Search
Close

Tovább tart a kötélhúzás az olajembargó körül

Brüsszel, 2022. május 8.
Az EU-tagállamok nagyköveteinek a hétvégén nem sikerült közös nevezőre jutniuk az Európai Bizottság által múlt héten javasolt újabb szankciós csomagról és azon belül is az olajembargóról. Úgy tűnik, hogy az utolsó, az olajembargó alól 2024 végéig felmentést adó ajánlat még mindig nem elfogadható a magyar és a szlovák kormánynak, de a csehek sem elégedettek a nekik felkínált engedménnyel. A nagykövetek valószínűleg kedden folytatják a kompromisszumkeresést.

Az EU27-ek brüsszeli állandó képviselői vasárnap is dolgavégezetlenül álltak fel a tárgyalóasztal mellől, miután nem sikerült dűlőre jutniuk az Európai Bizottság által javasolt sorrendben hatodik szankciós csomagról. A megállapodás nem kizárólagos, de fő akadálya az orosz olajimportra bevezetendő teljes körű embargó kérdése, amely a javasolt formában elfogadhatatlan több, az orosz olajimport helyettesítését rövid távon megoldhatatlannak tartó néhány tagállam, köztük Magyarország számára.

A Politico által idézett, nevük mellőzését kérő diplomáciai források egyértelműen a magyar kormány nyakába varrták azt, hogy mostanáig nem sikerült nyélbe ütni az alkut arról a javaslatról, amelynek értelmében az EU hat hónapon belül fokozatosan leállítaná az orosz kőolaj, az év végéig pedig a finomított olajtermékek behozatalát. „Magyarország még mindig ellenzi a csomagot, és ez jelenti a problémát” – nyilatkozta egy uniós diplomata a Politicónak. 

A javaslatot előterjesztő Európai Bizottság a magyarok és a szlovákok érzékenységével számolva e két országnak plusz egy évet adott volna 2023 végéig arra, hogy érvényt szerezzen az embargónak. Ez sajtóhírek szerint a tárgyalások közben utólag módosult 2024 végére, de a jelek szerint Budapest és Pozsony még mindig túl rövidnek tartja az időt az orosz kőolajszállításokról való biztonságos leválásra.

A magyar kormány a 2,5 éves derogáció helyett legalább 5 éves kivételezést kér, de egy, a Politico által idézett forrás szerint teljes felmentést szeretne az olajembargó alól, főleg arra hivatkozva, hogy mivel az országnak nincs tengeri kijárata, ezért nem tudja tankerhajókkal kiváltani az orosz vezetékes kőolajat. „Valamiféle teljes körű kimaradást szeretnének. De, ez őrültség” – mondták nevük mellőzését kérő források vasárnap a Politicónak. 

Számos jel szerint ugyanakkor nem Magyarország az egyetlen tagállam, amelynek az ellenállásán eddig meghiúsult az alku. A magyarok mellett a szlovákok, a csehek és a bolgárok is hosszabb idejű mentességet szeretnének az olajembargó alól. Eközben a görögöknek az a javaslat okoz gondot, amely megtiltaná az EU-tagállamok tulajdonában lévő vagy ellenőrzésük alá tartozó teherhajóknak, hogy orosz kőolajat fuvarozzanak. De, a ciprusiak is próbálnak kibújni az orosz cégeknek a tanácsadói szolgáltatásokat megtiltó tervezett rendelkezések alól. 

Magyar részről vitába szállnak azzal a sajtóban gyakran megjelenő állítással, miszerint a magyar kormány blokkolja a szankciós megállapodást. Szerintük ugyanis eddig nem volt szavazás, tehát a vétó emlegetésének sincs értelme. Másrészt pedig egy javaslat van az asztalon, amelyről egyeztetések folynak, és amelyek során menetközben a dolgok természetéből fakadóan a javaslatok is változnak, hogy lehetőleg a legszélesebb mértékben figyelembe vegyék az egyes tagállamok „hasfájásait”. 

Vasárnap esti információink szerint hétfőre nem volt újabb nagyköveti ülés tervezve, így a diplomaták előreláthatóan kedden ülnek újra tárgyalóasztalhoz, hogy konszenzusra jussanak a csomagról.