk arról, hogy bármelyik európai cég is meghajolva az orosz nyomás előtt, rubelszámlát nyitott volna a Gazprombanknál. Egyes sajtóhírek szerint ugyanakkor Németország, Ausztria, Magyarország és Szlovákia ezt mérlegeli. Az osztrák kancellár szerdán twitteren cáfolta azt, hogy az OMV rubelben fizetne a gázért.