Search
Close

Elfogadta az Európai Unió a 15%-os földgázfelhasználás-csökkentési tervet: egyedül Magyarország ellenzi

Brüsszel, 2022. július 27.
Alig kezdték el zárt ülésen az egyeztetést kedden délelőtt az unió energiaügyi miniszterei, amikor a DPA német hírügynökség már bejelentette, hogy megszületett a megállapodás az Európai Bizottság augusztus 1-jétől jövő március végéig szóló, 15%-os uniós földgázfelhasználás csökkentési javaslatáról. A német megkönnyebbülés nem volt véletlen, hiszen még a hétvégén is kétséges volt, hogy a tagállamok megszavazzák az Európai Bizottság -elemzők szerint Németországnak kedvező – előterjesztését. A testület az elfogadás érdekében -és a presztízsvesztés elkerülésére- felvizezte az eredeti, alig egy hete ismertetett javaslatot. Számos tagállam mentességet kapott a rendelkezés alól.

A korábban leghangosabb tiltakozónak számító Ciprus, Málta és Írország „sajátos fizikai és földrajzi helyzetükre” hivatkozva kapott felmentést a rendelet alól. Görögország, Portugália és Spanyolország amiatt kért engedményeket, hogy földgázrendszerük nemzetközi összeköttetései hiányosak. Olyan tagállamok is kaptak bizonyos fokú kedvezményeket, amelyek energia exportja a fogyasztáshoz képest bizonyos szintet elér, vagy ahol a villamosenergia előállításhoz használnak földgázt, mint például Lengyelországban és a balti államokban. A kedden elfogadott politikai nyilatkozat a távhő ellátással kapcsolatban is bizonyos engedményeket fogalmaz meg egyes tagállamok számára.   

Az EU-Monitor úgy tudja, hogy a bizottsági javaslatot övező vitán a szlovák energiaügyi miniszter úgy fogalmazott, hogy ha Németország nem zárta volna be az atomerőműveit vagy ha újranyitná azokat, akkor jó nagy részét elő lehetne állítani annak az energiamentességnek, ami most Európából hiányzik. Bárhogy is nyilatkozott azonban Szlovákia képviselője, az Európai Bizottság javaslatát végül ő is megszavazta. 

Egyedül Magyarország jelezte, hogy a terv ellen fog szavazni a rendelet végleges megszövegezése után. Az írásbeli szavazáson egyébként minősített többséggel döntenek majd a tagállamok, ezért a rendelet elfogadása nem kétséges.  

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter brüsszeli sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a rendelet figyelmen kívül hagyja Magyarország érdekeit és kérdéses annak jogi megalapozottsága is. Hangsúlyozta, hogy a nemzeti energiamix meghatározása, vagyis, hogy egy tagállam melyik energiahordozóból mennyit használ, az az uniós szerződés szerint tagállami hatáskör.  "Ez egy megalapozatlan, hasznavehetetlen, végrehajthatatlan és a nemzeti érdekeket teljes mértékben figyelmen kívül hagyó, pusztán kommunikációs célokat szolgáló, egyes nyugat-európai politikusok hitelességének megmentését célzó, káros javaslat." - érvelt Szijjártó Péter. Hozzátette azt is, hogy Magyarország továbbra is elfogadhatatlannak tartja a földgáztározóik megnyitását más uniós országok felé. „A magyar adófizetők pénzéből megvásárolt földgáz, amit betároltunk a magyar földgáztárolókba, azt csak a magyar emberek és a magyar vállalatok érdekében fogjuk felhasználni, az nyilvánvaló.” fogalmazott brüsszeli sajtótájékoztatóján a külgazdasági-és külügyminiszter. 

A rendelet egyelőre önkéntes jellegű, a tagállamok önkéntesen csatlakozhatnak hozzá. Ha azonban Oroszország teljesen leállítaná az Európába irányuló földgázszállítást, akkor az Európai Bizottság uniós riasztási rendszert léptet életbe, azaz kötelezővé teheti a fogyasztás csökkentését. A kötelező földgáz spórolás akkor is aktiválható, ha azt 5 uniós ország kéri az Európai Bizottságtól.  

Az unió energiaügyi biztosa az Energia Tanács ülése után üdvözölte a bizottsági javaslat elfogadását. „Most elkezdjük a gázmegtakarítást, és már van tervünk arra, hogy miként tudunk összehangoltan fellépni, amennyiben a helyzet rosszabbra fordul” – mondta Kadri Simson észt biztos. 

Ugyanakkor több kérdés egyelőre nem tisztázott a rendeletben. Például, hogy azok a tagállamok, amelyeknek a gázellátása rendben van, miként tudnának segíteni a földgázfelhasználásuk kötelező, 15%-os csökkentéssel azokon a tagállamokon, ahol nincs elég földgáz.