Search
Close

Lázas egyeztetések az uniós klímacsomagról - kérdéses a megállapodás

Brüsszel, 2022. június 15.
Rendkívüli koordinátori ülést tartott hétfőn az ENVI, az Európai Parlament Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottsága. Az ülésen, amelyen az EP jogi szolgálata is részt vett, a képviselők úgy döntöttek, hogy a jövő heti brüsszeli mini plenárison tárgyalják újra a Strasbourgban elbukott három dossziét.

A múlt héten ugyanis a képviselők - kaotikus jelentek után- leszavazták az uniós szén-dioxid-kereskedelmi rendszer (ETS) kiterjesztésére, a szén-dioxid-klímaadó bevezetésére és a szociális klímavédelmi alap létrehozására vonatkozó uniós klímacsomagot. A karbonvám (CBAM) ügyében nem is volt szavazás, a Szociális Alap esetében pedig a végszavazás maradt el a múlt héten 

Az Európai Parlament Jogi szolgálata javaslatára az ENVI képviselői hétfőn ún. plusz-mínusz szavazással (procedural vote) nagy többséggel döntöttek arról, hogy szokatlan időpontban, a szokásos csütörtök helyett szerdán szavaznak majd a csomagról a jövő heti két napos brüsszeli mini plenáris első napján.  

Ahogy az EU Monitor megtudta, az elbukott, a klímaadót is tartalmazó ETS   (szén-dioxid kereskedelem kiterjesztése) és a karbonvám ( CBAM) ügyében is  holnap délutánig adhatnak le módosító indítványokat a képviselők az ENVI francia elnökének, a liberális Pascal Canfin-nek, aki azokat beterjeszti a jövő heti mini plenáris ülésre. Egyes elemzők arra hívták fel a figyelmet, hogy a múlt heti, strasbourgi ülésen elfogadottakkal ellentétben, a Környezetvédelmi Bizottság nem dolgozza át a klímaadóról szóló javaslatát, csupán módosító indítványokkal tesz hozzá. 

Úgy tudjuk, hogy a múlt heti látványos kudarcot elkerülendő, a néppárti német rapportőr Peter Lisese és a karbonvám rappörtőre a szocialista holland Mohamed Chamim egyeztetést kezdett a klímacsomag ügyében. A tárgyalások  azonban eddig nem vezettek eredményre, és ugyanazok a nézetkülönbségek   állnak jelenleg is a megállapodás útjában, mint egy hete. 

A Néppárt az európai ipar és versenyképesség érdekeire hivatkozva továbbra is lassítani szeretné az ingyenes kvóta kiosztástoknak a megszüntetését, a baloldal viszont felgyorsítaná a folyamatot. A szocialisták által képviselt karbonvám ugyanis addig nem tud hatályba lépni, amíg van ingyenes kiosztás. 

Az épületekre -és a belső égésű motorral rendelkező járművekre kivetendő klímadót az Európai Parlamentben a Konzervatívok ( ECR), az Identitás és Demokrácia ( ID) frakció mellett a Fidesz képviselői ellenzik.  Az európai baloldal viszont támogatja. A múlt héten a leszavazott klímacsomag részeként a karbonadó is elvérzett. A jövő héten azonban várhatóan az Európai Parlament balliberális többsége elfogadja majd a klímaadó 2029-től való bevezetését- ha az utolsó utáni pillanatban a képviselők össze tudnak hozni egy kompromisszumot a Fit for 55 uniós klímacsomag ügyében.