Search
Close

Pragmatikus vagy idealista megközelítés? Szerdán szavaz az Európai Parlament az atomenergia és a földgáz zöld minősítéséről

Strasbourg, 2022. július 5.
2021 áprilisában fogadta el az Európai Bizottság az ún. taxonómiáról szóló intézkedéscsomagot. Ennek lényege, hogy ösztönözze a pénzügyi befektetőket a fenntartható tevékenységek támogatására. A környezetbarát technológiák és vállalkozások ugyanis kulcsfontosságúak ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegessé váljon. Az 2022 januárjától hatályos rendeletben eredetileg nem szerepelt az atom és a földgáz zöld minősítése, de februárban kiegészítő módosítás született, amellyel ezt a két energiaforrást -átmenetileg - fenntarthatónak minősítették. Mairead McGuinness, pénzügyi szolgáltatásokért, pénzügyi stabilitásért és tőkepiaci unióért felelős ír biztos támogatta a nukleáris és a földgáz energia fenntartható minősítését, mivel ezzel kiválthatók a sokkal szennyezőbb szénalapú energiaforrások.

Az átmeneti minősítést civil szervezetek és baloldali politikusok azonnal támadták. Az egyik legfőbb indok az volt, hogy a nukleáris energia nem lehet zöld, mivel a hulladék kezelése nem kielégítően megoldott. A Bizottság viszont az atomhulladék tárolásával kapcsolatos szigorú előírásokra és nemzetközi sztenderdekre hivatkozott.  

Májusban baloldali képviselők kifogást („objection”-t) emeltek a taxonómia rendelet illetve a földgáz és a nukleáris energia átmeneti zöld minősítése ellen. Ez néhány hete az Európai Parlament két illetékes bizottságában, a Környezetvédelmi és a Gazdasági bizottságban is többséget kapott. Erről a kifogásról szavaznak holnap az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.  Ha a voksoláson a baloldal kap többséget, a Bizottságnak vissza kell vonnia a taxonómia rendeletet. Akkor a javaslat vagy lekerül a napirendről végleg vagy később a Bizottság egy, a zöld energiák besorolásával kapcsolatban sokkal szigorúbb szöveget terjeszt elő.  

A keddi, hosszúra nyúlt strasbourgi parlamenti vitában McGuinness biztos pragmatikus megközelítést kért a képviselőktől az atom-és földgáz minősítése ügyében az átmeneti időszakra. Mint mondta: az ukrán háborús helyzet és Európa gazdasága miatt fontos, hogy a képviselőket ne az ideológiák hajtsák, hanem a realitás. 

Deutsch Tamás, a Fidesz EP képviselőinek delegációvezetője szerint, ha a testület elveti a taxonómia rendeletet akkor ellehetetleníti az Európai Bizottság RePower EU-t csomagját is. Az ugyanis az orosz kőolajat és földgázt kiváltó jelentős energetikai fejlesztésekről szól, amelyekhez a Bizottság uniós fejlesztési forrásokat kíván rendelni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a taxonómia rendelet elvetésével nem fordíthatnak majd uniós pénzeket a földgázhálózat ill. az atomenergiához kapcsolódó fejlesztésekre, sőt nem lehet uniós forrásokat költeni az Egyesült Államokból érkező cseppfolyós földgáz importhoz szükséges infrastrukturális beruházásokra sem. 

Az EU-Monitor egyébként úgy tudja, hogy kedd délután minden európai parlamenti képviselő megkapta az ukrán parlament hivatalos nyilatkozatát, amelyben kiállnak amellett, hogy a földgáz és az atomenergia békés célú felhasználása maradjon része a taxonómia rendeletnek. Ukrajna ugyanis saját energiaellátását - legkevesebb 10-15 évig - a földgáz és nukleáris energiából előállított villamosenergiára akarja építeni. 

Az Európai Unióban 2050-től már csak a megújuló energiákat lehet előnyben részesíteni. A párizsi megállapodás szerint 2030-ig 22%-ra, 2050-re pedig 9%-ra kell mérsékelni a földgáz használatát Európában. 

Magyarország számára a taxonómia rendelet szempontjából egyrészt a Mátrai Erőmű kiemelt, amely földgáz alapú és amelynek korszerűsítését európai uniós forrásból is terveznék. A másik a Paks 2 beruházás, amelybe az uniós pénzek felhasználása mellett magánbefektetőket és magánbankokat is szeretnének bevonni.